Obama Putina i Ruse nazvao siledžijama

Na Samitu G20: Obama Putina i Ruse nazvao siledžijama

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Objavljeno: 15. nov 2014

Američki predsjednik Barack Obama sudjelovao je na samitu svjetskih vođa u Australiji, gdje je uglavnom govorio o stanju i odnosima u Aziji, osvrnuvši se u jednom dijelu govora i na Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina.

Poseban dio govora bio je upućen Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, u kojem se Obama osvrnuo na rusko pripajanje Krima, iskoristivši metaforu o "slučaju kada velike države maltretiraju male, ponašajući se prema njima kao siledžije", navodi CNN.

Obama, koji se u svom govoru uglavnom fokusirao na odnose s Azijom, uputio je nove kritike Moskvi, kazavši kako su Sjedinjene Američke Države nastojale da se suprotstave agresiji Rusije protiv Ukrajine, budući da se radi o nečemu što je "prijetnja za čitav svijet, kao što se vidjelo u obaranju aviona MH17."

Australijski je premijer Tony Abbot također je naglasio kako je potrebno da Putin preuzme odgovornost za obaranje aviona iznad Ukrajine, istakavši kako Moskva nesumljivo snosi dio odgovornosti za ovu nesreću.

Samit G20 ne prolazi dobro za Vladimira Putina, javili su svjetski mediji. On će samit napustiti ranije nego što je predviđeno, jer se prvi čovjek Kremlja suočava s velikim pritiskom zapadnih zemalja u vezi s krizom u Ukrajini.

izvor: tuzlalive.ba

Rusija - Putin gomila zlato

Objavljeno: 15. nov 2014

Ruska centralna banka koristi pad cijena zlata da bi svoje trezore nakrcala zlatnim polugama.

Istovremeno, država se priprema za mogućnost produženog ekonomskog rata sa Zapadom, piše britanski Telegraf.

Novo istraživanje Svjetskog odbora za zlato otkriva da je Kremlj za tri mjeseca otkupio oko 55 tona dragocjenog metala, daleko više od bilo koje druge nacije.

Rusija je kroz posljednju deceniju nagomilala velike količine zlata i utrostručila svoje zalihe, koje se procijenjuju na oko 1,150 tona, a takve bi rezerve mogle da se pokažu i presudnim za pokušaje da se zaustavi pad rublje, prenosi Index.

Ruska valuta gubi snagu usljed snažnog pritiska evropskih i američkih sankcija, a ekonomiju pogađa i pad cijena nafte. (Biznis.ba)

izvor: biznis.ba-40813