Hoće li EU dozvoliti Sjevernu Koreju u BiH

Hoće li EU dozvoliti Sjevernu Koreju u BiH

Jerlagić: Želim vjerovati da EU neće dozvoliti da se na njenoj granici rađa nova Sjeverna Koreja sa malim diktatorom

Dodik Jong Un
Dodik Jong Un

Prije nekoliko dana, a nakon hapšenja povratnika u manjem bh. entitetu, upozorio sam javnost Bosne i Hercegovine da situacija nije nimalo bezazlena

Objavljeno: 12. maj 2015

Nažalost moje tvrdnje su se obistinile jer se ne staje sa pritiskom na povratnike u ovom djelu Bosne i Hercegovine.

To je vidljivo i iz aktivnosti Vlade Republike Srpske koja u Parlamentarnu skupštinu RS-a šalje Nacrt Zakona o javnosti rada neprofitabilnih organizacija.

Prema tom Zakonu Ministarstvo pravde manjeg entiteta bi postalo suvereni kontrolor nevladinog sektora. Sasvim je jasno da se pod plastom ovog Zakona želi napraviti dodatni pritisak na povratnike pogotovo na organizacije kao sto su Prvi mart i slične.

Pozivam sve predstavnike vlasti, nevladin sektor sa teritorije cijele BiH, međunarodne organizacije i institucije u zemlji da se oštro suprotstave ovakvoj kontroli građanskog djelovanja i organizovanja.

Nakon uvođenja cenzure na društvenim mrežama i u medijima u ovom entitetu, što je neviđena diktatura u slobodnom svijetu, dolazi do apsolutne kontrole bilo kakvog djelovanja i organizovanja običnih građana.

Kim Jong-un, vrhovni vođa Sjeverne Koreje
Kim Jong-un, vrhovni vođa Sjeverne Koreje

Još uvijek želim vjerovati da Evropska unija neće dozvoliti da se na njenoj granici rađa nova Sjeverna Koreja sa malim diktatorom koji u Evropi bez granica pravi sve više zidova, navodi se u saopštenju predsjednika SBiH, Amera Jerlagića.

izvor: 24sata.info-228389