Prijetnje i otmice na suđenju u Minhenu

Prijetnje i otmice na suđenju u Minhenu

Svedok na suđenju Mustaču i Perkoviću tvrdi da je bio otet

Josip Perković i Zdravko Mustač
Josip Perković i Zdravko Mustač

Bivši službenik državne bezbednosti rekao je na suđenju nekadašnjim čelnicima jugoslovenske tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću da je lažirao svoj prethodni iskaz pošto mu je pretio i oteo ga drugi svedok na suđenju

Objavljeno: 13. maj 2015 | Sven Milekić BIRN Zagreb

Nekadašnji pripadnik Službe državne bezbednosti Ivan Lasić rekao je u utorak pred sudom u Minhenu da je bio prisiljen da da lažni iskaz kada je 1992. godine svedočio pred skupštinskim odborom hrvatskog parlamenta, koji je istraživao zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

On tvrdi da ga je potpredsednik odbora Bože Vukušić u junu 1992. godine oteo i držao zarobljenog 15 dana u Mostaru u Bosni i Hercegovini, sve dok nije pristao da lažno svedoči.

Vukušić je važan svedok tužilaštva na suđenju čelnicima tajne službe Mustaču i Perkoviću, koji se terete da su naredili i organizovali ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu.

Vukušić, takođe bivši zvaničnik hrvatske kontra-obaveštajne službe, SZUP-a, izjavio je u januaru pred sudom u Minhenu da je Perković pokušao da ga spreči da istraži ubistva koje je sprovodila jugoslovenska tajna služba.

Međutim, u svedočenju koje bi moglo da naruši njegov kredibilitet kao svedoka i ugrozi slučaj tužilaštva, Lasić je rekao da ga je Vukušić prisilio da laže.

"S Vukušićem nisam razgovarao kao slobodan čovjek, bio sam pretučen i mučen i nisam znao što govorim", rekao je Lasić, koji je svedočio putem video-linka iz Mostara.

"Ja sam bio otet iz podruma u Mostaru 13.6.1992. oko ponoći. Zavezali su mi ruke i oči i ubacili u kombi bez sjedala", rekao je on.

Rekao je da su ga držali u mračnom podrumu i da su ga Vukušićevi ljudi fizički i psihički zlostavljali.

Kada ga je predsedavajući sudija Manfred Dauster pitao zašto je čekao do sad da prizna da su njegove ranije izjave bile iznuđene, Lasić je izjavio da se plašio za svoj život.

Advokat Đurekovićeve supruge Gizele Siniša Pavlović je, međutim, rekao da je Lasićeva tvrdnja pokušaj "zamagljivanja istine".

"Svjedok Lasić je dosad, ako se ne varam, šest puta svjedočio na ovu temu i nikada nije spominjao bilo kakve pritiske. Očigledna je namjera da se cijela priča zamagli koliko god je to moguće samo da se pomogne obrani. Mi to vidimo, a mislim da to tako vidi i sudsko vijeće", rekao je on.

Lasić je u utorak izjavio i da je savezni ministar policije u vreme Đurekovićevog ubistva Stane Dolanc bio obavešten o ubistvima, jer su odeljenja državne bezbednosti u jugoslovenskim republikama odgovarala službi na saveznom nivou, kojom je upravljao Dolanc.

"Nijedan agent Udbe iz republike nije mogao da putuje u inozemstvo kako bi stupio u kontakt sa saradnikom bez da dobije dopuštenje od nas u saveznoj Udbi", rekao je Lasić koji je radio za saveznu državnu bezbednost.

Perkovićev advokat Ante Nobilo rekao je da je Lasićevo svedočenje ključno iz dva razloga.

"Jedan je ta da je njegovo svjedočenje pokazalo da su Stane Dolanc i vodstvo savezne Službe državne sigurnosti odmah znali za ubojstvo Đurekovića i da prema tome oni stoje iza čitavog slučaja", rekao je on.

"Druga stvar je ta da je suradnik državnog odvjetništva i najjači adut optužbe Bože Vukušić lažni svjedok. Lasić je vjerodostojno opisao kako ga je Vukušić sa svojim ljudima oteo", rekao je on.

Prema optužnici, Mustač, koji je je u to vreme bio šef UDBE, naredio je Perkoviću 1983. godine da organizuje ubistvo Đurekovića.

Perković se navodno pobrinuo za logistiku i izabrao mesto na kojem će Đureković biti ubijen, garažu u kojoj je štampao antijugoslovenski propagandni materijal. Navodni motiv za ubistvo Đurekovića bile su kritike na račun komunističkog režima u Jugoslaviji.

izvor: balkaninsight.com

Perković blokira istrage ubistava

Svedok na suđenju Josipu Perkoviću optužio je bivšeg čelnika jugoslovenske tajne službe, kome se sudi za ubistvo hrvatskog emigranta, da je devedesetih opstruisao istrage ubistava koje je organizovala tajna služba

Objavljeno: 14. jan 2015 | Sven Milekić BIRN Zagreb

Svedok Božo Vukušić, bivši zvaničnik hrvatske kontraobaveštajne službe SZUP, izjavio je u sredu pred sudom u Minhenu da je Perković pokušao da ga spreči da istražuje ubistva jugoslovenske tajne službe počinjena u periodu od Drugog svetskog rata do devedesetih.

Perkoviću i Zdravku Mustaču, bivšem šefu UDBE, sudi se za organizovanje ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u blizini Minhena.

Vukušić je svedočio da je početkom devedesetih radio za komisiju, koja je istraživala likvidacije UDBE.

"Već u to doba su se pojavili pokušaji opstruiranja ove istrage, koji su dolazili od Josipa Perkovića", rekao je on pred sudom u Minhenu.

Rekao je i da je naišao na slučaj Đureković i povezanost sa Perkovićem u vreme dok je radio za komisiju.

On tvrdi da je 1992. godine razgovarao sa nemačkim državljaninom Josefom Milerom, koji je takođe radio za UDBU. Rekao je da je Perković pitao Milera da ubije nekoliko emigranata, ali je on to odbio.

Vukušić je izjavio da je to sve uvrstio u izveštaj komisiji, ali da protiv Perkovića nikada nije pokrenut krivični postupak. Otvoren je samo jedan slučaj u vezi sa ubistvima UDBE, i to ne protiv Perkovića, rekao je on.

"Ostali slučajevi nisu bili pokretani jer je bilo rečeno da je rat i da će se Hrvatska time baviti kad dođe mir. Pritom sam imao mnogo materijala i o slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića", rekao je Vukušić.

Vukušić je tokom unakrsnog ispitivanja priznao da je posao u hrvatskoj kontraobaveštajnoj službi dobio uprkos tome što je u Nemačkoj ranije osuđen za ubistvo.

On je bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora zato što je 1983. godine, nekoliko nedelja posle ubistva Đurekovića, u gradu Karlsruhe ubio Jusufa Tatara, koji je navodno bio jugoslovenski špijun. On je, međutim, oslobođen 1991. godine, kao rezultat "lične intervencije hrvatskog predsednika Franja Tuđmana", rekao je on.

U optužnici se navodi da je Mustač, tada šef UDBE, dao naredbu Perkoviću da organizuje ubistvo. Perković se navodno pobrinuo za logistiku i izabrao mesto na kojem će Đureković biti ubijen, garažu u kojoj je štampao antijugoslovenski propagandni materijal.

izvor: balkaninsight.com