Ko može popraviti SDA

Ko može popraviti SDA

Nedžad Latić analizira: Na 6. konresu SDA se odlučuje između dinastije i demokratije

Rusmir Mahmutćehajić je bio "broj 2" u SDA ali je odbačen i odstranjen iz stranke

Ko bi mogao ispraviti "krivo zaraslo stablo?"

Nedžad Latić
Nedžad Latić

Nikad lider SDA nije pobijeđen na kongresu. Smjene su se dešavale dobrovoljno, a protukanidati su bili ležirani. Paradoksalno je da je samo Bakir Izetbegović bio gubitnik kada je na prošlom kongresu bio protukandidat Sulejmanu Tihiću

Objavljeno: 26. apr 2015 | Nedžad Latić

Iako u prvi mah ništa na to ne ukazuje, ali predstojeći 6. Kongres SDA mogao bi također biti historijski. Odmah da razjasnimo, historijkim (ne)bi ga učinilo samo to što bi eventualno došlo do smjene aktualnog lidera Bakira Izetbegovića, mada bi to i hitorijski gledano bila prvorazeredna senzacija, jer nikad lider SDA nije pobijeđen na kongresu. Smjene su se dešavale dobrovoljno, a protukanidati su bili ležirani. Paradoksalno je da je samo Bakir Izetbegović bio gubitnik kada je na prošlom kongresu bio protukanidat Sulejmanu Tihiću.

Stjecajem okolnosti je Bakir Izetbegović dopuzao do liderske pozicije, tako što je bez izborne procedure dobio mjesto potpredsjednika, a nakon naprasne i nelegalne smjene Edhema Bičakčića - da podsjetimo, Bičakčić je smijenjen uz asistenciju OHR-a.

Danas je Bakir Izetbegović na liderskoj funkciji "zahvaljujući" smrti Sulejmana Tihića. Tako da on na predstojećem kongresu tek treba dobiti legitimitet izabranog funkcionera kroz izbornu proceduru stranke.

Politika SDA je bila takva da su svi potencijalni konkurenti lideru SDA, od Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića, do Bakira Izetbegovića, bivali odstranjeni. Ko god je bio na poziciji "broj 2" u SDA, od Adila Zulfikarpašića, Fikreta Abdića, Muhameda Čengića, Rusmira Mahmutćehajića, Ejuba Ganića, Harisa Silajdžića do Edhema Bičakčića, odbačen je i odstranjen iz stranke.

To je vejrovatno glavni razlog da danas Bakir Izetbegović ni nema ozbiljnijeg protukandidata koji bi mu mogao ugroziti lidersku poziciju. On je u vrlo komotnoj poziciji tako da sebi može priuštiti da na kongresu odigra izbornu simultanku sa svojim protukandidatom. Stoga uopće neću ovdje govoriti o neodlučnom Adilu Osmanoviću, o kriminaliziranom Šemsudinu Mehmedoviću, pa čak ni o revoltiranom Senadu Šepiću kao evnetulanim njegovim protukandidatima.

Mada bih između njih samo Šepiću dao nekakve šanse zbog njegovog truda da se politički educira i usvoji bar komunickaciju proevropskih političara.

Evo opet dukat

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Pošto je Bakir Izetbegović u predizbornoj kampanji obećavao da će "vratiti SDA na Alijin put" i da "traži alat" za reformu stranke, pa je čak obećao i obračun sa korupcijom - na šta mu opet nudim dukat ako to učini - on će pod tom devizom i voditi kampanju da (p)ostane lider SDA.

Bakir Izetbegović je davao smjela obećanja i nekim čudom, a najviše zbog snage same stranke, provlačio se i uspijevao u svojim ambicijama. Tako da je za očekivati da će on repetirati svoja obećanja i na kongresu. Ali, ono što je već postalo neuptino je to da će pod plaštom reforme stranke, u smislu "vraćanja korijenima i Alijinom putu", te obračunima sa korupcijom -- na kongresu biti klanjana dženaza Sulejmanu Tihiću po drugi put.

Da, ma kako to morbidno zvučalo, manipulisanjem sa iskazima Kemala Čauševića, optuženim za prevaru države u basnoslovnim iznosima, Tihić se politčki sahranjuje kao bivši lider SDA. Jer je Čaušević sav svoj lopovluk svalio na grob mrtvom Tihiću, zar ne?! Tako da će svi bivši tihićevci morati i sami baciti koju "lopatu pepela" na Tihićev politički grob u SDA.

Stoga jedini pravi protukandidat Bakiru Izetbegoviću može biti neko iz tzv. "zatvoreničke grupe" koji su skupa sa Alijom Izetbegovićem osnovali SDA i doveli je do pobjedničkog trona - a to su:

  • Hasan Čengić
  • Edhem Bičakčić
  • Husejn Živalj
  • Džemaludin Latić pa i
  • Hilmo Neimralija

I samo oni skupa - ako bi između sebe odabrali protukandidata Bakiru Izetbegoviću. Ili da se jedan od njih, a najozbiljniji bi bio Hasan Čengić, koji nikad i nije istupio iz SDA, ili bolje reći, nikad ga nisu uspjeli otjerati iz stranke, odvaži i bude protukandidat Bakiru Izetbegoviću.

U ideološkom smislu to bi bila prava, čak i istinski demokratska politička borba za stranku. Odnosno to bi bio pravi pokazatelj da unutar SDA ima volje, htijenja i smjelosti da se SDA reformira i vrati "korjenima i Alijinom putu". Zašto to ne može nikad učiniti Bakir Izetbegović? Zato što on nikad nije ni živio, a očito je iz priloženog, da nije ni shvatio političku ideju iz koje je nastala SDA. On niti ima obrazovne niti moralne predispozicije da kreira politiku na osnovu ideologije i vizija koje su imali osnivači SDA. Razlika između njega i, recimo, jednog Hasana Čengića, a posebno Džemaludina Latića, je onolika i onakva kakva se uoči između dviju SDA-ovih pjesama. Pjesmu "Ja sin sam tvoj", koju je SDA mimo volje autora prisvojila kao nacionalnu himnu, napisao je pjesnik Dž. Latić. A pjesmu "SDA - demokratija", napisao je Esad Mulahalilović, svirač iz Hrasnice. Koliko se po umjetničkoj vrijednosti, kako tekstualno tako i muzički razlikuju ove dvije pjesme, tako i toliko se razlikuje mišljenje Bakira Izetebovgića od bilo kojeg osnivača SDA, pa i samog autora pjesme "Ja sin sam tvoj".

Bakir Izetbegović kad govori na skupovima, pa i kad mu intervjue piše neko politički pismeniji od njega, on djeluje kao da svira na sintisajzeru akorde pjesme "SDA demokratija... haj'mo svi u glas, niko neće pobijediti nas".

Političari za očajne kućanice i jordamli hanume

I sa takvom trendaškom muzikom, jer to je "muzika za uši" desetine tajkuna, Izetbegović ima dobre izglede da mu se aplaudira na bini dok bude držao govor kao predsjednički kandidat stranke. Nije to kulturološki problem sa bošnjakom desnicom, odnsno bošnjačkim nacionalistima, isti problem imaju i socijalisti, odnosno bošnjačka ljevica. Na način kako Bakir Izetbegović banalizira Aliju, isto to čini Željko Komšić sa Josipm Brozom Titom. Govorancije Bakira Izetbegovića, koji se upinje iz petinih žila da gestikulacijama sliči na Aliju, mogu slušati hanume dok kuhaju večeru kod kuće, kao što i Komšića slušaju samo (očajne) kućanice. Stoga o Komšićevim uvredama na račun Bakira Izetbegovića, kako je on ratnik s prve linije, a Bakir kukavica koji se krio u trezoru, nije pristojno raspravljati. O tome neka raspredaju pa da se i posvađaju očajne kućanice i jordamli hanume. Ali, to je i politčki vrlo opasna teza na kojoj se može dobiti potpuno pogrešan odgovor na pitanje ko je stvarno (od)branio Sarajevo. Ne vjerujem da bi ikada ikome Alija, kao ponosan čovjek, otrpio ovu uvredu. Mnogo je odšutio, a nikad nije otrpio da uzvrati nekom ko pokuša gaziti njegovo osobno dostajnstvo.

Tako da je Bakir Izetbegović, s jedne strane pokazao fanatičnu personalnu mržnju prema svojim političkim protivinicma, poput Fahrudina Radončičća, a kukavičluk prema interesnim saveznicima. I niko ga ni iz stranke nije zbog toga ukorio?!

Kako onda očekivati da neko unutar SDA ima ikakve potrebe i ambicije za promjenom same stranke koja bi pokazala svoju izvornu snagu i perspektive naroda u ime kojeg vlada već dulje od dvije decenije?

Očito je SDA doživjela devijacije i u kadrovskom i u ideološkom smislu. Nakon blagog sekularizma i primitivne i brutalne tajkunizacije, SDA se transformirala u radikalnu proislamisitičku stranku sa militantno kriminalnim bekgraundom. Tihić je uzviknuo kako se u "SDA može s pivom", a Bakir je prebrojavao Bošnjake na bajram-namazu.

U kadrovskom smislu Tihić je inaugurirao mlade tajkune poput Asima Sarajlića ili Kemala Čauševića, a Bakir Izetbegović je na feudalno nepotistički način inaugurirao hibridni podmladak nastao ukrštanjem različitih ideoloških korijena komunista i Mladih muslimana, poput braće Bukvića i Čampara.

Tako da je danas ozbiljan društveni problem što se desetine studenata školovanih u arapskim zemljama, te Maleziji i Turskoj kao dezerteri vraćaju u zemlju i nepotistički umrežuju i uhljebljuju kroz SDA, dok hiljade studenata koji su preživjeli rat, a čiji su roditelji osiromašili, nakon svršetka studija bježe iz zemlje i pokušavaju se dokopati EU da bi tamo radili prizemne poslove. Kao što je problem da se niti jedan student nakon studija u EU nije vratio u BiH da bi eventualno negdje implementirao svoje znanje, tako imamo vrlo uspješne mlade Bosance u EU od Londona do Štokholma, koji postaju savjetnici ministrima pa čak i sami ministri u vladama, ili prvi menadžeri i inovatori u velikim kompanijama.

Takva opredjeljenost bošnjačke politike, koju reprezentuje SDA, definitivno desekularizira i deevropeizira Bošnjake i onesposobljava za integraciju u evropska društva i nacije.

Bakir Izetbegović - Recep Tayyip Erdoğan
Bakir Izetbegović - Recep Tayyip Erdoğan

Doda li se tome još snažan utjecaj AK Partije, koji se može opisati kao ulijevanje okeana u rijeku, primjerice, kao ulijevanje Bosfora u Miljacku, brana sekularnih principa po kojima je SDA mogla participirati u (pro)evropskim standardima narodnih stranaka, može definitivno biti urušena. Jer, Bakir Izetbegović uporno odbija vidjeti razliku između Turske u kojoj živi haman stoprocentno muslimaska populacija i BiH koja je još uvijek multireligijsko društvo.

On vidi da su se lideri AK Partije već suočili sa opasnošću od etničke podjele Turske, pa zato tvituju poruke na kurdskom jeziku.

Da je ičega od nabrojanih problema svjestan, Bakir Izetbegović bi učinio istinski demokratski podvig i odustao bi od kandidature za predsjenika SDA, te tu poziciju prepustio nekom drugom. Dovoljno je, eto, da bude član Predsjedništva BiH, za šta se, ruku na srce, zaista demokratski izborio.

Zašto ovo sugeriram? Zato da ne bi tom strankom, pa tako i Bošnjacima, (za)vladala dinastija Izetbegovića, i to duže od dinastije Karađorđevića, kao što su, na koncu, i u komunizmu njima vladale dinastije Dizdarevića i Pozderaca.

Ako ima istinskih demokrata u SDA, antitotalitarista, pa i iskrenih islamista, nek se kandidiraju i bar pokušaju ispraviti "krivo zaraslo stablo".

izvor: thebosniatimes.ba-23