Arkan je 
ubio Đurekovića

Arkan je 
ubio Đurekovića

Suđenje Perkoviću

Bivši Udbin agent Lasić: Arkan je 
ubio Đurekovića

Perković i Nobilo
Perković i Nobilo

Svjedok Lasić otkriva mračne tajne o ubojstvu nekadašnjeg direktora Ine Stjepana Đurekovića

Objavljeno: 09. maj 2015 | Zoran Krešić

Na zahtjev Višeg zemaljskog suda u Münchenu, idućeg tjedna u Mostaru, u Županijskom tužiteljstvu, videolinkom će svjedočiti bivši visokopozicionirani službenik Službe državne sigurnosti Ivan Lasić zvani Gorankić kao svjedok u postupku koji se protiv nekadašnjih republičkih čelnika SDS-a Josipa Perkovića i Zdravka Mustača vodi u postupku za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Detalji o svjedočenju

Jučer je Lasić u pratnji odvjetnice Nade Dalipagić došao u tužiteljstvo, gdje je upoznat s pojedinostima koje zanimaju njemačke pravosudne vlasti te načinom na koji će 12. i 13. svibnja svjedočiti videovezom, što će biti prvi takav slučaj u BiH.

Lasić je već prije vrlo otvoreno govorio o tim detaljima Povjerenstvu za dokumentiranje zločina jugoslavenskih komunističkih vlasti te dao naznačiti kako su za ovo ubojstvo zasigurno znali Perković i Mustač, ali i njegov prethodnik na visokoj poziciji u Službi državne sigurnosti (u narodu poznatoj kao Udba) Stanko Čolak.

Odvjetnica Dalipagić istaknula je jučer kako Lasić ima status svjedoka te je pristao svjedočiti videolinkom - "Gospodin Lasić je dobio informacije kada i na koje okolnosti će ga saslušati. Pristao je svjedočiti videolinkom. Dogovoreno je to temeljem molbe o međunarodnoj pomoći koja je išla preko Ministarstva pravosuđa BiH. Vrhovni pokrajinski sud u Münchenu zamolio je da se organizira saslušanje svjedoka Ivana Lasića Gorankića" - objasnila je odvjetnica.

Taj bivši službenik SDS-a u Mostaru, a zatim i u Beogradu, jučer je došao neformalno odjeven, a u Njemačku nije mogao putovati zbog zdravstvenog stanja. On je o ovome slučaju iznio dosta detalja u svome svjedočanstvu koje je objavio i Bože Vukušić u knjizi "Tajni rat Udbe protiv hrvatskog iseljeništva".

On je u Beogradu na čelo II. savezne uprave zadužene za unutarnjeg neprijatelja došao upravo u vrijeme kada je Đureković likvidiran, o čemu su ga izvijestili kolege s kojima je radio. Bio je iznenađen što se o tim slučajevima otvoreno govorilo. Njega je o likvidaciji izvijestio kolega Sreten Aleksić.

- "Jutros ti je jedan manje, jedan je pronađen mrtav" - posvjedočio je Lasić o sadržaju telefonskog razgovora. Nakon toga je upitao o komu je riječ, a Aleksić je samo rekao "INA direktor".

Nakon toga je po vlastitu svjedočenju o tome razgovarao sa Srđanom Andrejevićem, koji je bio podtajnik Stane Dolanca, tadašnjeg državnog tajnika (ministra) koji je znao i koordinirao sve likvidacije emigranata. Posvjedočio je kako je na sastanku bio i Stanko Čolak kojega je Andrejević upitao "kako je prošla ekipa", a kasnije je povezao da se radilo o ljudima koji su likvidirali Đurekovića u njegovoj tiskari u Münchenu.

Čolak je znao te detalje te je nakon toga samo rekao da će zvati Perkovića u Zagreb koji je u tamošnjem republičkom MUP-u bio zadužen za borbu protiv emigracije. Nakon izvjesnog vremena, Čolak je doznao kako se Željko Ražnatović Arkan hvalio time da je likvidirao Đurekovića u njegovoj garaži.

Požalio se ponovno Čolaku, koji je već tada bio posebni savjetnik Dolanca za pitanja emigracije, a on ga je 'umirio' te je praktično potvrdio navode da je ovoga kriminalca angažirao SDS za likvidaciju u Münchenu.

Videolinkom prvi put u BiH

- "Ne beri brige. Arkan je takav čovjek. To je poseban tip. To je skupina koja je završila Šiptare, sad ti je jasno" - tada je Lasiću rekao Čolak. Lasić je govorio o svome susretu s Perkovićem u Zagrebu, koji mu se žalio na Vinka Sindičića zbog ispada koji bi mogli kompromitirati rad službe i njihove akcije.

Lasić je posvjedočio i kako je ubojstvo Đurekovića uvelike pokolebalo hrvatske emigrantske krugove. Lasić je posvjedočio i kako su visoki službenici SDS Božidar Spasić i Predrag Đorđević izradili lažni intervju Stjepana Đurekovića u kojemu su nastojali ocrniti njegovu obitelj u hrvatskoj emigraciji s fotografijom u partizanskoj odori.

Oni su taj intervju objavili preko lažne "emigrantske tiskovine". Upravo zbog amaterski napravljene montaže njihov je rad u emigraciji kompromitiran. Glavni županijski tužitelj Mladen Jurišić potvrdio je za Večernji list kako će praktično u Mostaru prvi put u Bosni i Hercegovini jedan svjedok govoriti na temelju zahtjeva stranog suda.

Prema njegovim riječima, radi se o prostoriji u kojoj se uspostavlja videolink s jako osjetljivim mikrofonima, zbog čega je važno osigurati tišinu.

- "Ovo je prvi put da ćemo mi po međunarodnoj pravnoj molbi suda u Münchenu u slučaju Perković-Mustač organizirati saslušanje videolinkom. To je tehnička novost koju dopušta europsko pravo, ali i naš Zakon o kaznenom postupku. Time bi se, po meni, trebalo sve više koristiti" - rekao je tužitelj Jurišić.

izvor: vecernji.hr-1004579