Federalnoj koaliciji prijeti kriza

Federalnoj koaliciji prijeti kriza

Dodik - Čović
Dodik - Čović

Objavljeno: 12. jan 2015 | Almedin Šišić

Ukoliko koalicioni partneri ne smanje kadrovske apetite za pozicijama u novoj vladi FBiH u tom entitetu, umjesto konstituiranja čvrste vlasti, prijeti nova institucionalna kriza. Ovakav scenarij proizilazi iz trenutnih stavova zvaničnika HDZ i DF, stranaka koje sa pobjedničkom SDA čine novu parlamentarnu većinu i sa kojom će međusobno podijeliti sve ministarske pozicije u novoj vladi.

Iako pregovori, prema najavama Dragana Čovića, lidera HDZ BiH, treba da počnu već ove sedmice, kao ključno pitanje nameće se zastupljenost naroda u novoj vladi, odnosno broj pozicija koje će stranke zahtijevati u vladi - koja broji 16 ministarstava (sedamnaesta je premijerska pozicija).

Čović je u petak potvrdio da je šest pozicija (pet hrvatskih i jedna srpska) minimum minimuma ispod kojeg HDZ neće ići. Nemamo ništa protiv toga šta misle druga i treća strana, ali mislim da bi bilo šta ispod šest pozicija bilo neozbiljno. Imaćemo i sjednicu Doma naroda 15. ovog mjeseca, a to je ključni datum - ističe Čović.

On najavljuje da će na toj sjednici biti izabrano čelništvo ovog doma, ali i predsjednik Federacije BiH, kojeg će dati HDZ, kao i dva potpredsjednika - Nakon toga ćemo ubrzanom procedurom, vjerujem, dogovoriti raspodjelu pozicija u vladi, a u vezi s resorima mislim da neće biti problema.

Čović je juče u Mostaru ustvrdio da će nova vlast na nivou BiH i Federacije BiH profunkcionisati do kraja januara. Njegov optimizam ne dijele u DF, partiji koja smatra da im, shodno rezultatima izbora, u najmanju ruku pripada jednako pozicija kao HDZ. To bi, u konačnici, značilo da za SDA preostaju samo četiri ministarstva i premijerska pozicija, što je skoro nemoguće.

Emir Suljagić
Emir Suljagić

Emir Suljagić, član Predsjedništva DF, ističe da im je veoma drago da je Čović konačno okončao priču o legitimitetu unutar naroda. Naime, Čović hoće da kaže da je HDZ dobio toliki broj glasova da su sad postali i Srbi. Mi, za razliku od Čovića, ne vjerujemo da su glasovi građana manje vrijedni od glasova birača HDZ - kaže Suljagić.

Na pitanje kako pomiriti dva suprotstavljena stava i izbalansirati kapacitete i učešće u novoj izvršnoj vlasti, odnosno da li je na pomolu kriza, Suljagić odgovara da to nije problem DF. Naš temeljni kriterij je broj glasova i mi ne vjerujemo da u ovoj zemlji živi 120.000 nadljudi koji glasaju za HDZ. Dakle, sješćemo i razgovarati, a ultimatum ne prihvaćamo - zaključuje Suljagić te naglašava da DF ostaje pri stavu ne manje pozicija od HDZ.

Sudeći prema ovim stavovima, ključnu ulogu trebalo bi da odigra SDA. Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, najavio je za ovu sedmicu međustranačke pregovore u vezi s raspodjelom pozicija.

Adil Osmanović
Adil Osmanović

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, smatra kako treba učiniti sve da što prije budu uspostavljeni i vlada FBiH, ali i Vijeće ministara BiH - SDA očekuje da političke stranke budu realne i da se ponašaju u skladu sa izbornim rezultatima i zastupljenosti naroda. Nije dobro da bilo koja stranka ide sa ultimatumima.

Smatra da je zahtjev HDZ za šest ministarstava - njihova početna pozicija o kojoj treba sjesti i razgovarati. Svi na kraju trebaju biti zadovoljni - ali i da ponude najbolje moguće ljude.

izvor: nezavisne.com-282983