El Fahru - The Blindirani

Blindirani Radončić
Blindirani Radončić

AFERA MIŠKOVIĆ I KELJMENDIJEVI DŽIPOVI

Od blindiranog Cherokeeja do ministra Radončića

• Kako je Cherokee dospio u BiH - Mišković je sada na "sigurnom" - a šta čeka njegove suradnike - sam Radončić je kazao da blindirano vozilo koristi hotel Radon Plaza "u koji dolazi visoka klijentela"

Objavljeno: 24. dec 2012

Naser Keljmendi, najpoznatiji bh. bjegunac i čovjek s crne liste State Departmenta, po osobnom opisu "ljubitelj je žena i dobrih auta". Poznat je i kao prijatelj i poslovni partner aktualnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića, ali i kao neko ko je uspio gotovo pa nemoguće:

- Uvozio je iz SAD-a blindirane džipove! I pored zabrane!?

15.000 umjesto 58.000 KM

Da su mu automobili strast, potvrdio je i sam Keljmendi, opisujući sebe kao biznismena koji planira da se bavim automobilima, "jer mi je to hobi i slaba tačka. Volim aute, volim žene i ako mi ko dođe glave, to će biti samo žene", pričao je onomad Keljmendi, baš u vrijeme kada su s drugog kontinenta stigli famozni džipovi. Možda nekome nije jasno zašto su važni baš ti džipovi, danas različitih u BiH ima na svakom koraku, ali za razliku od drugih, jedan od tri Naserova džipa je u vlasništvu kompanije Avaz (koja nije Radončićeva?!), već njegove (bivše) supruge Azre. Radončić je, podsjetimo, u svom imovinskom kartonu naveo da ne posjeduje auto te da nema firmu, a danas u državne, poslovne i koje li već svrhe koristi moderni auto za koji se pouzdano ne zna čiji je. Što se tiče Keljmendija, njega je, utvrdimo još jednom, isti dan kad je Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, potpisivao protokol sa Fahrudinom Radončićem, osnivačem SBB-a, o novoj podjeli vlasti u BiH i dogovarao njegovu kandidaturu za ministra sigurnosti BiH, Barack Obama, predsjednik SAD-a, stavio na američku crnu listu na koju je teško doći bez značajnih referenci među velikim kriminalcima!

Da ne bismo (opet) bili optuženi za "biltensko, lažljivo informiranje malobrojne javnosti koja nema pametnijeg posla nego da čita Oslobođenje", dokaze o razmjeni dobara, u ovom slučaju auta, između Keljmendija i tada Radončićevog Avaza potražili smo, a gdje drugo, nego u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Operativnim radom SIPA je došla do podataka da je Keljmendi iz SAD-a i pored zabrane vlasti SAD-a, uvezao tri blindirana (balistička zaštita) Jeep Cherokeea, te da je jedan dao Fahrudinu Radončiću. Tragom te informacije vršene su provjere u vezi s vozilima koja koriste članovi grupe Nasera Keljmendija te saradničkim vezama u BiH i inostranstvu koje se mogu dovesti u vezu sa nabavkom, odnosno uvozom takvih vozila.

No, kako su uopće vozila mogla ući u BiH!? U slučaju blindiranih vozila, carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nisu obavili svoj posao, te su direktno ili posredno pomogli Keljmendijevima. Carinici ne samo da nisu primijetili veću težinu dva blindirana terenca nego su ih evidentirali kao obična vozila i prihvatili njihovu vrijednost od 15.000 dolara. Međutim, prema depeši pravnog atašea američke ambasade u Sarajevu, samo jedno od vozila plaćeno je 23.700 dolara – i to sa dva čeka, jednim na 14.700 dolara, a drugim na oko 9.000 dolara. Blindiranjem je vrijednost vozila uvećana za dodatnih 50.000 do 58.000 dolara.

Priča o vozilima počela je ranije. Naser Keljmendi je 2005. preko Arbera Keljmendija iz Brooklina u New Yorku naručio tri crna Jeep Cherokeea stara godinu. Vozila su nabavljena kod autodilera u SAD-u i dopremljena ArmorTek Internationalu, koji ih je trebao blindirati, s tim da su na kraju umjesto tri, blindirana dva džipa. U ArmorTek Internationalu su, po zahtjevu naručilaca, napravili pancirnu zaštitu od puščanih metaka, odnosno preuredili cjelokupnu šasiju i ugradili neprobojna stakla. Cijena ovih radova se obično kreće između 50.000 i 58.000 američkih dolara. Na carini je vrijednost jednog vozila, prema tadašnjem kursu dolara, procijenjena na 25.000 KM, a troškovi blindiranja, između 76.000 i 88.000 KM, nisu uzeti u obzir.

UIO je, kada je ovaj problem izašao na vidjelo, proveo internu istragu i saopštio da carinici nisu mogli na osnovu vlasničke knjižice i fakture zaključiti da se radi o blindiranim vozilima te da ih niko nije usmeno obavijestio da je na vozilima urađena bilo kakva prepravka. Ipak, priznali su da je u međunarodnom tovarnom listu stajalo da su vozila teška po 3.090 kg, što odstupa od realne težine ovakvih vozila, koja iznosi oko 1.850 kg, te da carinska služba koja je vršila carinjenje nije uzela u obzir ovaj element.

U svijetu ilegalno u BiH legalno

Fahrudin Radončić

Na kraju blindirani Jeepovi nisu ni smjeli napustiti SAD. Naime, u novembru 2005. vlasti SAD-a, Ured za industriju i bezbjednost, obavijestile su ArmorTek International da su zahtjevi za izvoz Keljmendijevih vozila odbijeni na osnovu toga što su krajnji primatelji vozila umiješani u kriminalne radnje. Keljmendi je obaviješten o odbijanju zahtjeva za dozvole za izvoz vozila i ArmorTek International je ponudio da mu pomogne da proda vozila u zemlji, što je on odbio i vozila su prebačena u New Jersey. Unatoč upozorenju, vozila je u julu 2006. za BiH poslala firma Flexi Lease iz Toms Rivera u američkoj državi New Jersey.

Na carinskim deklaracijama Carinarnice u Zenici piše da su uvoznici Naserov sin Besnik, te Agim Voša i Aslan Peci. Prema informacijama SIPA, Voša i Peci su saradnici porodice Keljmendi. Jedan od blindiranih džipova je ostao u vlasništvu Naserovog sina Besnika, a drugi je registrovan na novinsko-izdavačku kuću Avaz, u tadašnjem vlasništvu Fahrudina Radončića. Treći džip, koji nije blindiran, u vlasništvu je Nasera Keljmendija.

Najzanimljivije je to što je sam Radončić kazao da blindirano vozilo koristi hotel Radon Plaza u koji dolazi visoka klijentela kojoj se ono iznajmljuje. S obzirom na to da još nema pristup strogo povjerljivim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, možda Radončić i ne zna da mu je automobil kupio/poklonio/prodao najveći balkanski kriminalac! Onaj isti Keljmendi za kojeg je u septembru 2011. kazao: "Vidite, godinama je policija pratila stvarno pogrešne ljude. Možda je taj nesretni Keljmendi sitni kriminalac".

Radončić je i Miškovića ukivao u zvijezde, s njim sklapao poslove (o Prezident nekretninama smo već pisali), a istražitelji SIPA došli su do saznanja da im je jedan od zajedničkih suradnika upravo Keljmendi.

Sve u svemu, cijela operacija uvoza džipova bila je apsolutno nezakonita. Američki istražitelji zvanično su o svemu upoznali Tužilaštvo BiH i dostavili kompletnu dokumentaciju s upozorenjem da su blindirani džipovi završili kod osoba s kriminalnim dosjeima i da ih te osobe u Sarajevu koriste?! Međutim, Tužilaštvo BiH i dalje šuti o ovom slučaju, a iz Uprave za indirektno oporezivanje su dali informaciju da će ispraviti greške pričinjene prilikom carinjenja vozila i na tome je sve završeno.

izvor: oslobodjenje.ba