Podrška Predsjedniku

Podrška Predsjedniku !!

Podrška predsjedniku SDP BiH

Kompliment je kada vas tuži načelnik Stoca

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić ne da i gotovo!

Objavljeno: 24. apr 2015 | S.M.

SDP Stolac sa čuđenjem je dočekao vijest da je načelnik Stoca Stjepan Bošković podnio krivičnu prijavu protiv Nermina Nikšića, predsjednika SDP BiH. Kako to u svom saopštenju navodi načelnik, tadašnji premijer Nikšić je kriv zato što je, u saradnji sa OO SDP BiH Stolac, pomogao nevladinim udruženjima u namjeri obnove nacionalnih spomenika BiH uz rijeku Bregavu - što jest, jest, navodi se u dasnašnjem saopštenju Opštinskog odbora SDP-a Stolac.

"Pored poslovičnog pozivanja na teorije zavjere, načelnik u svom saopštenju ponovo ima problem sa navođenjem konkretnih zakonskih odredbi koje su prekršene pri potvrđivanju prava posjeda nad jednom stolačkom mlinicom, nacionalnim spomenikom koji obnavljaju nevladina udruženja isključivo zato što opštinaa nije ispunila tu zakonsku obavezu. S druge strane, mogli bismo citirati izvode iz Zakona o vodama FBiH (članovi 9., 11., 16. i 18.) ili Zakona o vodama HNK (član 15.), kojim se nedvosmisleno navodi pravo Vlade FBiH da upravlja i prenosi i potvrđuje pravo upravljanja nad vodnim dobrima 1. kategorije, te kojim se potvrđuje i pravo na kontinuitet posjeda lica koja saniraju, održavaju i upravljaju tim objektima. Ipak, to nećemo učiniti, nego ćemo prepustiti načelnikovom Odjelu za teorije zavjera i lov na vještice da ispita i razmotri navedenu zakonsku regulativu.

Da ironija bude veća, jedan od temeljnih argumenata koji su udruženja navela u svom opravdanom zahtjevu da im se omogući obnova i stavljanje u funkciju Podgradske mlinice u Stocu jeste upravo još jedna neuspješna prijava stolačkog načelnika.

Načelnik Bošković je, naime, ranije podnio inspekcijsku prijavu protiv udruženja koja saniraju porušenu baštinu - zato što je obnavljaju i za što imaju pismenu podršku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Konačno, brižni stolački načelnik tumači kako je odluka Vlade FbiH, kojom je omogućena nesmetana obnova nacionalnog spomenika BiH Podgradske mlinice, "na štetu javnog interesa, kako FBiH, tako i opštine Stolac"!? Zapanjujuća je lakoća s kojom stolački načelnik iznosi ovakve i slične gluposti. Da se slučajno ne radi o čovjeku o čijim nedjelima protiv kulturne baštine su nadležne inspekcije već mogle izdati zbirku sabranih djela, ne bismo se toliko čudili. Naime, opšte je poznato da su, zbog posljedica djelovanja opštine Stolac, Federalna inspekcijska tijela u više navrata izlazila na teren, kako bi utvrdila da opština štiti i provodi bezobzirnu, vandalsku devastaciju javnih dobara, te bi tom istom načelniku uredno slali nikad provedena rješenja o uklanjanju nelegalnih struktura. Lista nelegalnih betonskih pothvata protiv kulturne baštine je pozamašna - od gradnje na Starom gradu, uz nekropolu stećaka Radimlja, 'znamenite' betonske tepe i tzv. spomenika u čaršiji, itd.

Na kraju, želimo čestitati Nerminu Nikšiću na potvrdi statusa doprinositelja obnovi Stoca i bosanskohercegovačke kulturne baštine. Status je potvrđen samom činjenicom da je kralj betoniranja malobrojne opstale ili obnovljene baštine i čuvar svega u ratu porušenoga i protiv njega podnio krivičnu prijavu. Što se prijave tiče, nema sumnje da će završiti kao i sve druge prijave stolačkog načelnika - njihova sudbina je zabetonirana!", stoji na kraju saopštenja OO SDP-a Stolac.

izvor: novasloboda.ba