Bakir Izetbegović je nama Tito

Bakir Izetbegović je nama Tito

Bakir Izetbegović nas opet "brani" umjesto da nas "hrani"

Pozivam Bakira Izetbegovića da prekine sa politikantskim priopćenjima za tisak

SDA BiH: Ako neko pokuša da odvoji Trinidad od Tobaga, završiće poput Karadžića i Mladića

Bakir Eastwood Izetbegović
Bakir Eastwood Izetbegović

- "Ako pokušaju dovršiti projekat Karadžića i Mladića, završit će kao i oni" - poručio je Bakir, baš kao da Dejtonski mirovni sporazum i ne postoji i kao da nije garantovan od strane najvećih svjetskih sila. Ma, kakve svjetske sile, sinko moj, Bakir će to riješiti sam samcijat

Objavljeno: 26. apr 2015

- "Upozoravamo SNSD da bi bilo kakva aktivnost u pravcu osamostaljivanja i otcjepljenja od Bosne i Hercegovine predstavljala krivično djelo protiv ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine garantovanog Dejtonskim mirovnim sporazumom, čime bi bila poništena sva prava entiteta RS po Dejtonskom mirovnom sporazumu i što bi rezultiralo prestankom postojanja tog entiteta" - saopćeno je iz SDA. Dodik, kao, to nije znao - pa su mu to iz SDA konačno stavili na znanje.

Svjestan gubitka podrške i rastućeg nezadovljstva građana, Bakir pokušava da provokacijama i proizvođenjem kriza pribavi jeftine političke poene i odvrati pažnju javnosti od teških socijalno-ekonomskih problema - za koje nema rješenje.

Pozivam Bakira Izetbegovića da konačne prekine sa politikantskim priopćenjima za tisak i da poradi na onim hiljadama radnih mjesta koje je narodu nedavno obećavao. Početkom 1993. godine - kada nam je najviše trebao - Bakir se krio u "trezoru" i nosio suknje, a sad se osilio pa bi da udari na Dodika, koji je ionako udaren - sam od sebe.

Slomi se Bakir da spriječi Dodika da se odvoji od vlastite pameti. A Dodik se od pameti odvajao najmanje 30 puta, javno i zvanično. Pa nikako da se odvoji. Bakir se svojski zabrinuo za svog pajdu iz Banjaluke. Niti obraza ima Bakir, niti Dodik, a Ramiz Salkić najmanje.

Predsjednik "boljeg entiteta" (i svašta nešta u tom eMtitetu), Milorad Dodik, odvajao se više od 30 puta i bjesomučno najavljivao nekakve referendume. Uvjerili smo se 30 puta da Dodik to ne smije - iako mu to svi najiskrenije želimo - da se odvoji i da nas poštedi patetike. Činjenica je da Republika Srpska nema ustavna uporišta ni za svoje postojanje akamoli za otcjepljenje.

Nakon što je Dodik više od trideset puta najavio referendum - i djeca su počela pričati viceve o Dodikovoj samostalnosti. I umjesto da se Bakir pozabavi time da se u štо krаćеm rоku uspostavi učinkovit i еfеktivаn mеhаnizаm kооrdinаciје instituciја svih nivoa vlаsti u Bоsni i Hеrcеgоvini u prоcеsu pristupаnjа Evrоpskој uniјi, a Dodika ostavi onima čiji je posao - Bakir plaši mečku rešetom i nasmijava školarce pred rasput.

I nije mi za Dodika, on se od pameti davno odvojio - iznenadio me Bakir, jer ovo mu je tek tridesetprvi put da Dodiku glumi Harisa Silajdžića:

- "Upozoravamo SNSD da bi bilo kakva aktivnost u pravcu osamostaljivanja i otcjepljenja od Bosne i Hercegovine predstavljala krivično djelo protiv ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine garantovanog Dejtonskim mirovnim sporazumom, čime bi bila poništena sva prava entiteta RS po Dejtonskom mirovnom sporazumu i što bi rezultiralo prestankom postojanja tog entiteta" - saopćeno je iz SDA.

Iskreno, nikada mi nije padalo na pamet kakve unutrašnje nacionalne trzavice osjećaju državljani Trinidada i Tobaga kad im dođe stani-pa'ni, niti koja im je strana draža - Trinidad ili Tobago. Meni bi se bilo teško odlučiti jer mi i Trinidad a bogami i Tobago zvuče totalno miroljubivo. Teško mi je objasniti i logički argumentirati razloge za konstantnu i neprekidnu diobu u glavama Mićke i Bakira.

Bosna ti materina i Hercegovina, pitam se često - šta ja imam dijeliti livadu, općinu ili nedajbože državu s nekim tamo likovima koji dišu, hodaju, rade i žive isto kao ja!? Pitam se šta bi bilo da ujutro ustanem i kažem rođenom ocu da ja ne želim više vršiti nuždu u istu wc-školjku u koju on vrši nuždu, te da on podrži moj separatistički čin i respektira moje pravo na odabir školjke koja će adekvatno primiti moj fiziološki suvišak.

Pošto mi logičko rasuđivanje nikada nije bilo na zavidnoj razini, ja pitanja uvijek apstrahiram i preformuliram tako da zamislim kao da me netko to pitao. Šta bi bilo da me netko pita - "Jesi li ti Anin ili Matin?" Naravno da bih odgovorio - "Pa i Anin i Matin sam!" Ispade po tome da Kupres pripada i Bosni i Hercegovini - jer je to, zaboga, jedna država. Pa je li to tako teško shvatiti?

Geografska argumentacija i teritorijalno nazivlje dakako mogu govoriti u prilog tome naginje li Kupres svojim obilježjima više jednoj ili drugoj strani - ali u tome i jest kvaka! Dok se god pitanje dualizma i pripadanja tamo ili ovamo ne prestane mistificirati i stavljati u centar pažnje biti će nam ovako kako realno Kupresu i jeste - da bude ni tamo ni 'vamo!

I dok god Bakir svoje fiziološke suviške bude odvajao u istu školjku kao i Mićka Dodik - biće mu kao i Kupresu - da bude ni tamo ni 'vamo.

Obećavao je Bakir Izetbegović na skupovima pred prošlogodišnje opće izbore, 100 hiljada radnih mjesta simpatizerima svoje stranke i građanima najsiromašnije, najkorumpiranije i najnesigurnije zemlje u Evropi, a sve prema ekonomskim pokazateljima Svjetske banke. Taman kad smo pomislili da je Bakir prestao biti kao Alija i postao kao Sulejman, Bakir se vrati svojim korjenima i postade kao Haris. Taman kad smo pomislili da će biti kao Željko Komšić, Bakir se premetnu pa postade kao Nino Raspudić.

Sa 100 hiljada radnih mjesta Bakir okrenu ploču na raspakivanje RS. Bakir se sada, samo nekoliko mjeseci od izbora, radije bavi praznicima u RS, prepadajući građane mogućim novim konfliktima. Preočito je da Bakir u dogovoru s Dodikom zakuhava jer, prije svega, nema ideju kako zaposliti narod. Ljudi koji ne znaju kako da nešto sami naprave, nalaze radost i sreću u smetanju i nanošenju štete drugima.

Bakir je svojski krenuo završiti ono što FaHraonu Radončiću nije uspjelo kao nesuđenom ministru nesigurnosti - policijska država i totalna nesigurnost. Izetbegović definitivno nije spreman ovu zemlju izvesti na euro-atlantski put. A da li je sposoban da je gurne u nove konflikte - to ćemo uskoro viditi.

Ja mislim da nije sposoban ni da svoje fiziološke suviške oslobodi sam i bez nečije pomoći. Nikakvog referenduma u Bosni neće i ne može biti, jer referendumi se ne sprovode bez međunarodne podrške - a Bosna je međunarodnu podršku dobila:

Da nastavi sa euro atlantskim integracijama.

izvor: