Evropa ili Rusija - Srbija pozvana da odabere

Evropa ili Rusija - Srbija pozvana da odabere

Zašto se velike sile otimaju oko male Srbije

Ko je pametniji Merkelica ili Putler

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Objavljeno: 20. nov 2014 | Spiegel | Peščanik.net, Miroslav Marković

Ruski uticaj na Balkanu zabrinjava Angelu Merkel. Ona je na sastanku G20 održanom prošlog vikenda u Brizbejnu optužila Putina za ekspanzionističku politiku prema Ukrajini i upozorila da bi ruski predsjednik mogao nešto slično pokušati i u Moldaviji i Srbiji.

Srbija je 2008. godine MORALA prodati Rusiji svoju naftnu industriju u kompletu - i za "smešnu cenu", da bi "odobrovoljila velikog brata" - prema izjavi tadašnjeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića.

U Nišu je nedavno podignut nekakav "ruski humanitarni centar" - koji kritičari nazivaju prikrivenom "ruskom vojnom bazom".

Srbija i Rusija sebe smatraju "tradicionalnim saveznicima" jer su povezani pravoslavljem i ekonomijom. Izgleda da se u posljednje vrijeme aktivno radi na ovom "tradicionalnom savezu":

Sredinom oktobra je predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovao u kratku posjetu Srbiji - povod je bila vojna parada povodom 70 godina od oslobođenja Beograda od njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Srpski predsjednik Tomislav Nikolić pozdravio je Putina riječima: Srbija nema namjeru da ukalja svoju čast uvodeći sankcije Rusiji!. Putin i Nikolić su prilikom posjete razgovarali o produbljivanju ekonomske saradnje između dvije zemlje. Glavna tema je bila izgradnja gasovoda Južni tok koji bi transportovao ruski gas preko Srbije u Evropu (preko Crnog mora i Bugarske).

Angela Merkel
Angela Merkel

Nakon što je Evropska unija odbacila ovaj projekat - Južni tok - vlada Srbije je najavila da će sa izgradnjom gasovoda početi "tek kada se o tome dogovore Evropska unija i Moskva".

Sa produbljivanjem ukrajinske krize, Brisel je povećavao pritisak na Beograd - tražeći da se Srbija suprotstavi svojoj saveznici Rusiji i uvede joj sankcije. Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, pravno je OBAVEZNA da uvede sankcije Moskvi! - objasnio je komesar EU Johannes Hahn u intervjuu za Novosti.

Srbija je do sada odbijala uvođenje ekonomskih sankcija protiv Rusije želeći da iskoristi evropske sankcije - za povećanje svog izvoza u Rusiju.

Srbija jeste kandidat za članstvo u EU. Od januara ove godine vodi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji i nada se prijemu oko 2020. godine...

izvor: pescanik.net