Sve izgledniji sukobi NATO i Rusije

Sve izgledniji sukobi NATO i Rusije

Na rubu rata! Sve izgledniji zračni sukobi između SAD-a i Rusije

Situacija između NATO-a i Rusije sve je napetija i na rubu je rata

nato-logo

Objavljeno: 17. apr/tra 2015 | B. Biško

Da li je počeo rat između Rusije i SAD-a? Izgleda da se opasno zakuhtavaju sukobi na nebu između tih dviju svjetskih velesila.
Naime, prošli tjedan je jedan ruski lovac presreo američki špijunski avion koji je bio na putanji prema ruskoj granici. Pentagon je takvu "akciju" proglasio proglasio neprofesionalnom i nesigurnom.

"Neoprezna akcija jednog pilota potencionalno je mogla izazvati eskalaciju sukoba između SAD-a i Rusije" izjavio je Mark Wright iz Pentagona. Američki avioni F-16 u Estoniji izvode vježbe bombardiranja blizu ruske granice i pri tome "navodno" koriste bojevu municiju u svojim M-61 topovima: "Ako samo jedan zapovijednik ili pilot napravi grešku ili donese pogrešnu odluku u ovoj situaciji, moglo bi doći do žrtava, a visok rizik eskalacije koju bi to prouzrokovalo teško da bi se moglo zaustaviti" rekao je Ian Kearns, direktor Londonskog "Think tanka European Leadership Network".

Stalni ruski predstavnik pri NATO-u Aleksandar Gruško, juče je upozorio kako je sve veći broj NATO letova u blizini ruskih granica: "Danas možemo vidjeti naglo povećanje aktivnosti NATO-a zbog čega oni ne bi trebali biti iznenađeni što ih pratimo i presrećemo, jer moramo utvrditi koja je svrha njihovog prisustva blizu naših granica", poručio je Gruško.

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, naveo je kako su avioni NATO-a u 2014. godini čak 400 puta poletjeli zbog presretanja ruskih borbenih aviona. Ruski izvore ne navode točne brojke presretanja već samo izolirane slučajeve.

izvor: dnevno.hr-793549