Putin kupuje priču o referendumu

Putin kupuje priču o referendumu

Dodik i Putin dogovorili plan

Putin vrbuje Dodika: Predsjednik RS uzeo 500 miliona eura da bi nastavio sa pričom o referendumu?

Dodik - Putin
Dodik - Putin

Objavljeno: 19. maj 2015

Tomislav Nikolić mi platformom o Kosovu pravi ozbiljne probleme, a o tome šta u njoj piše saznao sam iz medija. Ovo je premijer Aleksandar Vučić, po saznanjima "Blica", rekao predstavnicima nevladinih organizacija s kojima je razgovarao prošle sedmice, prenosi novinska agencija Patria.

Predsjednik srbijanske vlade je, podsjetimo, održao dva sastanka sa vodećim ljudima desetak NVO, posvećena stanju ljudskih prava u Srbiji, evropskim integracijama i sigrunosnim temama.

Vučić je tom prilikom rekao da ima velikih problema s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, koji je bez ikakvih konsultacija s njim napisao i onda nekim medijima proslijedio prijedlog državne platforme o Kosovu.

Taj dokument, koji je Nikolić namjenio Vladi i Narodnoj skupštini da ga usvoje, nije se našao na Vučićevom stolu prije nego što su neki izvodi osvanuli, "iz nezvaničnih izvora", u javnosti. Ovo je naljutilo Vučića, koji, po sopstvenim riječima, nije mogao da povjeruje šta predsjednik Srbije radi.

Također, objasnio je premijer sagovornicima iz NVO, Vlada i on lično našli su se u nebranom grožđu kako da se odnose prema Nikolićevom dokumentu - ako ga prihvate, Srbija će se zamjeriti Zapadu, a ako ga odbace, ispalo bi da je Vlada protiv Kosova u Srbiji.

Plan Tomislava Nikolića za Kosovo predviđa da ova teritorija formalnopravno ima status autonomne pokrajine u okviru Srbije, s ovlaštenjima poput federalne jedinice ili republike, koja podsjećaju na rješenja iz Ustava SFRJ iz 1974. godine.

Kada bi Vlada i Skupština Srbije zatražile od EU i UN da se, kao što zamišlja Nikolić, što hitnije pokrenu pregovori o "konačnom statusu" Kosova, i to na ovakvim osnovama, to bi žestoko ugrozilo primjenu Briselskog sporazuma i sve što je dosad u dijalogu s Prištinom pod okriljem EU postignuto. Time bi i evropski put Srbije bio blokiran, ocijenio je Vučić u razgovoru sa NVO.

Premijer se žalio i na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Kako je rekao, Dodik se čvrsto povezao sa Rusima, koji su mu prilikom posjete Moskvi 9. maja ponudili 500 miliona eura pomoći za Republiku Srpsku, ali i nižu cijenu ruskog gasa iz uvoza.

U zamjenu za to, Dodik bi nastavio da insistira na referendumu o ostanku RS u BiH, što znatno komplikuje i poziciju Srbije u regionu i pojačava pritiske Zapada na Beograd da "smiri" Dodika.

izvor: nap.ba-11954