Roditelji neće odustati od borbe

Roditelji neće odustati od borbe

Nastava u Novoj Kasabi: Roditelji neće odustati od borbe

Djeca iz Konjević-Polja
Djeca iz Konjević-Polja

Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja nastavljaju instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi po programu i nastavnom planu iz Federacije BiH. I dalje imaju punu podršku federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke, federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, Islamske zajednice u BiH i Fonda Bošnjaci

Objavljeno: 03. maj 2015 | Elma GODINJAK

Nastava je počela u februaru 2014. nakon što su roditelji djece iz Konjević-Polja tražili prava ispred zgrade OHR-a u Sarajevu. Od predstavnika OHR-a i OSCE-a zahtijevali su da im odgovore na pitanje da li se nad djecom vrši diskriminacija ili ne jer u školama u RS-u njihovoj djeci nije dozvoljeno da uče bosanski jezik, historiju i kulturu Bošnjaka. Odgovor nikada nisu dobili.

Predstavnik roditelja bošnjačkih đaka Muhizin Omerović kazao je za Oslobođenje da nastavu trenutno pohađa 118 djece, a predavači su profesori iz Sarajeva, njih šesnaest.

- Prezadovoljni smo procesom koji se odvija u edukacionom centru u Novoj Kasabi. Nastavni kadar iz Sarajeva savršeno obavlja svoj posao. Zadovoljni smo i rezultatima koja postižu djeca, rekao je Omerović. Međutim, kako je naglasio, roditelji se svake godine iznova suočavaju sa činjenicom da moraju nastaviti borbu.

- Svjedoci smo da vlast u RS-u ništa ne čini da se riješi ovaj problem u ostalim školama u tom entitetu. Iako imamo sudsko rješenje, vlasti u RS-u to ne poštuju. Naša poruka je da nećemo odustati! Svoju djecu nećemo vratiti u škole sve dok ne budemo imali pisanu garanciju da će imati adekvatno obrazovanje: učiti svoj jezik, izučavati svoju kulturu i tradiciju, naglasio je Omerović. Najgore od svega je, kažu roditelji, ignorisanje predstavnika međunarodne zajednice.

- Borit ćemo se do kraja, poručio je predstavnik roditelja bošnjačkih đaka.

Eksterna matura

Za vrijeme protesta u Sarajevu, podrška je stizala sa svih strana: običnih građana, bez obzira na naciju i vjeru. Ipak, konkretne se stvari nisu desile. Podrška iz RS-a je stizala samo od pojedinaca, napominju roditelji.

- Ukoliko se ne riješi problem do početka nove školske godine, bićemo primorani da ponovo molimo vlasti u Federaciji za pomoć, odnosno da nam odobre da nastavimo sa ovim procesom u Novoj Kasabi, rekao je Omerović.

Nihada Čolić, predstavnica Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i predsjednica UO Udruženje učitelja KS-a, rekla je da se nastava odvija u punom kapacitetu i da su do sada svi zadovoljni. No, ipak, na tome se ne treba zaustaviti.

- Pripremamo se za eksternu maturu. Očekujemo da će se riješiti status djece u skladu sa zahtjevima roditelja, kazala je.

Damir Begić roditelj je sedmogodišnjeg dječaka koji pohađa nastavu u Novoj Kasabi.
- Zadovoljan sam i da ovako ostane. Predavači su kvalitetni i dobro rade sa djecom. Iako uslovi nisu sjajni, djeca iz dva razreda su u jednoj prostoriji, rekao je Begić.

izvor: oslobodjenje.ba