Otklanjanje prepreka za MAP

Otklanjanje prepreka za MAP

Suljagić u posjeti NATO-u: Otklanjanje prepreka za MAP

Emir Suljagić
Emir Suljagić

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Emir Suljagić posjetio je sjedište NATO-a u Bruxellesu

Objavljeno: 07. maj 2015

Suljagić se u odvojenom sastanku susreo s Delegacijom Republike Turske pri NATO-u, koju su predvodili ambasador Fatih Ceylan i vojni predstavnik Republike Turske pri NATO-u generalmajor Ferit Guler.

Izražena je zahvalnost Republici Turskoj za kontinuirani prijateljski odnos, koji se manifestuje kako kroz saradnju Delegacije Turske i Misije BiH pri NATO-u, tako i kroz sveukupne bilateralne odnose dvije države, posebno u oblasti odbrane.

Najavljen je progresivni pristup novog menadžmenta po pitanju sveukupne saradnje sa NATO-om i otklanjanju prepreka za aktiviranje MAP-a, te da postoji potpuna saglasnost da će Bosna i Hercegovina izvršavati sve obaveze prema NATO-u, koje se odnose na što skorije aktiviranje MAP-a za BiH.

Zatraženo je od delegacije Turske da, uzimajući u obzir očigledan progres ostvaren u oblasti odbrane i OS-a, dodatno intenzivira svoje angažovanje po pitanju što skorijeg aktiviranje MAP-a za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

U sastavu delegacije Ministarstva odbrane BiH su bili i Zoran Šajinović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju, generalmajor Mirko Tepšić, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH i brigadir Alija Kožljak, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u. Sastanku je prisustvovala i Nada Janković, otpravnica poslova u Misiji BiH pri NATO-u.

izvor: oslobodjenje.ba