Ni šiije ni vehabije, već bosanske sunije

Husein Kavazović - Hasan Čengić - Mustafa Cerić
Husein Kavazović - Hasan Čengić - Mustafa Cerić

• Reis Kavazović: Prisustvo šiijskog faktora među nama, koji do sada nije bio prisutan, on je već tu i toga moramo biti svjesni, a naravno i ekstremističkih, ne bih nikako kazao selefijskih, nego ekstremističkih djelovanja koja su izašla izvan okvira selefi-saliha, dakle koja nisu uopće u tim okvirima i koja imaju sasvim neku drugu interpretaciju islama na ovim prostorima

Danas se održava izborna skupština udruženja Ilmije Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini. Uvodnom dijelu je prisustvovao i reisu-l-ulema IZ Husein ef. Kavazović. Reisu-l-ulema se na početku zasijedanja Skupštine osvrnuo na historijsku ulogu Ilmije i upozorio na izazove novih tumačenja islama na ovim prostorima sa kojima se ulema hvata u koštac, objavio je Radio BIR.

Kao staleško udruženje unutar Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini ona je oduvijek bila sama suština i srčika rada i djelovanja IZ, od osnivanja Islamske zajednice pa sve do danas.

Kroz ovo odruženje prošli su mnogi značajni alimi koji su iza sebe ostavili traga svojim djelovanjem, koji su obogatili intelektualni život bosanskih muslimana i na neki način bili nama smjernica u našem svakodnevnom radu i djelovanju sa našim muslimanima u Bosni i Hercegovini, i naravno van BiH. To naslijeđe koje nosimo je jako važno za svakog od nas i mi na tom naslijeđu i dalje temeljimo naš rad (...) i svi smo povezani direktno na sve ono što su naši prethodnici stoljećima baštinili u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema je podsjetio da su se prioriteti djelovanja mijenjali kroz vremena:

- "Nekada je bilo teško biti imam kada su prava imama bila jako ugrožena, kada je staleško pitanje bitisanja naših ljudi u fizičkom smislu bilo jako ugroženo i jako bitno i Udruženje ilmije je neke prioritete tada stavljalo u prvi plan".

Reisu-l-ulema Husein ef Kavazović je kao važniji prioritet današnjice od kojeg zavisi egzistencija Islamske zajednice istakao očuvanje identiteta bosanskih muslimana:

Taj teret nema ko ponijeti izuzev Ilmije. U našem narodu i našoj zajednici ne postoje druge snage koje bi mogle preuzeti teret očuvanja duhovnog integriteta i identiteta našeg naroda na ovim prostorima. Možda je presudna i najvažnija, najodlučnija "bitka" za očuvanje našeg mezheba i maturidijskog akaida.

Suočavamo se tim izazovima i moraćemo nastaviti tragati za davanjem odgovora na ovo pitanje. Svi podjednako! Naš intelektualni i duhovni rad u ovom periodu koji je ispred nas treba da bude okrenut ka ovom pitanju. Težište našeg rada treba da bude upravo tu.

I do sada se naša ulema znala nositi sa ovim izazovima i ovim problemima. Mi smo imali vrsnih alima koji su, kada je trebalo, zašiljili svoje pero kada je trebalo odgovariti na izazove modernizma, i kada je trebalo odgovarati i na izazove novih strujanja koja vidimo u našem narodu. Prisustvo šiitskog faktora među nama koji do sada nije bio prisutan, on je već tu, toga moramo biti svjesni, a naravno i ekstremističkih, ne bih nikako kazao selefijskog, nego ekstremističkih djelovanja koje su izašle izvan okvira selefi-saliha, dakle koji nisu uopće u tim okvirima i koji imaju sasvim neku drugu interpretaciju islama na ovim prostorima.

Reisu-l-ulema je upozorio da predstoji odlučnija intelektualna bitka na ovom planu u narednih nekoliko godina, piše portal bir.ba.

Izrazio je na kraju izrazio nadu da će i novo rukovodstvo koje će danas biti izabrano jednako kvalitetno kao i njihovi prethodnici raditi na važnim projektima za Islamsku zajednicu i za ulemanski stalež.

Objavljeno: 19. maj 2015 | thebosniatimes.ba