SDU - Poziv građanima

SDU - Poziv građanima

ZAJEDNO PROTIV LOPOVA KORUPCIJE I SIROMAŠTVA

SDU BiH
SDU BiH

Poziv građanima koji žele da nam se priključe u borbi za demokratsko ustrojstvo i prospareitet Bosne i Hercegovine

Objavljeno: 21. nov 2014 | N. Ahatović

Orginalni tekst poziva napisao je rahmetli prof. dr. Nijaz Duraković u zimu 2009. godine u sklopu priprema SDU BiH za kampanju za opće izbore 2010. godine.

Građani, pripadnici svih naroda i konfesija - krajnje je vrijeme da se probudite i odlučite o svojoj sudbini i sudbini Vaše djece i da se oslobodite raznih prodavača magle, lopova, ratnih profitera i korupcionaša kako bi konačno počeli stvarati društvo slobode, socijalne pravde i društveno-ekonomskog prospariteta.

Socijaldemokratska unija kao odgovorna opoziciona stranka, pod pritiskom demokratske javnosti, upravo nakon netom završenih općih izbora, apeluje da se svi relevantni politički subjekti u Bosni i Hercegovini, koji danas ne učestvuju u izvršnoj vlasti ujedine i okupe sve poštene i čestite ljude i tako organizirano suprodstave korumpiranoj, nacionalistički zavađenoj i do kraja nesposobnoj vlasti na svim nivoima.

Osnovna ideja je da se ujedinjavanje progresivnih demokratskih snaga proširi i ojača sa svima onima koji su sprmeni da na legalan način djeluju kako bi sanirali štetu koju je Bosni i Hercegovini nanijela korumpirana i nesposobna vlast u proteklih dvadeset godina, koja ni danas nema nikakav efikasan odgovor na galopirajuću društveno-ekonomsku krizu u BiH.

Glavni moto je - ZAJEDNO PROTIV LOPOVA KORUPCIJE I SIROMAŠTVA. Ovaj moto afirmiše borbu protiv lopovluka, borbu za pravnu državu, za socijalnu pravdu i ekonomsku obnovu i napredak, jer su to najbitnija pitanja od kojih zavisi egzistencija svih nas i opstanak demokracije i same države Bosne i Hercegovine.

Mi nudimo udruživanje ugroženih, obeshrabrenih, obespravljenih i poniženih građana Bosne i Hercegovine. Tražimo njihovu podršku za neophodne promjenu društvenih odnosa i stanja u našoj državi.

To ne možemo sami, možemo zajedničkom voljom, odlučnošću i demokratskim opredjeljenjem većine građana. Nije uopšte važno ko je inicijator. Isto želimo istome stremimo. Izbor je na Vama, svi oni koji prihvataju ovu načelnu platformu neka nam se pridruže.

Predsjedništvo SDU BiH

izvor: sdu.ba