Referendum o nezavisnosti RS

Referendum o nezavisnosti RS

Inzko u UN-u: Zabrinut sam prijetnjom referenduma o nezavisnosti RS

Inzko pred VS UN: Međunarodna zajednica ima obavezu pomoći BiH

U BiH ima političara i ljudi koji žele da rade zajedno

Valentin Inzko
Valentin Inzko

Iako se radi o stranačkom dokumentu, zabrinut sam prijetnjom referenduma o nezavisnosti RS 2018. godine - rekao jr Inzko

Međunarodna zajednica ima obavezu da pomogne snagama pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini da do maksimuma iskoriste svoje kapacitete, izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko pred Vijećem sigurnosti UN

Ono što sada imamo na sceni je jedna relativizacija i opstaje teza da su Bošnjaci počeli rat protiv JNA, a to se naročito reflektira kroz optužnice protiv bošnjačkog političkog vrha s početka rata, koje su još na snazi upravo zbog interpretacije rata

Objavljeno: 12. maj 2015

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, predstavio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda redovni izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini. Kao pozitivnu okolnost naveo je konstituiranje organa vlasti na državnom i entitetskom nivou i njihovu spremnost da počnu provoditi preuzete obaveze na putu ka Europskoj uniji.

S druge strane, kako ističe, da bi zemlja ostvarila napredak, mora postići konkretne rezultate, naročito u osiguravanju novih radnih mjesta, poboljšanju funkcionalnosti institucija te jačanju vladavine prava. Visoki predstavnik skrenuo je pažnju i da bi neki političari u BIH, kako kaže, "mogli pasti u iskušenje da krenu negativnim i opasnim putem", što bi dovelo do kršenja Mirovnog sporazuma.

- "Političari u BiH su pozvani da napokon nešto učine, a ne samo da pričaju, odnosno da prijeđu s riječi na djela. Slušalo se dosta i o problemima, a ne samo o prilici koja se pružila BiH kroz eurointegracije. Pogotovo su kritike upućene na račun retorike predsjednika manjeg bh. entiteta Republike Srpske, Milorada Dodika" - javlja Al Jazeerin reporter, Ivica Puljić.

Negativni razvoj situacije

- "Moram biti iskren s vama - u prošlih šest mjeseci došlo je do negativnog razvoja situacije, gdje je bilo i direktnog osporavanja Mirovnog sporazuma. Posebno je bila zabrinjavajuća deklaracija koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske 17. travnja, kojom se izravno osporavaju nadležnosti Ustavnog suda BiH" - upozorio je Inzko.

Kao drugi primjer naveo je deklaraciju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće stranke u bh. entitetu Republika Srpska, koju su usvojili 25. travnja.

- "Iako se radi o stranačkom dokumentu koji nema vrijednost službenog dokumenta, ja sam ipak zabrinut prijetnjom održavanja referenduma o neovisnosti Republike Srpske 2018. godine" - rekao je Inzko.

Visoki predstavnik još upozorava i kako je alternativa europskom putu BiH da ostane sve po starom.

izvor: balkans.aljazeera.net

Dodik: SNSD ostaje pri deklaraciji o samostalnosti RS

Objavljeno: 12. maj 2015

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik izjavio danas da njegova stranka ostaje pri deklaraciji o samostalnosti RS 2018.godine, ako se ovom entitetu BiH do tada ne vrate oduzeta dejtonska ovlašćenja.

On je rekao da je to politički dokument koji se odnosi na političke procese, a ne na, kako je kazao, oružanu ili nasilnu borbu.

- "Nigde o tome nema nijedne reči" - kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je to rekao komentarišući deklaraciju Srpske demokratske stranke (SDS) u kojoj se navodi da SDS neće prihvatiti da, zbog ličnih interesa, bude ugrožen mir radi državne samostalnosti koja ne bi bila priznata od drugih političkih faktora, kako u BiH, tako i na međunarodnom planu.

Dodik je ponovio da je deklaraciju SDS "napisao neko drugi" i da je ta stranka pokazala strah u svojim stavovima.

Predsednik RS je kazao da poziv predsednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, Sejfudina Tokića da se Bošnjaci 22. maja masovno okupe u Srpskoj pod ratnim zastavama Armije BiH, "zaslužuje pažnju istražnih organa".

- "Verujem da je to refleks njegove frustriranosti životnim neuspehom koji ima na svim poljima" - ocenio je Dodik.

Tokić je pozvao sve Bošnjake da "ustanu u odbranu BiH od neofašizma vlasti Republike Srpske i od onih koji su slični ubijenom policajcu Draganu Đuriću koji je učestvovao u stvaranju genocidne Republike Srpske".

izvor: slobodnaevropa.org-27012253

Geoffrey Nice i Sonja Biserko u Sarajevu

Odgovornost Srbije za agresiju i genocid u Srebrenici još moguće dokazati

Objavljeno: 12. maj 2015

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko (na fotografiji) izjavila je u razgovoru za Anadolu Agency (AA), komentirajući otvaranje nove istrage u Hagu oslobođenog zapovjednika odbrane Srebrenice Nasera Orića i još četiri osobe, kako je uvjerena da će Srbija nastaviti svoju strategiju proganjanja i procesuiranja građana Bosne i Hercegovine. (Medija centar Beograd - Anadolu Ajansi)

Na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) još uvijek je moguće dokazati da je Srbija odgovorna za agresiju i genocid počinjen u Bosni i Hercegovini, čije bi vlasti morale ozbiljno shvatiti priliku za reviziju ranije donesene presude, ocijenili su u utorak u Sarajevu bivši tužitelj pri Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Sir Geoffrey Nice i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije.

Geoffrey Nice, koji je zastupao optužbu na suđenju nekadašnjem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, ovu je ocjenu iznio sudjelujući u Sarajevu na konferenciji posvećenoj 20. godišnjici genocida nad Bošnjacima Srebrenice, što su ga u julu 1995. godine počinili vojska i policija bosanskih Srba. ICJ je, odlučujući po tužbi BiH za genocid i agresiju protiv Srbije odnosno bivše SR Jugoslavije, u februaru 2007. presudom utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, no ne i da je vlast u Beograda kriva za taj zločin. Srbija je proglašena odgovornom samo za propuste u sprečavanju i kažnjavanju počinitelja genocida.

Presudom iz 2007. ICJ je također odredio kako je moguće otvoriti postupak njezina preispitivanja, no samo pod uvjetom da BiH ponudi nove dokaze - "Presuda koja je donesena je rezultat nedostatnih dokaza, a naknadno su se pojavili mnogi koji bi mogli bili važni" - kazao je Nice novinarima. On je podsjetio kako je od okončanja postupka pred ICJ-em svjetlo dana ugledao cijeli niz dokumenata koji su do 2007. godine bili skrivani u Beogradu ili su neki njihovi dijelovi bili "zacrnjeni" te stoga i neupotrebljivi na suđenju.

Nice drži kako BiH nije pravodobno reagirala na pojavu takvih dokumenata, a upozorio je i kako je pritom važno slijediti jasno propisane rokove - "Revizija se mora pokrenuti u razdoblju od šest mjeseci od pojave novih dokaza" - podsjetio je Nice, koji sada predaje pravo na britanskom Gresham Collegeu.

- "Revizija presude ICJ-a mora se provesti u razdoblju do februara 2017., a BiH je do sada propustila niz prilika koje su se pojavile" - kazao je Nice. On je dodatno za Hinu kazao kako je jasno da otkrivanje sadržaja jednog dokumenta automatski vodi do drugih sličnih dokumenata koji bi bili važni u sudskom procesu i taj bi trag trebalo pratiti.

- "Bez obzira na to, ništa se nije dogodilo" u smislu pokretanja revizije, kazao je nekadašnji Miloševićev tužitelj iznoseći ocjenu kako bi i neki suci ICJ-a željeli da se ovaj slučaj ponovo pokrene - "Ako se pojave dodatni materijali, a BiH ne iskoristi priliku pokrenuti reviziju, bit će propuštena priliku za ispravak povijesne pogreške" - ustvrdio je Nice.

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije Sonja Biserko također je ocijenila kako je revizija presude po tužbi protiv Srbije za genocid nešto na čemu BiH mora inzistirati - "Nitko neće o tome voditi računa ukoliko sami Bošnjaci ne budu to podignuli na višu razinu. Bošnjaci moraju to uzeti u svoje ruke i okrenuti se reviziji. To im je obveza prema generacijama koje dolaze pa makar u tome (reviziji) i ne uspjeli" - kazala je Biserko.

Njena je ocjena kako je nepravedno zanemarena činjenica da je rat u BiH kao i na Kosovu bio prije svega rat protiv muslimana. Komentirajući današnji odnos Beograda prema genocidu u Srebrenici kazala je kako je on i dalje takav da se niječe i relativizira narav tog zločina. Dodala je kako u tome prednjači akademska zajednica koja je i dalje na stajalištima Dobrice Ćosića da Srbija nije bila u ratu, iako ima 400 hiljada ratnih veterana.

- "Ono što sada imamo na sceni je jedna relativizacija i opstaje teza da su Bošnjaci počeli rat protiv JNA, a to se naročito reflektira kroz optužnice protiv bošnjačkog političkog vrha s početka rata, koje su još na snazi upravo zbog interpretacije rata" - kazala je Biserko. Ona je kao primjer navela knjigu nekadašnjeg Miloševićeva bliskog suradnika Momira Bulatovića, u kojoj su nedavno objavljene preslike niza dokumenata iz ratnog razdoblja.

Amor Mašović, član kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH (INO), istaknuo je na sarajevskom skupu kako činjenice ostaju nepobitne i govore dovoljno o tome što se zbilo u Srebrenici prije dvadeset godina. 'Mi imamo 8.372 registrirane nestale osobe s područja Srebrenice i Žepe. Do danas smo ekshumirali 7.057 nekompletnih tijela', kazao je Mašović.

Činjenica da je pronađen tek neznatan broj kompletnih skeleta, kako je istaknuo Mašović, dovoljno govori o naravi zločina počinjenih u Srebrenici, jer su počinitelji premještanjem leševa u sekundarne grobnice sustavno pokušavali prikriti tragove genocida.

- "Na žalost, u ovom trenutku za oko 150 žrtva, koje su nesumnjivo žrtve iz Srebrenice, nema DNK podudaranja, jer nemaju živih srodnika. Pronađeni su u masovnim grobnicama, no idenitet im se ne zna i vjerojatno će se vrlo teško doći do imena" - kazao je Mašović. Unutar spomen-kompleksa u Potočarima kod Srebrenici od 11. srpnja ove godine, kada će biti pokopani ostaci u međuvremenu identificiranih žrtava, bit će ukupno pokopani posmrtni ostaci oko 6.800 žrtava - "Time se približavamo konačnoj istini" - kazao je Mašović. (Hina)

izvor: kliker.info

Vijeće sigurnosti UN: Cjelovitost BiH neupitna

S ozbirom na kompleksnost stanja koje traje prisustvo vojne misije EU u BiH je i dalje od velike važnosti, istakao danas Valentin Intzko.

Objavljeno: 12. maj 2015

Tema današnjeg dvosatnog zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda bila je Bosna i Hercegovina. Povod, trinaesti po redu izvještaj Valentina Inzka, aktualnog Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH. Da podsjetimo visoki predstavnici su, u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti, svakih šest mjeseci od 1996. godine do danas podnosili i ukupno podnijeli 47 izvještaja u stanju u Bosni i Hercegovini i političkim, ekonomskim i društvenim kretanjima u zemlji. Sadašnji izvještaj gospodina Inzka obuhvatio je period od polovine oktobra prošle do polovine aprila ove godine i veoma je icrpan. U raspravi koja je slijedila nakon izlaganja Visokog predstavnika, zapravo kratkog sumiranja ključnih ocjena sadržanih u izvještaju, govorili su predstavnici svih 17 zemalja, članica Vijeća sigurnosti, šef delegacije Evropske unije u Ujedinjenim narodima, te ambasadori Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Iz uvoda u vrlo detaljan i sveobuhvatan izvještaj koji je dostavljen Vijeću sigurnosti, ali zbog dužine nije čitan na današnjoj sjednici, izdvajamo dvije ocjene Visokog predstavnika Valentina Inzka.

Prva - Bosna i Hercegovina, kao što je to naglašavano i u prethodnim izvještajima, od 2006. godine nazaduje, a njeni građani uzaludno očekuju mnogo više od političara za koje glasaju.

Druga - S ozbirom na kompleksnost stanja koje traje prisustvo vojne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini je i dalje od velike važnosti.

Obraćajući se članovima Vijeća sigurnosti, gospodin Inzko je posjetio da je ova godina dvadesta godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici. Uz optimizam vezan za formiranje državne i entiteskih vlada i usvajanje i potpisivanje Deklaracije Predsjedništva Bosne i Hercegovine čime su otvorena vrata primjeni sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji Visoki predstavnik je upozorio:

"Moram biti iskren prema vama - pojedini političari slijede negativan i opasan put i više negativnih zbivanja i događanja u posljednjih šest mjeseci predstavljaju izazov mirovnom sporazumu. Od posebne brige je deklaracija koju je 17. aprila usvojila Narodna skuština Republike Srpske kojom se direktno izaziva autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Drugi primjer je Deklaracija vladajuće stranke u Republici Srpskoj od 25. aprila. Mada je to stranački dokument bez zvanične, službene vrijednosti, ipak sam zabrinut prijetnjom, sadržanoj u toj deklaraciji, o održavanju referenduma o neovisnosti Republike Srpske 2018. godine."

Evropska unija je posljednjih mjeseci dala nove podsticaje Bosni i Hercegovini, pružila nove prilike, podsjetio je gospodin Intzko i dodao:

"Napredak će zahtijevati konkretne rezultate. Neke od reformi će biti teške, ali će pružiti nove mogućnosti i zemlji i njenim građanima. Posebno bitno je stvaranje uslova za nova zapošljavanja, poboljšanje funkcionalnosti svih institucija, dosljedno provođenje zakona, pogotvo kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije."

Gospodin Intzko je posebno naglasio da je iscrtavanje granica Bosne i Hercegovine daleko iza sadašnjeg trenutka, da su nastojanja da se zemlja dijeli i razdvaja propale strategije poražene prije 20 godina, da je cjelovitost, mir i suživot jedina obećavajuća budućnost države, posebno za mlade, sada nezaposlene i sve češće putnike u druge zemlje sa kartom u jednom pravcu.

Uz ocjene da su Bosni i Hercegovini prijeko potrebne ekonomske reforme, nova radna mjesta, članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, predstavnici Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Španije, Jordana, Venecuele, Malezije i svih drugih, šef delegacije Evropske unije i ambasadori Hrvatske i Srbije istakli su da je teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine neupitan, da Vijeće sigurnosti. Ujedinjeni narodi, Evropska unija i susjedne zemlje neće podržati nikakve pokušaje prekrajanja granica.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima Mirsada Čolaković zahvalila se na podršci cjelovitosti zemlje koju predstavlja i spremnosti međunarodne zajednice, posebno Evropske unije, da snažno i ekonomski i politički podstiču dalji razvoj BiH.

izvor: ba.voanews.com-2764931