Najveća pretnja Balkanu od kraja Hladnog rata

Najveća pretnja Balkanu od kraja Hladnog rata

Komitet Kongresa SAD: Najveća pretnja Balkanu od kraja Hladnog rata

Uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu

Brajan Hojt Ji
Brajan Hojt Ji

Objavljeno: 30. apr 2015 | Dragan Štavljanin

Američka vizija Balkana kao dela ujedinjene, slobodne i mirnodopske Evrope, izložena je pretnji kao nikada od završetka Hladnog rata, izjavio je Brajan Hojt Ji (Brian Hoyt Yee), zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove, svedočeći u podkomitetu Predstavničkog doma američkog Kongresa za Evropu.

Ruska agresija u Ukrajini i vladavina terora Islamske države u Siriji i Iraku ponovo su skrenuli pažnju na ogromnu geostratešku važnost Balkana, dodaje Ji.

"U ovom novom, geopolitičkom kontekstu, naš napor da sa balkanskim saveznicima i partnerima stvorimo prostor za slobodu trgovine, tržišta i ljudi koji tamo žive - važniji je nego ikada do sada".

U ostvarenju tog cilja SAD će preduzeti mere kao što su podrška pravu balkanskih zemalja da same odluče o svojoj evro-atlantskoj budućnosti, presecanje odlaska stranih boraca u Siriju i Irak koji nastoje da prošire terorističke akcije u SAD i Evropi, zatim podsticanje ključne uloge ovog regiona u energetskoj budućnosti Evropi, kao i iskorenjivanje korupcije koja kao kancer nagriza životni standard, demokratiju i bezbednost, naglašava Brajan Hojt Ji.

Uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu

Na globalnom planu SAD i Rusija sarađuju o ključnim bezbednosnim pitanjima kao što su sprečavanje nasilnog ekstremizma i pretnja od stranih terorista, ili u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, kaže Ji, izražavajući nadu da će dve zemlje uspostaviti i saradnju kada je reč o Zapadnom Balkanu.

"Međutim, i dalje smo oprezni imajući u vidu nastavak ruske agresije na Ukrajinu. U potpunosti smo privrženi evro-atlantskim integracijama i u tom smislu podržavamo aspiracije svih zemalja na Zapadnom Balkanu", kaže američki zvaničnik.

On istovremeno podseća da je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio u septembru prošle godine da bi širenje NATO na Zapadni Balkan bio provokativni čin.

Po rečima Jia, NATO i dalje ponavlja da je odbrambeni savez koji nije uperen protiv bilo koje zemlje kao i da ne predstavlja pretnju Rusiju na bilo koji način. Zemlje regiona jesu i biće slobodne da same odluče kojim će se asocijacijama pridružiti i Rusija nema veto na takvu odluku.

"Kada je reč o energiji, gde Rusija ima poseban uticaj u ovom regionu, u saradnji sa balkansim liderima i EU pokušavamo da diversifikujemo izvore snabdevanja, transportne rute kao i oblike energije, tako da Rusija ne može da koristi izvoz energije kao političko oružje, što se dešava u slučaju Ukrajine", ističe Hojt Ji.

Teroristi sa Balkana na Bliskom istoku

Zapadni Balkan je značajan izvor terorista koji odlaze u Siriju i Irak da se bore, imajući u vidu njihov broj po glavni stanovnika, pre svega BiH, Kosovo, Makedonija i Albanija, kaže zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Po njegovim rečima, ne postoji univerzalni profil teroriste sa Zapadnog Balkana, dodajući da na radikalizaciju pojedinaca i njihovu motivaciju da se bore u Siriji i Iraku utiče mnoštvo faktora.

Među njima su ekonomska stagnacija i nemogućnost da se pronađe posao u kombinaciji sa skepsom građana prema svojim vladama. Zemlje Zapadnog Balkana se ozbiljno suočavaju sa ovom pretnjom - Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija su usvojili zakone po kojima se učešće na stranim ratištima, kao i pomoć u odlasku boraca, tretiraju kao krivično delo, ukazuje Hojt Ji.

On podseća da SAD pružaju značanju pomoć, kroz stručne savete, obuku za jačanje kapaciteta u borbi protiv terorizma i pojačavanju zakonskih rešenja.

Osim toga, američki tužilac je postavljen u ambasadi u Tirani kao pravni savetnik u borbi protiv terorizma. Albanija, BiH, Kosovo i Srbija su uhapsili deo osumnjičenih stranih boraca i pokrenuli sudski proces protiv njih.

SAD obezbeđuju neophodnu ekspertizu u pojedinim slučajevima u Albaniji, BiH i Kosovu kako bi pomogli istražiocima i tužiocima u procesuiranju osumnjičenih, zaključio je Brajan Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove, svedočeći u podkomitetu Predstavničkog doma američkog Kongresa za Evropu.

izvor: slobodnaevropa.org-26987344