Višemilionski kriminal u Elektroprivredi HZHB

Višemilionski kriminal u Elektroprivredi HZHB

Ko će odgovarati za pljačku državne kompanije

Finansijska policija u akciji: U Elektroprivredi HZHB počinjen višemilionski kriminal!

Dodik - Čović
Dodik - Čović

Objavljeno: 19. maj 2015

Prvi nalazi Finansijske policije FBiH, koja je počela provjeru poslovanja državne kompanije iz Mostara, pokazuju da je na pomolu višemilionska afera vezana za Elektroprivredu HZ HB, saznaje novinska agencija Patria.

Utvrđeno je da su i sadašnja uprava koju vodi direktor Nikola Krešić, kao i menadžment kojim je u prethodnom mandatnom periodu rukovodio Matan Žarić, favoriti lidera HDZBiH Dragan Čović, upleteni u kriminal.

Čović je, podsjećanja radi, prije dva mjeseca podigao medijsku prašinu insistirajući na smjeni Krešića, i to ne zbog kriminala, već isključivo da bi ponovo na čelo ove državne kompanije imenovao svoje ljude i nastavio sa izvlačenjem novca.

Kada nije uspio progurati preko svoje desne ruke ministrice finansija Jelke Miličević na dnevni red smjene u državnim kompanijama, pokušao je na perfidan način iscenirati "bošnjačko-hrvatski" sukob, pričom da je ministar energetike Reuf Bajrović prilikom posjete EP HZ HB tražio da se uklone hrvatska obilježja.

No, ni to nije uspjelo te je krenuo u opstrukcije rada Vlade FBiH bojkotovanjem sjednica od strane ministara HDZBiH.

Šta god da se desi u narednom periodu kada je riječ o funkcioniranju izvršne vlasti FBiH, jasno je da će nakon cjelovitog i finalnog nalaza Finansijske policije pojedinci morati odgovarati za višemilionsku pljačku u EP HZHB.

izvor: nap.ba-11969

Bajrović Finansijskoj policiji proslijedio listu od 27 firmi

Javni resursi nisu raspodijeljeni kao izborni plijen

Reuf Bajrović
Reuf Bajrović

Objavljeno: 19. maj 2015

Demokratska fronta oglasila se saopćenjem za javnost u vezi sa posljednjim dešavanjima u Vladi FBiH, prenosi novinska agencija Patria.

- Na sastanku predsjednika stranaka parlamentarne većine u Federaciji BiH danas je dogovoreno da Vlada Federacije BiH, u skladu sa poslovnim rezultatima razmotri smjenu upravljačkih struktura u firmama u većinskom ili u potpunom državnom vlasništvu. U onim firmama u kojima FBiH ima manjinski udio vlasništva, biće razmotren rezultat predstavnika državnog kapitala - stoji u saopćenju.

Ukoliko i gdje dođe do smjene upravljačkih struktura, vršitelji dužnosti biće imenovani samo do okončanja konkursnih procedura, koje se svakako već privode kraju. Sa stanovišta Demokratske fronte, najvažnije u ovom će biti poštivanje zakona i zakonitosti.

- Uporedo sa smjenom upravljačkih struktura kojima je istekao mandat i imenovanjem novih, biće pozvana Finansijska policija, ali i drugi istražni i pravosudni organi - tužiteljstvo, SIPA, FUP - da identificiraju i započnu zakonsko procesuiranje odogvonrih za gubitke koji se mjere desetinama i stotinama miliona maraka.

Podsjećamo javnost da je ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH, Reuf Bajrović već poslao listu od 27 firmi u većinskom ili potpunom državnom vlasništvu Finansijskoj policiji i zatražio od njih uvid u rad tih firmi.

Demokratska fronta želi ovim putem da poruči da je ovo prvi put u istoriji naše demokratije da javni resursi nisu raspodijeljeni kao izborni plijen, a krivci za dosadašnje loše poslovanje prošli nekažnjeno. Mi u DF-u smo i ovim putem pokazali da uvodimo nove standarde u odnos prema javnoj imovini, njenim upravljanjem, te povjerenju koje smo dobili na izborima od građana da radimo upravo to, navodi se dalje.

izvor: nap.ba-11982

Komšić, Izetbegović i Čović usaglasili stavove: Slijede smjene u kompanijama gubitašima

Komšić - Čović - Izetbegović
Komšić - Čović - Izetbegović

Željko Komšić, lider DF-a nakon održanog sastanka sa Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjednika SDA kojem je prisustvovao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kazao je da su usaglasili stavove te da faktički velikog problema nije ni bilo, barem što se tiče DF-a, javlja Patria

Objavljeno: 19. maj 2015

- Sjednica Vlade mogla bi biti održana u četvrtak ili petak na kojoj će se naći pet šest kompanija među kojima su i Aluminij i Elektroprivreda HZ HB kao i neke kompanije iz namjenske industrije te će biti razgovora o smjenama u nadzornim odborima jer morate shvatiti da je npr. za Aluminij FBiH vlasnik 44%, i mi možemo smjenjivati samo svoj dio kadrova - kazao je Komšić.

On je pojasnio da je ovo samo prvi turnus od kompletnog spiska javnih kompanija koje su poslovale s gubitkom, a koje će provjeravati Finansijska policija uporedo sa procesima smjene kadrova.

- Ministar Reuf Bajrović već je proslijedio spisak kompanija Finansijskoj policiji koje su poslovale negativno, a mi znamo da u kantonalnim tužilaštvima već postoje prijave za te kompanije i pitat ćemo šta tužioci rade s tim. Posebno želim naglasiti da ćemo tretirati samo kompanije koje su poslovale s gubicima, jer imate EP BiH koja dobro posluje i za koju nema potrebe tražiti bilo kakve smjene, neka ljudi rade do isteka mandata - kazao je Komšić.

On je također istakao, a što je do sada bilo nepoznato javnosti, da se prije prošle sjednice Vlade FBiH održao sastanak na kojem su prisustvovali premijer i dva ministra jedan iz SDA jedan iz HDZ-a, a navodno je na tom sastanku i sve puklo.

- Dakle, minsitri DF- a nisu ni bili na tom sastanku, mene je samo zatekla informacija da su ministri iz HDZ-a napustili sjednicu Vlade i onda sam se u potpunosti uključio u ovaj problem želeći saznati šta je posrijedi - istakao je Komšić.

Lider DF-a kazao je i da je svojevrsni problem da je 44% vlasništva Aluminija upisano na ime Vlade FBiH, a da je vlasnička struktura EP HZHB uknjižena na resorno ministarstvo.

izvor: oslobodjenje.ba

Komšić: Finansijska policija ući će u sve firme koje su u gubitku

Željko Komšić
Željko Komšić

U Sarajevu je danas održan sastanak lidera SDA, DF-a i HDZ-a u vezi sa krizom u Vladi Federacije BiH. Željko Komšić je nakon sastanka, kojem su prisustvovali Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kazao da su postigli dogovor u vezi sa spornim pitanjima u Vladi FBiH

Objavljeno: 19. maj 2015 | N. N.

Komšić je izjavio da je dogovoreno da u sve firme gubitaše, koje su u vlasništvu Federacije BiH, uđe Finansijska policija. Istovremeno, u onim firmama koje su poslovale negativno ići će se na smjenu članova upravnih i nadzornih odbora.

Komšić je rekao da se ne mogu smjenjivati uprave, jer ih Vlada nije ni imenovala, ali se mogu smjenjivati članovi upravnih odbora.

Finansijska policija će ući i u Aluminij, ali i u neke kompanije namjenske industrije rekao je Komšić.

"Na prvoj sjednici Vlade Federacije BiH vidjet ćemo koji su najveći gubitaši i tražiti da uđe Finansijska policija. Naravno kriterij je da ste vi vlasnik cjelokupnog ili većinskog kapitala. Tražit ćemo da se pozove, ne samo Finansijska policija, već i drugi istražni organi", kazao je Komšić.

Sjednica Vlade FBiH bi trebala biti održana u četvrtak, a Vlada je zadužena da utvrdi listu gubitaša.

Komšić je naglasio da u nekim firmama koje su gubitaši svakako istekao mandat upravama, pa treba ići u redovnu proceduru. Takva situacija je u Elektroprivredi HZHB.

"Na dnevnom redu sjednice će se naći pet šest kompanija među kojima su i Aluminij i Elektroprivreda HZ HB, kao i neke kompanije iz namjenske industrije te će biti razgovora o smjenama u nadzornim odborima jer morate shvatiti da je npr. za Aluminij FBiH vlasnik 44%, i mi možemo smjenjivati samo svoj dio kadrova", kazao je Komšić.

izvor: klix.ba-150519074

DF traži policijsku istragu javnih preduzeća

DF poziva stranke u Vladi Federacije da zajedno rade na reformama

Emir Suljagić - Željko Komšić
Emir Suljagić - Željko Komšić

DF traži da finansijsku policija istraži poslovanje preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH, poziv podržava i SDA

Objavljeno: 17. maj 2015

Demokratska fronta, politička stranka u Bosni i Hercegovini, pozvala je finansijsku policiju da iznese nalaze o poslovanju preduzeća u većinskom vlasništvu bh. entiteta Federacije BiH prije imenovanja njihovih novih upravljačkih struktura.

Ova stranka, čiji ministri vode četiri ministarstva u Vladi Federacije, insistira na identificiranju odgovornih za gubitke koji se, kažu, mjere milionima eura.

Pozvali su sve ministre i stranke u Vladi Federacije da zajedno rade na reformama, jer je, kako su kazali, socijalno stanje u tom bosanskohercegovačkom entitetu je veoma ozbiljno.

Poziv strankama

Dopremijer FBiH i ministar trgovine Aleksandar Remetić je rekao: "Koalicija će izgubiti svoj značaj ako ne počnemo implementirati reforme. Pozivamo kolegice i kolege, ministrice i ministre, i iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, da radimo na implementaciji programa, da radimo na kreaciji implementacije reformi".

Oglasili su se i iz Stranke demokratske akcije, rekavši da podržavaju poziv DF-a da finansijska policija uđe u javna preduzeća.

"Finansijska policija, ali i drugi istražni organi, mogu ući u javne kompanije i bez našeg poziva, odnosno po službenoj dužnosti. Mi ih pozivamo da to rade", kazao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

"U ovom trenutku bilo bi neprimjereno abolirati neke upravljačke strukture koje evidentno prave gubitke u višemilionskim iznosima. O tome Vlada Federacije BiH treba raspravljati i donositi odluke i sasvim je prirodno da Vlada Federacije BiH, kao kolektivni izvršni organ, donosi odluke o tim javnim preduzećima. Naravno, te odluke moraju biti u skladu sa zakonom", poručio je Čampara.

izvor: balkans.aljazeera.net