Zlatko Hadžiomerović o problemima SDA Stolac

Zlatko Hadžiomerović o problemima SDA Stolac

Zlatko Hadžiomerović
Zlatko Hadžiomerović

- "Pozivam Kaplana i Isakovića da se sva trojica povučemo!"

Objavljeno: 11. maj 2015 | Sanja Bjelica Šagovnović

Unutarstranački izbori u stolačkom SDA posljednjih dana u žiži su zanimanja javnosti zbog navodnih žestokih sukoba protukandidata - dosadašnjeg predsjednika Zlatka Hadžiomerovića koji je još uvijek i aktualni ministar obrazovanja u HNŽ i Salmira Kaplana, aktualnog zastupnika u federalnom Parlamentu i bivšeg ministra kulture u Vladi FBiH. U jeku borbe između njih dvojice pojavio se i treći kandidat - Bekir Isaković. U cijelu priču umiješala se i središnjica stranke. Što se sve događa u Stocu, što je istina i zašto je mjesto predsjednika stolačkog SDA tako važno, pitali smo Zlatka Hadžiomerovića koji tvrdi da su probleme u Stocu napravile interesne skupine iz SDA kojima je Stolac samo test za neke iduće korake koje namjeravaju napraviti u stranci.

:: Izborni proces SDA u Stocu posljednjih dana kroz medije je u fokusu zbivanja. Dosta teških optužbi je izneseno. Što je istina?

Taj negativni kontekst koji navodite je u stvari morbidna, dobro isplanirana konstrukcija jedne dnevne novine i ima zadatak u javnosti stvoriti klimu javnog linča pod plaštem informiranja javnosti, a stvarni cilj joj je degradacija i kompromitacija SDA. Prema oprobanom receptu vlasnikovih nalogodavaca, koriste se izmišljeni događaji koji mogu najjače utjecati na emocije jednog naroda, kao što je tučnjava na pogrebu. Takvu gnusnu laž teško bi bilo tko opovrgnuo, da na navedenom pogrebu nije bio novinar koji je kasnije reagirao profesionalno i svojim tekstom dokazao istinu.

Nažalost, prostor za takvo djelovanje im daju nezreli i naivni pojedinci iz SDA koji, u zabludi, naručivanjem tekstova misle da tu dnevnu novinu koriste u svom interesu u izbornom procesu unutar SDA, a, ustvari, nisu svjesni da su oni samo sredstvo u rukama druge političke stranke kojim razgrađuju jedinstvo SDA i uvelike snižavaju rejting SDA.

:: Vas i Salmira Kaplana optužuju da ste u izbornom procesu podijelili Bošnjake u Stocu, je li to istina?

To uopće nije točno. Član sam SDA 25 godina. Ja i moja obitelj živimo u Stocu, ovih dana očekujem i rođenje unuke, svoju i budućnost svoje obitelji vežem za Stolac. Bošnjaci i dobrobit Bošnjaka u Stocu su moj cilj, a ne sredstvo upravo iz razloga što živim u Stocu. A da ja povremeno navratim u Stolac kada mi je to interes, onda bi bilo opravdano mi prigovarati da doprinosim podjeli Bošnjaka u Stocu.

:: U javnosti su se mogle čuti i optužbe da su fotelje jedini cilj?

Kao što rekoh, cilj mog političkog djelovanja je dobrobit Bošnjaka u Stocu. A ako pod pojmom cilj mislite na mjesto predsjednika OO-a SDA Stolac niste u pravu, to je samo sredstvo za realizaciju cilja. Međutim, jedna interesna grupacija unutar SDA plasira tu zamjenu teza kako bi isprovocirala reakciju vrha stranke ili za uvođenje povjereništva u SDA Stolac ili eliminaciju gospodina Kaplana i mene iz izbornog procesa preko nedavanja suglasnosti na naše kandidature za predsjednika OO-a SDA Stolac. Eliminacijom mene i gospodina Kaplana bi se otvorio prostor za trećeg kandidata gospodina Bekira Isakovića, Kaplanovog intimusa koji je njegova zlatna rezerva. Što bi se reklo "nije šija nego vrat".

:: Spomenuli ste neku interesnu grupaciju, tko su ti ljudi? Radi li se o ljudima iz vrha SDA?

Bez licitiranja imenima, poznavateljima prilika u SDA HNŽ-a jako je dobro poznato. Jesu iz ove županije ili samo imaju CIPS u HNŽ-u, a povezani su i s pojedincima iz vrha stranke. Naglašavam s pojedincima! S druge strane, na prijedlog gospodina Izetbegovića Predsjedništvo stranke je imenovanjem potpredsjednika gospodina Safeta Softića da nadzire preostali dio izbornih radnji u Stocu jasno pokazalo svoju neutralnost i volju za dosljedno poštivanje Statuta i pravila izbornog postupka i ja ponovno pozdravljam takvu odluku.

:: Hoćete reći da se ta pravila do sada nisu poštovala?

Bilo je u tijeku dosadašnjeg dijela izbornog procesa propusta, ali su na prvostupanjskom ili drugostupanjskom tijelu ispravljani i to su propusti bez ikakvih posljedica. Međutim, Središnja žalbena komisija se, nažalost, pretvorila u jednostrani instrument već spomenute interesne skupine i zloporabom ovlasti postala čimbenik koji izravno i brutalno uvodi nelegalnost u izborni proces u SDA Stoca. Ako bude potrebno, spreman sam pravdu tražiti i sudskim putem. Ipak, budući da smo sve to u suradnji s dvije ugledne odvjetničke kuće iz Mostara analizirali i našli statutarni put za obustavljanje od izvršenja odluka Središnje žalbene komisije uz predočenje jasnih dokaza, nadam se da sudski postupci neće biti potrebni. SDA je previše velika i ozbiljna stranka da bi dopustila da dva čovjeka koji čine Žalbenu komisiju ruše legalnost rada i na velika vrata promoviraju pravno nasilje.

:: Očigledno je da u stolačkom odboru SDA ima razmimoilaženja. Kako mislite da će se riješiti izborni proces u Stocu i kada?

Izborna skupština za općinsku organizaciju SDA Stolac, koja je trebala biti održana u nedjelju, 11. svibnja, odlukom Izvršnog odbora je odgođena jer nisu održani izbori u svim mjesnim ograncima što je preduvjet, a najveći grijeh za to pripada Središnjoj žalbenoj komisiji. S obzirom da hoćemo i moramo poštivati odredbe pravila izbornog postupka dužni smo se pridržavati vremenskih rokova u zakazivanju skupa u MO, odnosno Skupštine. Ako svi želimo dobro i stranci i Bošnjacima Stoca, a u cilju relaksiranja završetka izbornog procesa, ovim putem javno pozivam stranačke kolege gospodu Isakovića i Kaplana da se sva trojica povučemo iz kandidature za mjesto predsjednika SDA Stolac i otvorimo put za potpuno novo lice za predsjednika SDA Stolac. Time možemo dokazati da u ovom izbornom procesu želimo ojačati SDA i poslati najbolju moguću poruku Stočanima.

:: I za kraj, gospodine Hadžiomeroviću, zašto je SDA Stolac toliko bitan i središnjici SDA i javnosti?

Nemojmo se zavaravati, Stolac je mala općina kakvih ima na desetke u BiH, SDA je u Stocu dobila 1600 glasova na posljednjim izborima što je 0,53 posto od ukupnog broja glasova SDA u BiH. Jasno je da već spomenutoj interesnoj skupini i pojedincima iz vrha stranke Stolac nije nikakav cilj nego sredstvo i metodni poligon za realizaciju stvarnog cilja, a to je ovladavanje Kantonalnim odborom SDA HNK, a u drugoj fazi u dogledno vrijeme i Gradskim odborom SDA Mostara. Odnosno da ispitaju mogu li im ove brutalne i nelegalne metode proći da bi ih eventualno poslije primijenili na Županijskom odboru i Gradskom odboru Mostara.

izvor: dnevni-list.ba

Rat za čelo hercegovačkog SDA

Objavljeno: 21. apr/tra 2015 | R.I.

Zijad Hadžiomerović
Zijad Hadžiomerović

Pravi rat vodi se za preuzimanje općinskih i Županijskog odbora SDA u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a najnapetije je u Mostaru i Stocu, objavio je Dnevni list.

Mostarske novine navode kako su unutarstranački izbori u SDA već su počeli i da se biraju predsjednici mjesnih odbora koji će potom birati predsjednike općinskih odora SDA te na koncu i predsjednika Županijskog odbora, ali utjecati i na izbor samog predsjednika stranke na kongresu 26. svibnja.

Dobro obaviješteni izvor Dnevnog lista iz SDA navodi kako je situacija na terenu užarena i da se ne biraju sredstva kako bi se došlo do stranačke vlasti. Prilikom biranja mjesnih odbora, navodi izvor lista, zabilježeni su i incidenti, a u jednoj situaciji je morala intervenirati i policija. Lobira se, vrše se pritisci, a navodno ima i ozbiljnih prijetnji.

Najvažniji odbor je onaj mostarski kojim suvereno godinama vlada Zijad Hadžiomerović i koga su u više navrata bezuspješno pokušavali skinuti. Hadžiomerović se još uvijek ne izjašnjava hoće li ostati na čelu mostarskog SDA, no izgleda kako stvari na terenu ne prepušta slučaju.

Hadžiomerovića i ostalu "staru postavu", kako u Mostaru, tako i u Županijskom odboru, navodno želi pomesti struja koju predvode zastupnici u Skupštini HNŽ-a, Zijat Mušić i Šerif Špago, te bivši predsjednik Skupštine HNŽ-a i potpredsjednik Sabora islamske zajednice Ramiz Jelovac koji je u potpunosti degradiran i pometen u stranci.

Napeto je, tvrdi Dnevni list, i u Stocu gdje se za Općinski odbor bore dosadašnji predsjednik Zlatko Hadžiomerović, inače još uvijek aktualni ministar obrazovanja, i mladi stranački kadar Salmir Kaplan, zastupnik u federalnom Parlamentu i bivši federalni ministar kulture.

"Hadžiomerović i Kaplan odavno nisu u prijateljskim odnosima, a aktualni stranački izbori mogli bi biti presudni u političkim karijerama, budući da se politička snaga crpi iz baze, odnosno svog općinskog odbora. Kaplan je već ranije ulazio u sukob s aktualnom postavom SDA u HNŽ-u te je jednom prilikom na Predsjedništvu SDA ušao u žestoki okršaj sa Zijadom Hadžiomerovićem i predsjednikom SDA u HNŽ-u Salkom Sokolovićem", navodi Dnevni list i dodaje kako problemi na toj relaciji sežu još iz vremena kada je pokojni Sulejman Tihić imenovao Kaplana za ministra kao kadar iz Hercegovine, a to nije bilo po volji čelnika iz HNŽ-a.

izvor: bljesak.info-115149

Žestoki rat za hercegovački SDA

Objavljeno: 21. apr 2015

Salmir Kaplan
Salmir Kaplan

Pravi rat vodi se za preuzimanje općinskih i Županijskog odbora SDA u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a najnapetije je u Mostaru i Stocu. Unutarstranački izbori u SDA već su počeli i biraju se predsjednici mjesnih odbora koji će potom birati predsjednike općinskih odora SDA te na koncu i predsjednika Županijskog odbora, ali utjecati i na izbor samog predsjednika stranke na kongresu 26. maja/svibnja.

Dobro obaviješten izvor Dnevnog lista iz SDA navodi kako je situacija na terenu užarena. Ne biraju se sredstva kako bi se došlo do stranačke vlasti. Prilikom biranja mjesnih odbora, navodi naš izvor, zabilježeni su i incidenti, a u jednoj situaciji je morala intervenirati i policija. Lobira se, vrše se pritisci, a navodno ima i ozbiljnih prijetnji.

Stari i novi

Najvažniji odbor je onaj mostarski kojim suvereno godinama vlada Zijad Hadžiomerović i koga su u više navrata bezuspješno pokušavali skinuti. Hadžiomerović se još uvijek ne izjašnjava hoće li ostati na čelu mostarskog SDA, no izgleda kako stvari na terenu ne prepušta slučaju.

Hadžiomerovića i ostalu staru postavu, kako u Mostaru, tako i u Županijskom odboru, navodno želi pomesti struja koju predvode zastupnici u Skupštini HNŽ, Zijat Mušić i Šerif Špago, te bivši predsjednik Skupštine HNŽ i potpredsjednik Sabora islamske zajednice Ramiz Jelovac koji je u potpunosti degradiran i pometen u stranci.

Veliki ulog

Napeto je, tvrdi dobro upućeni izvor, i u Stocu gdje se za Općinski odbor bore dosadašnji predsjednik Zlatko Hadžiomerović, inače još uvijek aktualni ministar obrazovanja, i mladi stranački kadar Salmir Kaplan, zastupnik u federalnom Parlamentu i bivši federalni ministar kulture.

Hadžiomerović i Kaplan odavno nisu u prijateljskim odnosima, a aktualni stranački izbori mogli bi biti presudni u političkim karijerama, budući da se politička snaga crpi iz baze, odnosno svog općinskog odbora. Kaplan je već ranije ulazio u sukob s aktualnom postavom SDA u HNŽ te je jednom prilikom na Predsjedništvu SDA ušao u žestoki okršaj sa Zijadom Hadžiomerovićem i predsjednikom SDA u HNŽ Salkom Sokolovićem.

Problemi na toj relaciji sežu još iz vremena kada je pokojni Sulejman Tihić imenovao Kaplana za ministra kao kadar iz Hercegovine, a to nije po volji čelnika iz HNŽ.

Situacija na terenu je dosta neizvjesna i vjerojatno će u idućim danima biti još više tenzija, jer ulog je veliki.

izvor: vecernjak.net