Putin: Aneksijom Krima ispravljena nepravda

Putin: Aneksijom Krima ispravljena nepravda

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Pripajanjem Krima Rusiji je ispravljena historijska nepravda, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin

Objavljeno: 27. apr 2015

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ne žali zbog toga što je Krim pripojen Rusiji 2014. godine zato što je time ispravljena historijska nepravda.

- "Mislim da smo učinili pravu stvar i ne žalim zbog toga" - rekao je Putin u intervjuu za u nedjelju emitirani film "Predsjednik" na televizijskoj stanici Rusija 1, posvećen 15. godišnjici početka njegovog prvog mandata na mjestu šefa države, prenio je AFP - "Kada branimo naše interese, onda idemo do kraja" - rekao je on, prenosi Tanjug.

Objašnjavajući razlog za preuzimanje Krima, Putin je rekao da je bila historijska greška to što je sovjetski lider Nikita Hruščov Krim, koji je bio u sastavu Rusije, dao Ukrajini 1954. godine.

Tada je to, kako je rekao, bio simboličan potez jer su i Rusija i Ukrajina bili u Sovjetskom Savezu.

Odbrambene veze

Nordijske zemlje su se ranije ovog mjeseca dogovorile da pojačaju odbrambene veze i da povećaju solidarnost s baltičkim državama, te da mjerama zastrašivanja pojačaju sigurnost u tom području, poručujući da Rusija predstavlja najveći izazov evropskoj sigurnosti.

U zajedničkoj izjavi ministri odbrane Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda poručili su kako se sjeverna Evropa mora pripremiti za moguća krizna stanja ili incidente zbog Rusije.

- "Ruski čelnici pokazali su kako su spremni na praktično i efektno korištenje vojnih sredstava kako bi postigli političke ciljeve, čak i ako to uključuje kršenje načela međunarodnog prava" - navodi se u ministarskoj izjavi objavljenoj u listu Aftenposten.

- "U Baltiku i u našim sjevernim područjima postoji povećana vojna i obavještajna aktivnost" - kazali su ministri.

Oni su dodali da ih ruska vojska izaziva duž njihovih granica, a u Baltiku je bilo više povreda granice.

Zajednička izjava ministara odbrane nordijskih država objavljena je u trenutku povećane napetosti u Evropi, nakon što je Rusija prije godinu dana anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Na sjeveru Evrope raste zabrinutost zbog moguće ruske intervencije, posebno zbog toga što u baltičkim zemljama živi mnogobrojna ruska manjina.

izvor: balkans.aljazeera.net