BiH: Deset optuženih za zločin u Štrpcima

BiH: Deset optuženih za zločin u Štrpcima

Železnička stanica Štrpci u istočnoj Bosni
Železnička stanica Štrpci u istočnoj Bosni

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv deset bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, zbog otmice 20 putnika iz voza na stanici Štrpci 1993. godine, a koji su ubijeni na području Višegrada

Objavljeno: 13. apr 2015

U ponedeljak je podignuta optužnica protiv Luke Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Poluge, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojice Ristića, Vuka Ratkovića, te Miće Jovičića zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd-Bar počinjene 27. februara 1993. godine u mjestu Štrpci (opština Rudo).

Putnike su, kako Tužilaštvo BiH smatra, odveli na područje Višegrada i ubili. Većina ubijenih su bili državljani Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti. Među njima je bila i jedna osoba hrvatske nacionalnosti, te jedna osoba afro-azijskog porijekla.

- "Nakon otmice, žrtve su odvedene u školu u mjestu Prelovo kod Višegrada, gdje su mučene, zlostavljane i opljačkane, te su nakon toga sa vidnim povredama žrtve prevezene do mjesta Mušići, gdje su ubijene, a njihova tijela bačena u rijeku Drinu" - navodi se u saopštenju.

Nakon rata, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve dok se za ostalima još uvijek traga. Optuženi su uhapšeni 5. decembra 2014. u zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je za BIRN da optužnica pokazuje da dvije zemlje dobro sarađuju.

- "Ova optužnica je direktan rezultat pozitivne saradnje između tužilaštva za ratne zločine u BiH i Srbiji. Dva tužilaštva su imala i veoma dobru saradnju sa porodicama čiji su najmiliji ubijeni, i koji za svojim najmilijima tragaju dvije decenije" - rekao je Grubešić.

Jedina osoba koja je do sada osuđena za zločin u Štrpcima bio je Nebojša Ranisavljević, koga je sud u Crnoj Gori osudio na 15 godina zatvora.

Tokom suđenja je utvrđeno da je otmica bila planirana, kao i da je Železničko-transportno preduzeće Beograd u više navrata obavestilo predstavnike Vojske Jugoslavije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije o pripremi otmice.

Nakon hapšenja, osmorici optuženih protiv kojih je podignuta optužnica bio je određen jednomjesečni pritvor.

U akciji Tužilaštva BiH iz decembra prošle godine u BiH su bili uhapšeni Momir Nikolić i Dragan Lakić, ali oni nisu optuženi.

Grubešić je kazao da se protiv njih još vodi istraga.

izvor: balkaninsight.com

 

 

Naredne sedmice počinje suđenje za zločin u Štrpcima

Suđenje desetorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za otmicu putnika iz voza na stanici Štrpci, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada, počet će 12. oktobra čitanjem optužnice i uvodnim riječima

Objavljeno: 09. okt 2015

Za otmicu 20 putnika iz voza Beograd - Bar 27. februara 1993. godine, Tužilaštvo tereti Luku Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića te Miću Jovičića.

Istog dana, Tužilaštvo BiH će iznijeti završnu riječ na suđenju Iliji Juriću, optuženom za zločine na području Odžaka tokom 1992. godine.

U ponedjeljak, 12. oktobra, bit će održana statusna konferencija na kojoj će se raspravljati o zdravstvenom stanju Zulfikara Ališpage, optuženog za zločin počinjen u Trusini.

Sljedeće sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te zločine u Mostaru, Prijedoru, Višegradu, Srebreniku, Hadžićima, Kotor-Varoši, Tesliću, Kladnju i Čajniču.

izvor: klix.ba-151009116