Osamostaljenje RS posebna tačka Vijeća sigurnosti

Osamostaljenje RS posebna tačka Vijeća sigurnosti

Incko za "Dnevni list": Osamostaljenje RS koje traži SNSD posebna tačka Vijeća sigurnosti UN

Dodik - Putin
Dodik - Putin

Objavljeno: 10. maj 2015 | nadja diklic

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko putuje ovog tjedna u New York. U petak, 12. svibnja Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljat će o Bosni i Hercegovini, a Inzko će tom prigodom predstaviti redovito izvješće o stanju u našoj zemlji, piše Dnevni list.

Beskorisna retorika

U svom najnovijem, redovitom izvješću ponovno će se naći svima dobro poznati detalji. Osim dijela koji govori o održanim općim izborima u listopadu prošle godine, u izvješću će se naglasak staviti i na formiranje vlasti na svim razinama, ali ponovno i pitanje neprovođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" iz 2009. godine, odnosno pitanje izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH.

I pitanje Grada Mostara, koji godinama također čeka izmjene svog Statuta i Izbornog zakona i lokalne izbore koji bi trebali dati novu vlast u tom gradu naći će se u izvješću. Izvješće OHR-a, odnosno međunarodnog predstavnika, ponovno će za navedene probleme okriviti političke elite u BiH koje se godinama ne mogu oko tog dogovoriti, s posebnim naglaskom na SNSD kao vladajuću stranku u RS-u i njegovog šefa Milorada Dodika, na vladajući HDZ i njegovog šefa Dragana Čovića, a pošteđene neće ostati ni bošnjačke političke elite, prije svih SDA i njezin potpredsjednik Bakir Izetbegović.

"Stanje u BiH i dalje je "loše", a problemi su uzrokovani opstrukcijom i neefikasnošću na različitim razinama vlasti. U Mostaru nije uspostavljen pravičan niti ustavan izborni sustav. Socijalne i ekonomske teškoće, koje su posljedica takve situacije, dodatno su složene", navodi se u izvješću.

Stara priča koju godinama "gura" Dodik oko referenduma o samostalnom RS-u ovog puta je stavljena na papir rezolucijom donesenom na Kongresu SNSD-a, dok je s druge strane na Hrvatskome narodnom saboru donesena rezolucija kojom se traži federalizacija BiH koja se ocjenjuje kao stara težnja za obnavljanjem Herceg Bosne kao trećeg entiteta što je ocijenjeno kao "osporavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH".

U izvješću koje će se naći pred Vijećem sigurnosti UN-a se naglašava kako "neprekidna osporavanja Daytonskoga mirovnog sporazuma i antidemokratska retorika predstavljaju ozbiljne probleme" te da, usprkos ekonomskoj krizi, neke političke stranke i neki lideri politički prioritet daju neproduktivnoj i beskorisnoj retorici koja vodi podjelama, piše Dnevni list.

"Suverenitet i teritorijalni integritet BiH zajamčeni su ustavom zemlje i međunarodnim pravom, uključujući i Mirovni sporazum. U skladu s Ustavom BiH, entiteti su sastavni dijelovi ove zemlje i nemaju mogućnost odcjepljenja. Ovo sam ponovio u više prilika tijekom izvještajnog razdoblja", navodi se u izvješću. Kao pozitivan pomak navodi se konačno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanom prije gotovo sedam godina, koji je preduvjet za eventualnu aplikaciju/zahtjev za članstvo BiH u EU-u. Naglašena je i potpora novoj inicijativi EU-a za BiH.

Zatvaranje OHR

Valentin Inzko
Valentin Inzko

Kao i svaki put, iz RS-a su ponovno poslali svoje izvješće UN-u, koje se neće izravno razmatrati na sjednici, ali će neke dijelove iznijeti ruski veleposlanik pri ovoj krovnoj svjetskoj organizaciji.

Iz RS-a ponovno odbacuju službeno izvješće međunarodne zajednice u BiH, iako nekim dijelovima daju i potporu, poput spomenute inicijative EU-a. Vjerojatno u dogovoru sa svojim hrvatskim političkim partnerima, u tom praktično pismu predsjednika RS-a Milorada Dodika poslanom na adresu glavnoga tajnika UN-a Ban Ki-moona, ističe se "nužnost decentralizirane federalne strukture BiH".

Kako piše Dnevni list, Rusija će pred Vijećem sigurnosti UN-a također inzistirati na zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR). Ruski predstavnik će istaknuti kako je ta zemlja zainteresirana za "održivo i normalno funkcioniranje bh. državnih institucija". Rusija će se osvrnuti i na samo formiranje vlasti s naglaskom kako se "princip jednakosti sva tri konstitutivna naroda, kako je to dogovoreno u Daytonskom sporazumu, mora u potpunosti ispoštivati te će se naglasiti kako izabrani dužnosnici u BiH moraju preuzeti potpunu odgovornost za stanje u našoj zemlji.

"Ured OHR-a trebao je biti davno zatvoren. Kontinuirano svjedočimo selektivnim optužbama na račun bosanskih Srba kao i na račun bosanskih Hrvata da ruše ustavne osnove, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. Te optužbe su nelegitimne i nekonstruktivne. Iskrivljuju realnu situaciju u zemlji i kreiraju nepotrebne tenzije u odnosima između konstitutivnih naroda", stav je koji će zauzeti Rusija.

Terorizam i ekstremizam u BiH

Zajednički nazivnik koji će okupiti u Vijeću sigurnosti UN-a visokog predstavnika, SAD, Francusku i UK s jedne, Kinu koja je po pravilu "neutralna" stalna članica Vijeća sigurnosti, ali i Rusiju s druge strane bit će teroristički napad u Zvorniku 27. travnja koji je, nažalost, u posljednji trenutak ubačen u izvješće.

Razlika je u tome što će Rusija naglasak staviti na "ozbiljnu zabrinutost zbog rasta ekstremizma unutar muslimansko-bošnjačke zajednice". U izvješću OHR-a će pozvati na poštivanje zakona kako kod istrage napada tako i općenito suočavanja s ovim problemom.

Dnevni list navodi kako je predsjednik RS-a Milorad Dodik u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu za rast ekstremizma izravno optužio SDA, čak izravno imenujući i neke njezine dužnosnike poput Šefika Džaferovića kojeg zajedno s njegovom strankom Dodik povezuje s "pretečama Islamske države - odredom El-Mudžahid koji je tijekom rata devedesetih godina rutinski mučio srpske zarobljenike i odrubljivao im glave ".

Upravo zbog Džaferovića, kojeg bivši potpredsjednik FBiH i bivši visoki dužnosnik SDA Mirsad Kebo optužuje za ratne zločine, SNSD bojkotira/napušta sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH kojem je Džaferović na čelu, piše Dnevni list.

izvor: politickimeridijan.com-31312

Bosić: SNSD nas vodi u izolaciju

Dosadašnji predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i kandidat za tu funkciju Mladen Bosić smatra da novo vrijeme traži nove politike i prioritete i da skupština stranke treba da donese važne odluke za budućnost SDS-a, ali i RS-a.

U obraćanju delegatima na današnjoj Izbornoj skupštini SDS-a, Bosić je kazao da politika SDS mora biti okrenuta budućnosti i da je RS u opasnosti zato što je SNSD-ova vlast vuče u prošlost i vodi u izolaciju politikom konflikta sa svima.

- Nije rušenje Milorada Dodika naš cilj, iako on jeste osnovna poluga sistema koji je na vlasti u RS. Naš cilj je dovođenje ljudi na vlast koji će omogućiti da institucije RS rade ono što im je posao - kazao je Bosić.

Da bi se to uradilo, mora se, kaže, nastaviti jačati SDS kao glavna pokretačka snagu promjena.

- Da bismo promjenili situaciju u RS moramo promijeniti i sami sebe. Zato smo danas ovdje da donesemo odluke o putu kojim ćemo dalje ići. Da bismo se pripremili za sljedeće političke bitke, a prije svega izašli uspješno na sljedeće lokalne izbore, moramo reformisati stranku po više segmenata - poručio je Bosić.

Navodi da je zadovoljan rezultatima koje je SDS postigao u proteklom periodu, uprkos onima unutar stranke koji se, kako je naglasio, iz petnih žila trude da prikažu kako je SDS gubitnik.

Iako je SDS napravio veliki iskorak i rast podrške građana, a SNSD pad podrške, posao, kaže Bosić, nije završen, i na ovoj skupštini je da odluči, kojim putim će dalje ići stranka.

- Moramo završiti posao koji smo započeli, a cilj je jasan - vratiti nadu Republici Srpskoj da je moguće da ona bude bolje mjesto za život, staviti razvoj privrede i poljoprivrede u prvi plan kako bismo otvorili radna mjesta i omogućili narodu da živi od svog rada i gradi budućnost i porodicu u RS-u. To je naš cilj i nemamo pravo od njega da odustanemo. Moramo pokazati da imamo hrabrosti i da možemo otvoriti borbu protiv korupcije i kriminala počinjenih pod pokroviteljstvom najvišeg političkog vrha sadašnje vlasti u RS - kazao je Bosić.

Naglasio je da tu borbu mogu pokrenuti samo oni iz SDS-a koji nisu umiješani u slične rabote i zato je važno da SDS dobije danas rukovodstvo koje će nastaviti politiku stvaranja uslova za obračun sa kriminalnom hobotnicom u RS-u.

- Nije moguće zalagati se za borbu protiv kriminala i korupcije i istovremeno koalirati sa onima koji su doveli RS u ovakvo stanje. Kao što nije moguće ni spominjati kriminal i korupciju vlasti, ako ste i sami u tom poslu ili ste ucijenjeni, ili biste imali problema s zakonom o ispitivanju porijekla imovine za koji se SDS zalaže - kazao je lider SDS-a.

Šta je politika onih na vlasti u RS-u (SNSD), te pita da li je li to očuvanje Dejtona kako se pravdaju međunarodnoj zajednici i Sarajevu, ili samostalnost RS kako to tvrde u stranačkoj deklaraciji, ili teritorijalna prekompozicija BiH kako su potpisali u Prudu ili podržavaju tuđe želje?

- Pa oni u stvari i nemaju politiku, šalju dvolične poruke, a cilj je konstantan politički konflikt i nestabilnost - rekao je Bosić, navodeći da je njegov stav nepromijenjen i jasan.

Kaže da nema koaliranja SDS-a s onima koji su odgovorni za pljačku naroda RS.

- Nije moguć bilo kakav međustranački dogovor dok je na čelu SNSD-a Milorad Dodik jer je on najodgovornija osoba za stanje u koje je dovedena RS. Znam da u stranci ima i onih koji drugačije misle i žele, a do sada to nisu javno ispoljavali - kazao je Bosić.

Smatra da su sujete i nerealne ambicije stalna opasnost po stabilnost stranke i da takvih ima i danas.

- Vrijeme je da sagledamo kojim putem treba da idemo da bi RS ojačala, a naše sljedeće generacije živjele u boljem društvu nego što je to društvo u kojem mi živimo danas- kazao je Bosić, naglašavajući da od vremena koje je prošlo treba crpiti iskustva i pogled SDS mora biti usmjeren u budućnost RS.

Naglasio je da su za budućnost stranke ključ kadrovi.

- Onima iz stranke koji imaju bolesne ambicije i misle da treba baš njima da pripadne svaka funkcija koja se pojavi, ili da im je stranka nešto dužna, poručujem da stranka neće biti rob njihovih interesa i želja - upozorio je Bosić.

Ukoliko ponovo bude predsjednik stranke insistiraće na sprovođenju odluke da niko ne može imati više od jedne funkcije u ime stranke, dok mnogo stručnih i mladih članova stranke propadaju na birou za nezaposlene.

-Od sada se više ne bih obazirao na ucjene onih koji prijete da će promijeniti stranu ukoliko ne dobiju za sebe funkcije koje žele. Takvih ucjena je bilo i poslije posljednjih izbora, a ponekad sam zarad jedinstva stranke morao da pravim trule kompromise. Ja im sada poručujem, oni su kamen oko vrata stranci i glavni izvor nejedinstva i nestabilnosti u SDS-u - kazao je Bosić u svom obraćanju delegatima skupštine.

Osvrnuo se i na kampanju koju su pojedinci vodili u nedostatku bilo kakvih afera vezanih za njegovo ime.

- Moram ovom prilikom da odgovorim onima koji su zaduženi za kampanju protiv mene, bilo iz stranke ili od strane protivnika, koji valjda u nedostatku bilo kakvih afera vezanih za moje ime, ili značajnijih političkih promašaja, primjenjuju lične uvrede i omalovažavanja kao glavni metod. Tako me stalno prozivaju da se nisam, kako kažu, direktno"odvagao" na izborima kao kandidat za predsjednika RS - kazao je Bosić i ponovio da su SDS-ove kandidature za predsjednika RS bile plod temeljnog ispitivanja i da, ma šta ko mislio, ni jedan drugi kandidat unutar stranke nije u tom trenutku imao veću šansu na uspjeh od Ognjena Tadića.

-To je bio moj jedini kriterijum za kandidaturu, a ne lične želje, lično dokazivanje ili lično "vaganje"... - dodao je.

Što se tiče mog "vaganja", ja sam zahvalan prije svega građanima svog Brčkog, koji me najbolje poznaju i koji su mi na svim izborima uvijek davali najveću podršku. Na posljednjim izborima kao kandidat za Parlament BiH dobio sam najviše glasova koji je i jedan kandidat za bilo koju skupštinu ikada dobio u BiH na bilo kojim parlamentarnim izborima i ja to smatram svojom "vagom',kazao je Bosić.

Govoreći o stranci danas, Bosić je rekao da su lokalizam i regionalizam opasnost za SDS.

Ukoliko bude ponovo predsjednik SDS, kaže da neće dozvoliti da se ponovi greška i podlegne pritisku ličnih ambicija kao što je to urađeno prilikom posljednjih izbora za Banja Luku.

Konastatujući da su izbori demokratski proces i da demokratija znači mogućnost izbora, koji treba da donesu delegati, Bosić kaže da ovo nije izbor između Miće Mićića i Mladena Bosića.

izvor: politickimeridijan.com-31307