Zašto kriju snimak Ibrićevog napada

Zašto kriju snimak Ibrićevog napada

RAZLIČITE VERZIJE: Zašto MUP RS-a krije snimak Ibrićevog napada, je li "reket" kriv za gnusni čin?

zvornik_napad

Objavljeno: 07. maj 2015

Napad Nerdina Ibrića na policijsku stanicu u Zvorniku, vlasti u manjem bh. entitetu vješto su iskoristile za hapšenje Bošnjaka, koji su šokirani odvođenjem povratnika koji nemaju nikakave veze s radikalnim pokretima, piše novinska agencija Patria.

Iako se napad na policiju karakterizira kao napad na državu i ustavni poredak, odmah nakon Ibrićevog napada u kojem je ubio jednog policajaca, a zatim ranio dvojicu, bez imalo ustezanja sat vremena nakon ovog napada većina je zaključila da je riječ o terorističkom napadu i bez sprovedene detaljne i opsežne istrage.

Odmah su zvaničnici dali izjave da je Ibrić uzvikivao Allahu ekber, a samo su rijetki mediji prenijeli da je navodno nadzorna snimka snimila kako je Ibrić prije pucnjave uzvikivao "Sve ću vas pobiti! J**** vam majku svima!". Interesantno je da do sada nije objavljena ova snimka uprkos velikom interesu javnosti.

Kako saznaje Patria, iako je išao među vehabije i klanjao po njihovim običajima, čini se da ideološki razlozi nisu bili ti koji su naveli Ibrića na ovaj gnusni čin. Naime, poznato je od ranije da je Ibrić uz pomoć polubrata Nermina iz Švicarske gradio veću farmu pilića, a izgradnja hangara je bila u toku, te je upravo navodno to bio razlog za ovaj napad na policijsku stanicu.

Navodno je neko od policajaca iz policijske stanice u Zvroniku traži reket od Ibrića, te je ovaj pod tim pristikom i "pukao".

Različite priče dolaze iz policije, ali je vrijeme da se objavio snimak nadzornih kamera s tonom, kako bi se utvrdilo da li je Ibrić psovao ili uzvikivao Allahu ekber. Do tada špekulisat će se na različite načine i konstruisat će se priče oko Ibrića i napada na policijsku stanicu.

Ibrića koji je također ubijen, Zvorničani su poznavali kao vrijednog momka, poštenog, pa je vijest da je izvršio napad na policijsku stanicu, u kojoj je ubijen jedan policajac a dvojica su ranjena, šokirala mnoge Zvorničane, naročito njegove komšije u selu Kučić-Kula gdje je Ibrić živio sa majkom.

Iako su uhapšene dvije osobe, koje su, navodno povezane sa napadom na policijsku stanicu, još uvijek nema zvaničnih podataka, zašto je i kako organizovan napad. Nezvanično, snimak sa video nadzora na policijskoj stanici pokazuje da je napadač odmah po izglasku iz automobila pucao u Dragana Đurića iz sačmarice.

Zvanično, zna se tek da istražni organi imaju taj snimak. Istragu vodi državno Tužilaštvo a još nije poznato s kojim dokaznim materijalom raspolaže, te ko su svjedoci. Sve dok istraga ne bude okončana javnost će očigledno ostati primorana da do daljnjeg sluša brojne kontroverzne informaciuje koje za sada uglavnom dolaze iz medija.

izvor: nap.ba-11465