Pentagon potvrdio: Vojska blizu RUS

Pentagon potvrdio: Vojska blizu RUS

Pentagon Washington
Pentagon Washington

Vašington -- Pentagon je potvrdio nagomilavanje vojske duž ruske granice kako bi se obezbedili dugoročni "mir i stabilnost" u regionu, izvestili su ruski mediji

Objavljeno: 17. dec 2014 | Tanjug

Moskva je prethodno optužila NATO za znatno povećanje vazduhoplovne aktivnosti i obaveštajnih letova u zoni granice, prenela je Raša tudej.

Predstavnik Pentagona rekao je za RIA Novosti da je vojno prisustvo Alijanse povećano, ali da se sve operacije sprovode krajnje transparentno.

Sadašnji napori Evropske komande američkih oružanih snaga u skladu su sa operacijom "Atlantska rešenost" i demonstriraju američku "posvećenost zajedničkoj bezbednosti NATO-a, dugoroočnom miru i stabilnosti u regionu, posebno u svetlu ruske "umešanosti u Ukrajini", rekao je zvaničnik Pentagona.

Američka operacija "Atlantska rešenost" podrazumeva nastojanja SAD da podrže svoje saveznike u NATO-u i partnere u Evropi, što znači stalno prisustvo kopnenih snaga u Poljskoj i u regionu Baltika, kao i održavanje pomorskih vežbi u Crnom moru.

General-pukovnik Mihail Mizincev, šef Kontrolnog centra za nacionalnu odbranu, izjavio je, prethodno, za agenciju Blumberg, da prisustvo NATO-a u Istočnoj Evropi počinje da predstavlja zabrinutost za Moskvu.

General je ukazao na to da su se letovi aviona NATO-a udvostručili na oko 3.000 ove godine.

Mizincev je rekao da su strani avioni, u periodu 2013-2014, leteli "opasno blizu" ruskih aviona u najmanje 55 slučajeva, na razdaljini manjoj od 100 metara.

Ruske misije su "rizične, koliko se i letovi aviona NATO blizu ruske granice mogu smatrati rizičnim", kazao je Mizincev.

izvor: b92.net-937334