Saslušano šest hrvatskih zapovjednika

Saslušano šest hrvatskih zapovjednika?!

Ljubo Ćesić Rojs
Ljubo Ćesić Rojs

Objavljeno: 22. apr 2015 | I. Marić

MOSTAR - Nakon izjave umirovljenog generala HV-a i predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Pavla Miljavca o mogućim optužnicama iz BiH protiv visokih časnika HV-a i HVO-a zbog navodnih ratnih zločina u BiH, sve je više onih koji su spremni progovoriti o ovoj problematici koja je izravno proistekla iz kontroverznog protokola između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužiteljstva BiH o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina.

Naime, neslužbene informacije govore kako već jedno vrijeme istražitelji iz BiH pregledavaju arhivu HVO-a koja je 1997. godine premještena iz Mostara u Zagreb, a prema prvim nepotvrđenim informacijama, fokus je na oslobodilačke akcije Maestral i Južni potez na području zapadne Bosne u jesen 1995. godine. Mediji u Hrvatskoj objavili su jučer kako bi istraga mogla obuhvatiti visoke hrvatske časnike i zapovjednike postrojbi u navedenim operacijama poput Ante Gotovine, Damira Krstičevića, Stanka Sopte, Zlatana Mije Jelića, Ljube Ćesića Rojsa, pa i aktualnog ministra obrane RH Antu Kotromanovića.

Ovo ne bi bilo prvi put da se spomenute operacije spominju u kontekstu istražnih radnji, budući da je prije nekoliko godina RS provodio istrage završnih vojnih akcija na ovom području s naglaskom na Mrkonjić Grad te su u tom smislu i otišle određene prijave na adresu Tužiteljstva BiH.

Šestorica dobili pozive

I dok se u javnosti posljednjih dana često govori o ovoj problematici, institucije Republike Hrvatske, a tu se misli na Državno odvjetništvo RH, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo vanjskih poslova, ne reagiraju niti daju do znanja kako imaju spoznaje o istražnim radnjama.

Jedan od onih koji je i progovorio o navodnim istragama je general Ljubo Ćesić Rojs, koji se u izjavi za medije u RH osvrnuo na tvrdnje Pavla Miljavca kako već postoje pozivi za svjedočenjem. Kazavši kako tu nije samo jedan pukovnik kao što se govori, Rojs je potvrdio kako je čak njegovih šest suboraca dobilo pozive i da su isti davali iskaze o navedenim operacijama. Među njima su, ističe Rojs, i dva generala, ostalo su visoki časnici, jedan od njih iskaz je davao u Splitu, a neki u Sarajevu, ali o tome se šuti zbog obveza koje su im postavili istražitelji.

Ministri ne znaju ništa

I dok informacije o navodnim istragama stižu na kapaljku, već su počele i prve reakcije predstavnika vlasti u obje države. Tako su ministri obrane RH i BiH Ante Kontromanović i Marina Pendeš nakon jučerašnjeg sastanka u Zagrebu naveli kako, osim medijskih izvješća, nemaju nikakve informacije o tome da se iz Sarajeva pokreću optužnice protiv umirovljenih hrvatskih generala zbog navodnih ratnih zločina 90-ih, tijekom operacija Hrvatske vojske Maestral i Južni potez u rujnu i listopadu 1995., izvedenih u cilju probijanja blokade Bihaća.

- Ja o tome ne znam ništa, kao ministar u Vladi nemam nikakve informacije o tome da se iz Sarajeva pokreću neke optužnice protiv hrvatskih generala, kazao je Kotromanović, dok je Pendeš ocijenila da je teza o optužbama iz Sarajeva "malo teška".

- Osim novinarskih nastupa, nemam takvu informaciju i možda je malo teška ta teza da Sarajevo optužuje, jer kao što znamo, zajednički su u Bihaću sudjelovali i generali iz Sarajeva, izjavila je Pendeš.

Tužiteljstvo nema informacije

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ne raspolaže informacijama o istragama koje bi povezivale visoke časnike Hrvatske vojske s ratnim zločinima počinjenim na teritoriju BiH, kazao je u utorak Hini glasnogovornik tog tužiteljstva Boris Grubešić komentirajući tvrdnje što ih je prošlog tjedna iznio umirovljeni general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

izvor: dnevni-list.ba