Petar Penava i Udbaška zemlja

Petar Penava i Udbaška zemlja

Petru Penavi iz Posušja prijete sudom u Hrvatskoj zbog svjedočenja protiv Perkovića

Petar Penava
Petar Penava

Objavljeno: 03. maj 2015 | Zoran Paškov

Petar Penava, svjedok na münchenskom procesu protiv udbinih čelnika Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji je na nedavnom ročistu u Münchenu odvjetniku Anti Nobilu poručio kako je ponosan što je nosio Đurekovićev lijes i u Stuttgartu zapalio jugoslavenske zastave, opet se našao u nemilosti zaostalih udbinih struktura i strahuje za svoju sigurnost.

- "Opet mi se prijeti s ciljem da me zastraše. Nakon što sam nedavno svjedočio protiv Perkovića pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu o tome kako me dolazio likvidirati u Stuttgart i kako su me on i njegovi udbaški suradnici napadali i likvidirali Đurekovića, kao i druge hrvatske emigrante u Njemačkoj, ovih dana dobio sam iz Hrvatske poziv za sud gdje me lažno optužuju za prijetnje novinaru Domagoju Margetiću. Već su me zbog toga teretili 2011. godine, a sada eto nakon pune četri godine zbog toga su mi Perkovićevi ljudi namjestili novo suđenje 22. svibnja u Općinskom sudu u Zagrebu. Izražavam svoju sumnju da je cijeli proces sada opet pokrenut nakon moga svjedočenja u Münchenu, gdje me je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo u želji da me diskreditira ispred suda, prozvao zbog fizičkih prijetnji novinaru Domagoju Margetiću, iako sam još prije odbio sve te optužbe".

Josip Perković
Josip Perković

- "Očito s otvaranjem ovakvog novog procesa protiv mene određeni krugovi u Hrvatskoj me žele zaplašiti da više ne svjedočim protiv Perkovića, Mustača i drugih udbaša, koji su u Njemačkoj i širom svijeta ubijali naše domoljube. Nedavno sam izjavio da se kao svjedok protiv Perkovića u Hrvatskoj ne osjećam siguran, pa da zato sada i dolje ne idem, a vidjeli smo ovih dana kako se naše vlasti i policija odnose prema obitelji Ivana Krmpotića, kojemu su u Hrvatskoj prijetili i kojemu je život bio u opasnosti, tako da je bio prisiljen potražiti zajedno sa suprugom njemačku zaštitu. Poučen takvim iskustvom ne želim se odazvati pozivu hrvatskog suda jer se u Hrvatskoj jednostavno ne osjećam sigurnim. Nisam siguran da me ne bi likvidirali".

- "Sve skupa ovo mi smrdi i sa ovakvom situacijom upoznat ću njemačke istražitelje, državnog odvjetnika i glavnog suca u procesu protiv Perkovića Manfreda Daustera" - kaže za Dnevno.ba Petar Penava, te dodaje kako ovo nije prvi put da ga pritišću Perkovićevi obaviještajci.

- "Svojevremeno kada sam prije tri godine u Slobodnoj Dalmaciji izjavio kako ću svojim svjedočenjem protiv Perkovića u Njemačkoj doprinijeti da ga se zbog njegovih nedijela smjesti konačno iza rešetaka optužili su me da sam u kninskoj vojarni postavio požar, onda da sam hrvatskom veleposlantvu u Berlinu poslao prijetnju bombom uoči Josipovićeve posjete, a zatim su u Hrvatskoj Državnom odvjetništvu naredili moj progon. Proglašavali su me i nikakvim emigrantom, prijetili mi raznim diskreditacijama. Na sve to Nijemci su mi dali zaštitu i na udbaške prijetnje iz Hrvatske samo odmahnuli rukom. A sada evo pokazalo se da udbaški lobiji još uvijek drmaju našim sudstvom i državom, te da izmišljaju pokretanje procesa protiv mene iz osvete, jer se ne plašim svjedočiti protiv Perkovića, a i upozoriti na neke druge koji su u ime Udbe ubijali po Njemačkoj" - kaže Petar Penava, koji će za koji dan dati još jedno svoje svjedočanstvo u vezi Perkovića, jer ga sudac Manfred Dauster još želi čuti glede Đurekovićeve likvidacije.

izvor: dnevno.ba-3200