Stolački načelnik bi trebao u zatvor zbog kršenja zakona

Stolački načelnik bi trebao u zatvor zbog kršenja zakona

Na osnovu svjedočenja počinitelja devastacije spomenika

Stolac SDP
Stolac SDP

Objavljeno: 30. apr 2015

Jučer je na stolačkom Starom gradu, nacionalnom spomeniku BiH koji se nalazi i na UNESCO tentativnoj listi svjetske baštine, nastavljena vandalska devastacija gradnjom betonskih elemenata. Nakon što je Nerin Dizdar, predsjednik OO SDP BiH Stolac obavijestio policiju te i sam u pratnji prijatelja izašao na lice mjesta, osoba koja je vršila krivično djelo devastacije spomenika jasno je navela načelnika Općine Stolac i, nažalost, lokalnog svećenika kao nalogodavce počinjenja ovog ozbiljnog krivičnog djela.

Žalosno je da u vrijeme kada svi svjedočimo kako zloupotreba vjere i vjerskih osjećanja može tragično djelovati na živote ljudi i društvo uopće, ujedno svjedočimo kako to na najgori mogući način čine službenici države i religijskih organizacija.

Napominjemo da je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, rješenjem Federalnog urbanističkog inspektora i odlukom Federalnog ministarstva prostornog uređenja naloženo uklanjanje nezakonitih betonskih postamenata. Također, zaključkom Vijeća za implementaciju mira otvoreno je osuđena gradnja tzv. postaja na stolačkom Starom gradu.

Ovdje ćemo opet citirati Odluku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, institucije čije Odluke su u skladu sa Aneksom 8 Okvirnog spomenika za mir imaju snagu zakona, u kojoj je kao najhitniji prioritet precizirano sljedeće: U svrhu sprovođenja neposrednih mjera zaštite biće izvedeni radovi u tri faze: I faza-hitni zahvati: 1. uklanjanje nezakonito postavljenih obilježja (kameni i drveni krstovi, kamene i betonske ploče i ostali elementi koji su izgrađeni u zaštićenom prostoru nakon 1992. godine). Kršenje Odluka Komisije za očuvanje spomenika BiH je kršenje Aneksa 8 Dejtonskog sporazuma, odnosno predstavlja rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

U skladu sa krivičnim zakonom FBiH, za krivična djela oštećenja i uništenja spomenika kulture, te njihova nezakonita prisvajanja, zapriječena je zakonska kazna u trajanju do pet godina. Očekujemo od nadležnih pravosudnih struktura da u skladu sa iskazom počinitelja krivičnog djela što hitnije uhite i procesuiraju kako počinitelja i, mnogo bitnije, nalogodavce ovog krivičnog djela.

Zbog težine počinjenog zločina, koja se može porediti sa teoretskim barbarskim činom betoniranja Starog mosta u Mostaru ili Straduna u Dubrovniku (makar se radilo o betonskom mjesecu, zvijezdi, križu, Budi ili nečem drugom), očekujemo brzu i efikasnu reakciju, te određivanje pritvora za počinitelje kako bi se spriječila daljnja devastacija ovog iznimno vrijednog nacionalnog spomenika BiH, što je očita, nepokolebljiva težnja kriminalaca.

izvor: sdp.ba-9319