Izetbegović podržava Čovića

Izetbegović podržava Čovića

Lideri HDZ BiH i SDA razgovarali o krizi u FBiH

Izetbegović podržao zahtjeve Čovića, za konačnu odluku čeka sastanak s Komšićem

Čović - Izetbegović
Čović - Izetbegović

Ako se postigne dogovor danas između SDA i DF, iduća sjednica Vlade FBiH bi mogla biti do kraja tjedna. Danas sastanak Čavare s hrvatskim predstavnicima

Objavljeno: 19. maj 2015 | Valentina Rupčić

Zbog novonastale krize vlasti u Federaciji BiH, jučer je u Sarajevu održan sastanak lidera HDZ BiH Dragana Čovića i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Prvenstveno je bilo riječi o načinu rješavanja političke krize u FBiH. Nakon sastanka Izetbegović je dao izjavu za novinare u kojoj je rekao kako SDA podržava zahtjev HDZ za hitnim rješavanjem i promjenama u upravama onih javnih poduzeća koja posluju s gubitkom. Kazao je kako Čović ima opravdan zahtjev da se što prije sanira stanje i postave nova rukovodstva u upravama Aluminija i EP HZ HB.

- "Financijska policija i drugi istražni organi imaju našu podršku, ali ne možemo čekati i ostaviti gubitaše da prave veći dug. Imenovanja i revizija trebaju ići paralelno" - rekao je Izetbegović u izjavi - "Imenovanja se odnose na sve gubitaše, ali HDZ posebno inzistira na ova dva, s pravom jer su napravili gubitak i štetu u iznosu od četiri milijarde KM" - rekao je Izetbegović.

Lider HDZ BiH Dragan Čović očekuje da će za dva-tri dana Vlada FBiH imenovati nove upravljačke strukture u tvrtkama poput Aluminija Mostar i EP HZ HB, u protivnom, ako izostane dogovor, neće biti ni izvršne vlasti FBiH, odnosno Vlade. Čović je rekao kako ipak vjeruje da do goreg scenarija neće doći i da će koalicijski partneri postići dogovor.

Za danas je najavljen sastanak Izetbegovića i lidera DF Komšića nakon čeka će se znati daljnji koraci. Ako se postigne dogovor, iduća sjednica Vlade FBiH bi mogla biti do kraja tjedna. Za danas je planiran i sastanak, koordinacija predsjednika FBiH Marinka Čavare s hrvatskim predstavnicima u Vladi.

izvor: vecernji.ba-1006239