Vladimir Šeks je bio UDBaš

Vladimir Šeks je bio UDBaš

Eksplozivno svjedočenje bivšeg šefa beogradske Državne bezbednosti na suđenju Perkoviću

Vladimir Šeks
Vladimir Šeks

Objavljeno: 12. maj 2015 | Željko Petrušić

Ivan Lasić (81) zvani Gorankić 1983. godine, dva mjeseca prije ubojstva Stjepana Đurekovića u Njemačkoj, postao je šef Drugog odjela za neprijateljsku emigraciju Savezne službe državne bezbednosti u Beogradu. Lasić je u utorak ispitan putem videolinka iz Mostara na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu na suđenju svojim nekadašnjim kolegama Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženima za sudjelovanje u pripremi tog ubojstva.

Dan nakon ubojstva Stjepana Đurekovića prilikom dolaska na posao nazvao me Aleksić iz Saveznog SUP-a, pozdravio me s "Dobro jutro!" i doslovno mi rekao: "Jutros ti je jedan manje." Pitao sam ga o čemu se radi, a on je odgovorio da je sinoć nađen mrtav. Na moje pitanje tko, rekao je "Ina direktor".

Bio je to uobičajeni izraz za Đurekovića. Zamolio sam ga da mi odmah pošalje originalni izvještaj. Bio sam zaprepašten jer sam ja bio na čelu službe, a Aleksić mi je rekao da Nijemci otvoreno govore da je to djelo jugoslavenske tajne službe. Istog trena sam otišao kod podsekretara Srđana Andrejevića, koji je, čim je čuo što se dogodilo, rekao da o tome moramo izvijestiti sekretara.

Stane Dolanc
Stane Dolanc

Zajedno smo otišli u kabinet Stane Dolanca. Ja sam prenio koliko sam dobio od Aleksića, rekao sam da ću dobiti original dokumenta i posebno sam naglasio da nas Nijemci optužuju. Dolanc je na to pitao "Što je s ekipom?".

Bio sam zatečen i rekao da o tome ništa ne znam, a Dolanc se nadovezao: "Nije čudo da su Nijemci digli galamu jer nije prvi put. Mi moramo prekinuti s tim. Ja sam to govorio Franji (Herljeviću op.a.), ali me nije poslušao. Obrukali smo se s onim djetetom u Italiji (ubojstvo obitelji Ševo op.a.)" - prepričao je u utorak Ivan Lasić ustvrdivši da je znao samo za prethodnu dezinformacijsku kampanju protiv Đurekovića dok o samom planu likvidacije nije imao nikakvih saznanja.

Naglasio je da ni kasnije nije vidio nikakve službene dokumente ili infromacije koji bi se odnosili na ubojstvo Đurekovića. No, potvrdio je da je nekoliko dana nakon razgovora kod Dolanca od svog prethodnika na čelu Drugog odjela savezne službe Stanka Čolaka čuo da je sve u redu i da je "ekipa kompletna".

Osim toga, Čolak mu je rekao kako je čuo da je bio kod sekretara te mu je najavio da će svako jutro dobivati "hrpu bez sadržaja vezano za ubojstvo Đurekovića". Čolak mu je tada rekao i da će on o svemu obavijestiti Josipa Perkovića.

Svjedok Lasić, međutim, s ubojstvom nije izravno povezivao Perkovića koji je tada vodio isti odjel na republičkoj razini u Zagrebu, a Đureković je ubijen u garaži njegova doušnika Stiva, odnosno Krunoslava Pratesa. Rekao je kako je kansije u razgovoru pitao Perkovića očekuje li probleme s obzirom da Nijemci optužuju službu. - Iznenadio se i pitao zašto bi on imao problema.

Meni se učinilo nepristojnim dalje propitkivati pa sam mu rekao da ne mislim na njega osobno već na njegova suradnika koji je bio u neposrednoj blizini. Doslovno je odgovorio: "Zašto bi on imao problema, jedino ako je do ključa, a ključ je imao i on i Đurekovićeva ljubavnica" - kazao je Lasić.

Josip Perković i Zdravko Mustač
Josip Perković i Zdravko Mustač

U svome iskazu Lasić je ustvrdio da SDS nije povezivao Đurekovića s terorizmom niti ih je on zanimao u tom smislu. Međutim, napomenuo je da se i jugoslavenska vojna obavještajna služba zanimala za Đurekovića jer su sumnjali da je Nijemcima mogao reći pojedinosti o skladištima nafte u Jugoslaviji.

Ivan Lasić na kraju svjedočenja prozvao je Vladimira Šeksa da je bio špijun Udbe.

Vladimir Šeks
Vladimir Šeks

Naime, Lasić je ispričao kako je 1992. bio otet i da je tada jedan tužitelj iz Zagreba trebao doći i ispitati ga. Odgovarajući na pitanje, Lasić je rekao kako se radilo o Šeksu, koji kao bivši špijun Udbe nije htio ispitivati špijune Udbe...

izvor: jutarnji.hr-1347858

Svjedok UDBAš Ivan Lasić: Vukušić me oteo i držao u podrumu

Nobilo: Ovaj iskaz mogao bi dovesti u pitanje ključnog svjedoka Vukušića, pa čak i presudu Pratesu

Perković i Nobilo
Perković i Nobilo

Objavljeno: 12. maj 2015 | Silvana Perica

Ivan Lasić, 81-godišnji udbaš rođen u Uzarićima pokraj Širokog Brijega, koji je s dužnosti u Mostaru premješten u Beograd nekoliko mjeseci prije ubojstva Stjepana Đurekovića 1983., svjedočio je videovezom iz Mostara na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim pokrajinskim sudom u Münchenu.

Moguća optužnica

Jedno je to od zanimljivijih svjedočenja na suđenju jer je riječ o visokopozicioniranom dužnosniku Službe državne sigurnosti, koji je o tome kako je Đureković ubijen slušao u prostorijama Udbe u Beogradu, a i sam bi mogao biti optužen s Perkovićem i Mustačem. Na to ga je upozorio sudac Manfred Dauster koji je istaknuo kako bi svjedočenje moglo biti iskorišteno protiv njega. Lasić je tako na sud došao u pratnji odvjetnice Nade Dalipagić, a cijelu operaciju dolaska bivšeg udbaša na mostarski sud pratile su jake mjere sigurnosti. O tome što se događalo krajem srpnja 1983. Lasić je govorio i na Županijskom sudu u Zagrebu u siječnju 1993. godine, u procesu protiv Vinka Sindičića za ubojstvo Brune Bušića.

Mostarski je udbaš postao šef 2. odjela Udbe u Beogradu zaduženog za emigrante i na sudu je govorio o strukturi Udbine mreže te suradnicima u inozemstvu. Kaže da su republičke Udbe držale informante u inozemstvu na vezi, ali za svaku akciju u inozemstvu morale su dobiti dopuštenje savezne Udbe iz Beograda. Tvrdi čak i da Služba državne sigurnosti nije obavljala likvidacije. Kako je doznao za ubojstvo Stjepana Đurekovića? Lasić kaže da je vijest o tome dobio od Sretena Aleksića, obavještajca iz Ministarstva vanjskih poslova.

Imaš jednog manje

Aleksić mu je rekao: "Jutros ti je jedan manje. Ina direktor". Lasić je o tome obavijestio Stanu Dolanca, ministra unutarnjih poslova. Dolanc ga je pitao je li sve u redu, što je s ekipom? Bit će problema, optužaba, brinuo se, a Lasić mu je rekao da ništa o tome ne zna. Nekoliko dana poslije Stanko Čolak rekao je Srđanu Andrejeviću da je sve O.K., da je ekipa kompletna, što je značilo da su ubojice na sigurnom. Lasić ujutro na sudu nije htio govoriti o tome kako ga je ispitivao Bože Vukušić, također svjedok na ovom suđenju, ali poslijepodne je rekao da su ga oteli Bože Vukušić i njegov brat. Bilo je to 13. lipnja 1992., oteli su ga kad je bio u podrumu zbog rata u Mostaru, ranjen, vezali su ga, i odvezli u neki mali podrum gdje je bio mrak, izgubio je pojam o tome kad je dan, a kad se vratio kući 1. srpnja ustanovio je da je izgubio 16 kilograma. Bio je, rekao je, izložen fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Dio njegovih tadašnjih riječi je točan, dio je friziran, a dio je nastao po diktatu Bože Vukušića, rekao je Lasić. Vukušić ga nije tukao, ali jesu drugi koji su imali zamaskirana lica i na kraju je, kaže, zahvalan što je ostao živ jer je očito trebao zbog iskaza o Perkoviću. Lasić kaže da je o ključu Đurekovićeve garaže rekao da ne zna ništa. Ali, pod pretpostavkom da je SDS nabavio ključ, o čemu on nije imao saznanja, mogao ga je pribaviti Prates. Perkovićev branitelj Anto Nobilo kaže kako bi ovaj Lasićev iskaz mogao dovesti u pitanje Božu Vukušića, ključnog svjedoka na suđenju Perkoviću i Mustaču, pa čak i presudu Krunoslavu Pratesu.

Policija čuva obitelj zbog moguće odmazde

Bivši načelnik II. uprave Službe državne sigurnosti (SDB) Ivan Lasić Gorankić izbjegao je jučer medije svjedočeći videovezom u županijskom, hercegovačko-neretvanskom tužiteljstvu u Mostaru na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Lasiću su osigurane dodatne mjere zaštite pa je, umjesto na glavni ulaz, kamo je u petak došao u pratnji odvjetnice Nade Dalipagić, jučer službenim vozilom stigao na stražnji ulaz tužiteljstva u Mostaru, dok je njegova odvjetnica ušla na glavni ulaz. Lasiću su odobrene i mjere policijske zaštite njegove kuće i obitelji u Širokom Brijegu i Mostaru vjerojatno zbog straha od moguće odmazde obitelji koje su stradale u akcijama jugoslavenskog SDB-a. (zk)

izvor: vecernji.hr-1005164