Izetbegović i Čović moraju ojačati kadrove

Izetbegović i Čović moraju ojačati kadrove

Izetbegović i Čović morat će ojačati kadrove u Vladi FBiH

Šta će uraditi sa strankama koje vode

Dragan Čović i Bakir Izetbegović
Dragan Čović i Bakir Izetbegović

Objavljeno: 01. maj 2015

Dragan Čović i HDZ, kao i SDA i Bakir Izetbegović, su na proteklim Općim izborima dobili vjetar u leđa prevashodno zbog katastrofalne politike Zlatka Lagumdžije odnosno SDP-a.

Slično se desilo nakon vladanja Alijanse za promjene 2002. godine kada su se na političku scenu vratili i HDZ i SDA i kada su u Predsjedništvo BiH izbrani Sulejman Tihić i Dragan Čović, a ujedno su nakon toga obojica suvereno vladali, a Čović još uvijek vlada u HDZ-u, kaže direktor IFIMES-a Zijad Bećirović za novinsku agenciju Patria.

Realno gledajući, nastavlja Bećirović, politika HDZ-a i SDA se od osnivanja potrošila.

Možda je potrošila svoje najbolje kadrove, a strankama su na raspolaganju ostali drugorazredni i općenito nižerazredni kadrovi.

Upravo zbog toga Čović i Izetbegović nemaju ili "ne smiju" imati ozbiljne konkurente. Izbor nekog drugog, a ne njihov na čelu stranaka, bi bio ravan čudu, ali upravo njih dvojica će ponijeti i najveću odgovornost za neuspjehe u narednom period do Lokalnih izbora 2016. godine, ali i Općih izbora 2018. godine.

- Politika sve ili ništa u sebi nosi veliku opasnost za ove lidere, ali zbog njihove kontrole nad velikom većinom procesa u tim strankama, općinama, kantonima, entitetu i državi teško će se moći pojaviti ili isplivati u prvi plan neka buduća snaga ili promjena, iako postoje u tim strankama, ističe Bećirović.

On napominje da to za buduće rezultate tih stranaka može imati kobne posljedice.

- Kadrovski odabir SDA i HDZ za funkcije u izvršnoj vlasti pokazuju da se radi o drugorazrednim kadrovima, čiji je kriterij izbora uglavnom poslušnost ili odanost stranačkom vođi. Zbog toga Izetbegovića i Čovića poslije Kongresa SDA čeka temeljita rekonstrukcija Vlade Federacije BiH, jer premijer Fadil Novalić i znatan dio ministara SDA i HDZ nemaju odgovarajućeg kapaciteta i potencijala, da nose teret velikih promjena, koje bi omogućile ekonomski napredak.

Toga su svjesni i u Briselu, tako da je diplomatski sugerirano liderima da ubrzano ojačaju svoje kadrovske potencijale u izvršnoj vlasti. Većina politika bila je uspješna upravo zbog izbora kvalitetnih kadrova i neuspješna zbog izbora slabih kadrova, poručuje Bećirović.

izvor: nap.ba-11197