Hoyt Yee: Bosna u EU

Hoyt Yee: Bosna u EU

Hoyt Yee: SAD će podržati reforme u korist građana BiH

Hoyt Brian Yee
Hoyt Brian Yee

Objavljeno: 15. maj 2015

Sjedinjene Američke Države snažno će podržati reforme u korist građana Bosne i Hercegovine rekao je Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država tijekom drugog dana konferencije u Washingtonu o temi "Prije i poslije Daytona: Bosanska prošlost i njena europska budućnost".

- "Cilj je jasan, a to je da BiH bude članica Europske unije", naglasio je drugi sudionik Lars-Gunnar Wigemark, Šef EU Delegacije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini.

- Hitne su socijalno-ekonomske reforme koje bi značile bolji život građana BiH, a da se pritom ne otvaraju pitanja koja bi omogućila političkim liderima da odgađaju ili odugovlače reforme pod izgovorom ugrožavanja interesa bilo koje etničke skupine, rečeno je na konferenciji.

Yee je posebno naglasio da su za reforme neophodne teške političke odluke i odricanje sustava u kojem se političke elite bogate na račun građana.

Obojica su izrazili optimizam zbog nove zajedničke međunarodne inicijative za BiH koja uključuje aktivnu suradnju s međunarodnim financijskim institucijama, ali i zahtijeva veću odgovornost i transparentnost u djelovanju domaćih političkih lidera.

Sudionicima konferencije prezentirane su poslovne mogućnosti i rezultati uspješnih bh. tvrtki, te mogućnosti za eventualna ulaganja u Bosni i Hercegovini.

Dvodnevna konferencija okončana je koncertom u atrijumu Svjetske banke u Washingtonu, posvećenom dvadesetogodišnjici genocida u Srebrenici.

Organizatori konferencije i koncerta su Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins Univerzitetu u Washingtonu, Američko-bosanska fondacija i Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Washingtonu.

izvor: pogled.ba-67301

Albright: Dayton može biti popravljen

Objavljeno: 15. maj 2015 | Al-Jazeera Balkans

WASHINGTON - Na dvodnevnoj konferenciji pod nazivom "Prije i nakon Daytona: Bosanska prošlost i njena europska budućnost" okupio se u Washingtonu zavidan broj američkih stručnjaka za ovu temu, sudionika ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini kao i osoba koje su kreirale i provodile politiku Sjedinjenih Američkih Država prema BiH nakon okončanja rata.

Ovaj je skup upriličen na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu na Školi za međunarodne studije, a suorganizatori su bili Ambasada BiH u Washingtonu te Američko-bosanska zaklada.

- "U Daytonu je zaustavljen rat, ali sporazum je kasnije shvaćen kao sveti dokument", rekla je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright. Smatra kako je to greška.

- "Mislim da mora postojati način kako popraviti greške. Pitanje uvijek počinje s Republikom Srpskom, kako je povezana s Beogradom. Možda je Beograd malo pomjerio svoje poglede? Moj glavni odgovor glasi da Dayton treba biti respektiran i da se na njega treba gledati kao temelj koji može biti popravljan kako bi se uklopio u postojeću situaciju".

- "Problemi BiH ne leže samo u Daytonu. Tu su i druge stvari, poput korupcije koja je rak rana demokracije. Mora postojati način da se kroz zakone, pravni sustav i organe reda to zaustavi. Mora postojati transparentnost i vladavina zakona", ocijenila je Albright.

Na Konferenciji je bilo dosta pitanja o tome je li američka administracija pogriješila kada je zaustavila ofenzivu hrvatskih i bosanskih snaga u listopadu 1995. godine.

Daniel Serwer je bivši diplomata koji je sudjelovao u ratnim i poslijeratnim zbivanjima na području bivše Jugoslavije.

- "Vrlo je teško reći je li to bila greška. Ja pozdravljam Dayton, jer je zaustavio rat, ali za mene je veliko pitanje je li bilo pametno okončati rat spašavajući Republiku Srpsku. Mi u State Departmentu smo znali što će se kasnije dogoditi. Znali smo da će povratak izbjeglica u Republiku Srpsku biti ograničen. Znali smo da će se kroz budući mirovni sporazum teško implementirati mir. Smatrali da je Bosna kuća od karata koja ionako neće opstati. Nismo bili u pravu".

Sadašnja američka administracija misli da ovo je pravi trenutak da se nešto učini, nakon što je iz Europske unije potekla inicijativa koju su prihvatili BiH političari.

Hoyt Yee, pomoćnik zamjenika američkog državnog tajnika za jugoistočnu Europu, kazao je:

- "Vrlo je važno da građani, koji su izabrali svoje političke čelnike, drže te čelnike odgovornima. Ukoliko lideri ne rade ono zbog čega su bili izabrani, građani trebaju izraziti svoju zabrinutost i jasno pokazati što očekuju od političara da učine. Mi iz međunarodne zajednice ćemo odraditi nas dio. No, svoj doprinos trebaju dati građani i političari u Bosni i Hercegovini".

- "Ukoliko do toga dođe, onda neće biti nikakvih sukoba niti potrebe za određenim, dramatičnim, mjerama", ocijenio je Yee.

Edward Joseph, koji je proveo nekoliko godina radeći za Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) u Sarajevu, Mostaru i Brčkom poručuje da međunarodna zajednica priprema novi plan za BiH.

"Taj plan trebaju idućeg mjeseca objaviti Europska unija i Međunarodni monetarni fond, a on bi trebao sadržavati velikodušnu pomoć za BiH, kao i poticaje za političke čelnike u BiH. Taj bi plan trebao sadržavati i konkretne kazne za one političke lidere koji mu se suprostave".

Na kraju dvodnevne konferencije jedan od njenih organizatora Sasha Toperich, svjetski poznati pijanista, održat će, zajedno s nekoliko diplomata-glazbenika, koncert u zgradi Svjetske banke pod nazivom "Srebrenica 1995-2015".

Posjetiteljima se putem videolinka obratio i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

- "Pridružujem se vama kako bi odali počast onima koji su izgubili živote prije 20 godina. Njihova žrtva je dovela do Daytonskog mirovnog sporazuma. Kao i svi vi, želim Bosni i Hercegovini mnogo desetljeća mira, više jedinstva i napretka".

izvor: ba.seebiz.eu-111722