Puklo u Vladi

Puklo u Vladi!

Depolitizacija javnih poduzeća je uvjet svih uvjeta

Željko Komšić
Željko Komšić

Komšićev DF, pozivajući se na nužnost striktne primjene zakona i Uredbe, zahtijeva da se prekine s praksom političke kontrole i da na najvažnije pozicije u javnim poduzećima preko javnog natječaja budu imenovani isključivo stručnjaci koji pobijede na natječajima, bez obzira jesu li ili nisu članovi bilo koje političke stranke

Prema nekim neslužbenim informacijama, Bakir Izetbegović i Dragan Čović su još ranije dogovorili kome će koje javno poduzeće pripasti, računajući da zajedno imaju deset ministara i premijera koji je iz SDA, a ne računajući da je DF spreman na radikalan potez - izlazak njegovih četiriju ministara iz Vlade Federacije

Objavljeno: 25. apr 2015 | M. Osmović

SARAJEVO - Samo 25 dana nakon što je izabrana, Vlada Federacije se opasno zaljuljala i kako trenutačno stoje stvari, može i pasti. Među ministrima je došlo do ozbiljnih sukoba koji se više ne mogu skriti niti gurnuti pod tepih, a s obzirom da su stavovi njihovih stranaka, SDA, Demokratske fronte i HDZ-a, zakovani, tek treba očekivati političku dramu s teškim posljedicama, kakav god bio epilog.

"Zagužvalo" je zbog zahtjeva da nadzorni odbori i direktori javnih poduzeća budu smijenjeni.

Najavljeni sudar

To što se sada događa u Vladi i nije neko veliko iznenađenje jer se očekivalo. Nekoliko dana prije nego što je Vlada na čelu s Fadilom Novalićem uopće izabrana, Dragan Čović, predsjednik HDZ i član Predsjedništva BiH, priopćio je da će već na prvoj sjednici ona donijeti odluku o razrješenju uprava i nadzornih odbora javnih poduzeća "kako bi im dala priliku".

Dodao je da se "ništa neće moći uraditi ako su ministri jedina promjena".

Na ovo mu je odmah, prije nego što je Vlada izbrana, uzvratio Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte - kazao je da će se ministri iz DF žestoko sudariti s ministrima iz HDZ zbog smjena u javnim poduzećima. Komšićev stav je poznat - nema političkih smjena i smjena prije isteka mandata sadašnjim nadzornim odborima i direktorima, a nove uprave mogu biti izabrane samo preko javnih natječaja.

Vlada Federacije održala je do sada tri sjednice, četvrta je najavljivana za ovaj tjedan, ali je otkazana. Razlog - šest ministara iz HDZ zaprijetilo je bojkotiranjem ako na četvrtoj sjednici ne bude poništena uredba Vlade kojom se regulira izbor članova nadzornih odbora javnih poduzeća.

Protiv te i takve ucjene skočili su ministri iz DF s objašnjenjem da na to neće pristati ni po koju cijenu. Prijetnja iz HDZ ostaje na snazi pa premijer Novalić sada pokušava smiriti situaciju i na bilo koji način ugasiti požar.

Članovi Vlade Federacije iz SDA, makar javno, ne reagiraju na žestok sukob između DF i HDZ. Naši izvori iz Vlade kažu da SDA "nije mrzak ni neprihvatljiv stav Čovićevih ministara", ali zbog odnosa s DF-om to ne mogu javno priopćiti, što bi moglo uputiti na zaključak da ta stranka igra dvostruku igru - jednu s DF-om, drugu s HDZ-om.

Prema uredbi Vlade Federacije iz 2001. godine koja je na snazi, sve ovlasti u upravljanju gospodarskim društvima u kojima postoji državni kapital imaju resorna ministarstva. Prema zakonskim propisima, vlasnici javnih poduzeća su federalna resorna ministarstva.

Iz ovoga proizlazi da javnim poduzećima izravno moraju upravljati resorna ministarstva. Ranijih godina, stranke koje su bile na vlasti postavljale su u nadzorne odbore i za direktore sebi odane i poslušne ljude. Na taj način su i resorne federalne ministre u suštini razvlašćivali i dovodili ih u položaj izvršitelja radova i naredbi stranačkih lidera.

Komšićev DF, pozivajući se na nužnost striktne primjene zakona i Uredbe, zahtijeva da se s tom praksom prekine i da na najvažnije pozicije u javnim poduzećima preko javnog natječaja budu imenovani isključivo stručnjaci koji pobijede na natječajima, bez obzira jesu li ili nisu članovi bilo koje političke stranke.

Preksinoć je zbog novonastale situacije održana hitna sjednica Predsjedništva DF s koje je, pored ostalog, priopćeno da je "za žaljenje što su rukovodstva HDZ i SDA izgleda odlučila zbog političke kontrole nad jednim ili dvama upravnim i nadzornim odborima dovesti u pitanje euroatlantski put BiH".

Politička kontrola

Donošenje i uvođenje novih propisa je nezakonito i ravno je ekonomskom državnom udaru - zaključak je Predsjedništva DF uz naglasak da DF neće sudjelovati u daljnjem radu Vlade ako uredba koja regulira izbor članova nadzornih odbora javnih poduzeća bude stavljena izvan snage. Kako smo jučer doznali iz DF, ovaj stav je konačan i "vara se svatko tko makar i pomisli da će biti promijenjen":

- "Nikada nećemo odustati od toga da prvi i glavni princip bude stručnost, a nikako politička podobnost. Depolitizacija javnih poduzeća je uvjet svih uvjeta i konkretan reformski potez.
Predsjedništvo DF upozorilo je aktualne nadzorne odbore i uprave javnih poduzeća da moraju zakonito raditi i da imaju obvezu odbiti provesti sve nezakonite odluke koje donese Vlada. Zapravo, time su i Vladi stavili do znanja da se ne smije igrati sa zakonima i političkim odlukama ih regulirati, a upravama i nadzornim odborima javnih poduzeća da ne prihvate bilo kakve Vladine kadrovske odluke ukoliko nisu utemeljene na važećim zakonskim propisima".

Što stoji u pozadini zahtjeva HDZ i SDA?

Odgovor je lako dokučiti - na sceni je bitka za apsolutnu stranačku kontrolu, uključujući i financijsku, nad državnim tvrtkama, prije svega BH Telecomom, Elektroprivredom BiH, Elektroprivredom HZ HB, Energoinvestom, BH Gasom, Eronetom, Željeznicama Federacije, Aluminijem, Fabrikom duhana Sarajevo, Bosanskohercegovačkim šumama, Šumama Herceg Bosne, Lutrijom BiH, Sarajevo osiguranjem, BH Poštom, Međunarodnom zračnom lukom Sarajevo, Cestama, Putevima BiH, Rudnikom Banovići, Igmanom, Nacionalnim parkom Una... Žestoka stranačka bitka vodi se i za ključne pozicije na Federalnoj televiziji.

Željko Komšić - Bakir Izetbegović
Željko Komšić - Bakir Izetbegović

Prema nekim neslužbenim informacijama, Bakir Izetbegović i Dragan Čović su još ranije dogovorili kome će koje javno poduzeće pripasti, računajući da zajedno imaju deset ministara i premijera koji je iz SDA, a ne računajući da je DF spreman na radikalan potez - izlazak njegovih četiriju ministara iz Vlade Federacije. Naši izvori kažu da je ta mogućnost sasvim realna i da je sada prvo na potezu SDA koji se mora precizno izjasniti što hoće, a što neće.

izvor: dnevni-list.ba