Službeno potvrđeno - Kim Jong Un 9. maja u Moskvi

Službeno potvrđeno - Kim Jong Un 9. maja u Moskvi

Kim Jong Un prvi put van zemlje kod Putina

Kim Jong-un, vrhovni vođa Sjeverne Koreje
Kim Jong-un, vrhovni vođa Sjeverne Koreje

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong Un dolazi na Dan Pobjede u Moskvu 9. maja 205., biti će to njegov prvi međunarodni posjet

Severnokorejski lider Kim Džong Un prisustvovaće u Moskvi obeležavanju pobede nad fašističkom Nemačkom 9. maja. To će biti njegova prva poseta nekoj državi

Objavljeno: 24. apr 2015 | B92

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je Kim Džong Una na proslavu 70. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Juri Ušakov, savetnik predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je da su zvaničnici Severne Koreje potvrdili dolazak Kim Džong Una u Moskvu 9. maja.

To će biti prva poseta Kim Džong Una nekoj državi otkako je stupio na vlast 2011. godine i znak je bliskih odnosa s Moskvom, objavio je britanski "Gardijan".

Putin - Erdogan
Putin - Erdogan

Severna Koreja i Rusija su 2015. godinu proglasile "godinom prijateljstva", kako bi unapredile političku, ekonomsku i kulturnu saradnju dve zemlje.

Kako je objavila ruska agencija RIA novosti, osim kontroverznog predsednika Severne Koreje, gosti Moskve 9. maja biće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Venecuele Nikolas Maduro, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Vijetnama Čion Tan Šang, predsednik Kipra Nikos Anastasijades, predsednik Palestine Mahmud Abas, predsednik Južne Osetije Leonid Tibilov i premijer Grčke Aleksis Cipras.

Među zvanicama su i generalna direktorka Uneska Irina Bokova i generalni sekretar Un Ban Ki Mun.

izvor: b92.net-984484

S. Koreja: Razvili smo nuklearne projektile

Kim Jong-un i puno demokratije
Kim Jong-un i puno demokratije

Sjeverna Koreja je spremna upotrijebiti nuklearno oružje protiv SAD-a u slučaju napada, potvrdio ambasador

Objavljeno: 21. mar 2015

Veleposlanik Sjeverne Koreje u Velikoj Britaniji, Hyun Hak-bong, izjavio je da je njegova zemlja razvila nuklearne projektile i da je spremna upotrijebiti ih u bilo koje vreme.

Hyun je rekao britanskoj televiziji Sky News da bi njegova Vlada upotrijebila projektile u slučaju da mora odgovoriti na nuklearni napad Sjedinjenih Američkih Država.

Na pitanje da li je Sjeverna Koreja sada sposobna lansirati nuklearne projektile, Hyun je rekao: "U bilo koje doba. Bilo koje. Da", prenosi AP.

"Ukoliko nas SAD napadne, mi ćemo uzvratiti", rekao je on.

Ne žele rat, ali ne plaše ga se

Na pitanje da li bi Sjeverna Koreja ispalila nuklearne projektile samo kao odgovor, Hyun je rekao da je njegov narod miroljubiv, da ne želi rat, ali da ga se ne plaši i da je to i politika Vlade njegove zemlje.

Smatra se da Sjeverna Koreja, prenosi AP, ima nekoliko nuklearnih bombi i da je izvela tri nuklearne probe od 2006. godine.

Stručnjaci su, međutim, podijeljeni oko toga jesu li u toj zemlji usvojili tehnologiju potrebnu da se bojeve glave smjeste na projektile.

Institut za znanost i međunarodnu sigurnost u Washingtonu nedavno je procijenio da Sjeverna Koreja sada ima između 10 i 16 komada nuklearnog oružja, od kojih su neki zasnovani na plutoniju, a neki na uraniju.

Institut je zaključio da Sjeverna Koreja ima oružja na temelju plutonija dovoljno male veličine da se postavi na projektile srednjeg dometa i na interkontinentalne projektile.

Vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje

Ujedinjeni narodi su uveli sankcije Sjevernoj Koreji zbog njezinog nuklearnog i raketnog programa.

Sjevernokorejski veleposlanik u Britaniji je dao izjavu dok Južna Koreja i SAD provode zajedničke vojne vježbe za koje Pjongjang kaže da su usmjerene na pripremu za svrgavanje Vlade Sjeverne Koreje.

Seul i Washington kažu da su vježbe isključivo defenzivne.

U Južnoj Koreji SAD ima gotovo 28.500 vojnika, s ciljem da odvrate Sjevernu Koreju od mogućeg napada, prenosi AP.

izvor: balkans.aljazeera.net