Neće biti predložena smjena Gorana Zubca

Neće biti predložena smjena Gorana Zubca

Goran Zubac - Fahrudin Radončić
Goran Zubac - Fahrudin Radončić

Objavljeno: 18. maj 2015

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH nisu danas prihvatili da Vijeću ministara BiH bude upućen prijedlog za suspenziju ili smjenu direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zubca.

Prijedlog o suspenziji ili eventualnoj smjeni direktora SIPA-e Nezavisni odbor upućuje Vijeću ministara BiH koji ga odbija ili uvažava. Da bi prijedlog bio prihvaćen za njega mora biti sedam od devet članova Nezavisnog odbora.

Član Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enes Obralija u nekoliko navrata je pokretao inicijativu o suspenziji ili smjeni Zubca.

Inicijativa za suspenziju Zubca sa pozicije direktora SIPA- i ranije je pokretana i to u vrijeme kada je on bio samo optuženi, a ne i osuđenik, ali takav prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH nije usvojen na Nezavisnom odboru, te je "pao" zbog dva glasa protiv.

Zubac je 5. marta osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu, odnosno dvije godine uslovno, nakon što je proglašen krivim za nesavjestan rad u službi.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je odlučeno da članovi Odbora u roku od sedam dana dostave eventualne primjedbe na Prijedlog izvještaja o radu Odbora za 2014. godinu, kako bi se Nezavisni odbor o njemu odredio na narednoj sjednici. (SRNA)

izvor: 24sata.info-228991