Ustav BiH se mora mijenjati

Ustav BiH se mora mijenjati

Najsiromašnija zemlja Europe

Zahvaljujući liderima BiH je najnazadnija zemlja Europe i regije

Hoyt Brian Yee
Hoyt Brian Yee

Objavljeno: 02. maj 2015

- "Bosna i Hercegovina ostaje najsiromašnija zemlja Europe i daleko najnazadnija u odnosu na zemlje regije kad govorimo o reformama potrebnim za članstvo u Europskoj uniji i NATO. Kako bi ih sustigla, BiH će trebati ubrzati reforme. Mi i naši europski partneri pozvali smo vlasti u BiH otpočeti socioekonomske reforme koje mogu imati opipljivi utjecaj na živote bh. građana" - kazao je Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove na saslušanju pred Odborom za vanjske poslove, pododboru za Europu, Zastupničkog doma Senata Sjedinjenih Američkih Država.

Ustav BiH se mora mijenjati

Rasprava se odnosila na stanje u cijeloj regiji i tom prigodom je istaknuto kako je SAD od 1990. godine do danas uložio oko sedam milijardi dolara kako bi se potaknule demokratske reforme, ojačala vladavina prava, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, tranzicija k tržišnoj ekonomiji te pomirba nakon sukoba koje smo imali.

Najveći napredak postigla je Hrvatska koja je članica EU-a i NATO-a, iza nje je Crna Gora koja korača krupnim koracima prema euroatlantskim integracijama, Albanija je članica NATO-a i nedavno smo svjedočili najdemokratskijoj tranziciji nakon izbora u povijesti ove zemlje, odnosi Srbije kao zemlje kandidatkinje i Kosova se normaliziraju, a na začelju je BiH gdje će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om napokon stupiti na snagu.

- Nadamo se kako će ove početne reforme voditi prema institucionalnim i političkim reformama koje BiH treba kako bi postala stabilna, funkcionalna država, u potpunosti integrirana s ostatkom Europe.

Čvrsto vjerujemo kako je budućnost BiH u EU-u i NATO-u i sve nove kandidatkinje za članstvo u EU-u moraju poduzeti zamašne reforme, uključujući ustavne promjene. Ustav BiH je zasnovan na Daytonskom sporazumu, potpisanom prije 20 godina, i mora se adaptirati u skladu s novim činjeničnim stanjem i standardima - istaknuo je Yee u dijelu koji se ticao naše zemlje.

Državne kompanije osuđene na propast

Yee je naglasio kako ključne socioekonomske reforme uključuju reformu radnog zakonodavstva i dinamičnijeg tržišta rada, reforme poslovnog ozračja kako bi se pojednostavili procesi i smanjila birokracija, kao i reforme poreznog sustava kako bi se troškovi poslovanja, prije svega zapošljavanja približili standardima EU-a.

Ističe kako bi se reformom javne administracije suštinski poboljšala i njezina učinkovitost, smanjili troškovi koje snose građani, rasteretio privatni sektor kao pokretač ekonomije.

- Privatni sektor danas održava pretjerano glomazni i iznimno veliki javni sektor - istaknuo je Yee. On je ukazao i na "zastarjelo radno zakonodavstvo i kolektivne ugovore" napomenuvši kako je za svaku zemlju njihova promjena teška te kako se i Zakon o radu i kolektivni ugovori štite pojedinim interesima.

- No, jedini način kreiranja radnih mjesta i rasta je moderniziranje bh. ekonomije. To uključuje i "remont" kompanija koje su u državnome vlasništvu koje podržavaju pokroviteljski sustav koji je naklonjen političkom podaništvu umjesto stručnosti. Takvim lošim upravljanjem osuđene su na propast državne kompanije i mnoge od njih dovedene su do bankrota. Uspješno restrukturiranje i privatizacija ovih kompanija bi ojačali bh. ekonomiju, učinili ju konkurentnijom i omogućili kreiranje stabilnih, dobro plaćenih radnih mjesta - naglasio je Yee u govoru pred američkim kongresnicima.

Korumpirana vlast

U izvješću koje je usvojeno na Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma Senata Sjedinjenih Američkih Država se ponovno navodi kako korupcija ostaje ozbiljan problem u BiH. Naglašeno je kako Veleposlanstvo SAD-a u BiH podržava antikorupcijske napore naših vlasti na različite načine, uključujući i rad s policijom, sucima i tužiteljima kako bi se ojačali kapaciteti i pomoglo u procesuiranju korupcije i organiziranog kriminala.

Uz to, Veleposlanstvo SAD-a, naglašeno je, radi i s civilnim društvom u BiH koje se bavi zagovaranjem transparentnosti i zaštite prijavitelja korupcije ("zviždača").

- Cilj nam je stvoriti okruženje u kojem će lideri i dužnosnici odgovarati za svoje djela i u kojem nitko neće biti iznad zakona - kazao je Yee. Na kraju je kazao i kako SAD treba potaknuti zajedničku viziju budućnosti svih građana BiH.

- Sjedinjene Države - kazao je Yee - vidjele su takav potencijal tijekom katastrofalnih poplava prije gotovo godinu dana, kad su se svi građani držali zajedno, kao susjedi, kako bi se suočili s krizom i kad su se u par sati okupili svi, rafting klubovi, studenti, farmeri, mali poduzetnici... kako bi pomogli jedni drugima bez obzira na nacionalnost.

izvor: dnevno.ba-3084