Bosanski Sanader Marijan Primorac

Bosanski Sanader Marijan Primorac

Marijan Primorac, hercegovački poduzetnik koji je Ivi Sanaderu 2004. god kupio prvi blindirani BMW

Afera Aluminij: Ovo je čovjek koji je uspio posvađati federalne ministre na samom početku mandata

Marijan Primorac
Marijan Primorac

Objavljeno: 21. maj 2015

Marijan Primorac zvani Prndelj, vlasnik kompanije Primorka iz Širokog Brijega, prvi je hercegovački tajkun koji je uspio blokirati rad Vlade Federacije BiH i posvađati federalne ministre već na samom početku mandata.Poduzetni je Primorac, pored toga, jedini širokobriješki biznismen kojem je pošlo za rukom da osigura političku potporu iz Sarajeva, jer su u zaštitu njegovih poslovnih interesa u mostarskoj tvornici Aluminij stali bošnjački ministri, kako iz prethodnog tako i iz aktualnog saziva federalne Vlade.

Podsjetimo da je Marijan Primorac političko-poslovnu suradnju započeo s bivšim federalnim premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) i resornim ministrom energije, rudarstva i industrije Erdalom Trhuljem (SDA), a posljednih mjeseci nastavio s njegovim nasljednikom Reufom Bajrovićem (Demokratska fronta). I to je, u konačnici, pravi razlog što je Bajrović, pred sami početak prošlotjednog zasjedanja Vlade FBiH, s dnevnog reda naprasno povukao točku koja se odnosi na stanje u Aluminiju, zbog čega su sjednicu napustili ministri iz HDZ-a.

Tajni susreti u mostarskim restoranima

Prema informacijama Slobodne Bosne, ministar Reuf Bajrović i biznismen Marijan Primorac sastali su se prije dvadesetak dana u jednom mostarskom restoranu, kako bi dogovorili plan za spašavanje sadašnje Uprave Aluminija, koju je vlasnik Primorke, još prije godinu dana, stavio pod svoju punu kontrolu. Susret je dogovoren uz posredovanje Bajrovićeve stranačke kolegice Ružice Burić, članice Predsjedništva DF-a i direktorice Sektora pravnih, kadrovskih i zajedničkih poslova u Aluminiju, koja je, prema tvrdnjama uposlenika tog poduzeća, aminovala kadrovsku čistku ranijeg menadžmenta, ali i brojne poslovne ugovore, čija je zakonitost krajnje upitna.

Navodno se Primorac, osim s Reufom Bajrovićem i Ružicom Burić, posljednjih mjeseci uspio "zbližiti" i sa još nekolicinom čelnika Demokratske fronte, koji su potom pokušali isposlovati podršku koalicijskih partnera iz SDA.Ubrzo se, međutim, ispostavilo kako su pravili račun bez krčmara, budući da ni federalni premijer Fadil Novalić, ni njegovi stranački šefovi, nisu pristali da zbog poslovnih relacija između Marijana Primorca i poslovodstva Aluminija zamrznu odnose sa HDZ-om, odnosno, paraliziraju izvršnu vlast u Federaciji! (Slobodna Bosna)

izvor: kliker.info

Hercegovački Sanader Marijan Primorac

Hercegovački Sanader, Marijan Primorac, isisanim milijunima iz Aluminija financira vlast i mafiju

Duni vjetre sa Neretve, pa rastjeraj maglu po Mostaru

Objavljeno: 17. jul/srp 2015 | Ozren Prlenda

Najveću podršku Marijanu Primorcu u njegovu pothvatu ovladavanja Aluminijem do sada su pružale perjanice platformaške Vlade FBiH: Jerko Lijanović, dopredsjednik Vlade i Nermin Nikšić, premijer. Političku podršku mu, pak, pruža i Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 i zastupnik u državnom parlamentu, te bošnjački i srpski članovi predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Koruptivna hobotnica Marijana Primorca, vlasnika tvrtke Primorka d.o.o., inače sive eminencije Aluminija d.d. Mostar, razgranatija je nego što se može zamisliti. Prema informacija kojima raspolažemo, razvidno je da Primorac metodom "široke ruke" zapravo kupuje politički utjecaj kojim želi potpuno ovladati Aluminijem - preko kojeg već sada zarađuje milijune svaki mjesec. Dok galantno kupuje prijateljstva s političarima, izvlači ekstra profit iz tvrtke od koje ovisi ekonomska budućnost Hercegovine.

Najveću podršku Primorcu u njegovu poduhvatu ovladavanja Aluminijem do sada su pružale perjanice platformaške Vlade FBiH: Jerko Lijanović, dopredsjednik i Nermin Nikšić, premijer. Političku podršku mu, pak, pruža i Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 i zastupnik u državnom parlamentu, te bošnjački i srpski članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić. Preko platformaša je osigurao da njegov nećak Nikica Ljubić postane generalni direktor Aluminija, a nećak njegove supruge Tomislav Lovrić da dođe na čelo odjela za financije, računovodstvo i komercijalne poslove. K tomu, platformaši su postavili Primorcu i odane ljude za članove Nadzornoga odbora kompanije.

U dobrim odnosima s braćom Srbima

Istodobno, ako ne funkcionira metoda "široke ruke", Primorac je osigurao i usluge Roberta Buhača koji za njega prijeti i zastrašuje neistomišljenike. S njegovim prijetnjama se tako susreo bivši direktor Aluminija Željko Kordić koji je pokušao uvesti reda u poslovanje tvrtke, no, na čelu je izdržao svega dva mjeseca.

Međutim, Primorčeve veze puno su zamršenije od "partnerstva" s Lijanovićem i Nikšićem. Koruptivno je povezan s Predragom Kurtešom, bivšim ministrom unutarnjih poslova FBiH, Rusmirom Mesihovićem zvanim Šanko, bivšim ministrom zdravstva u Vladi FBiH i sinom bivšeg komunističkog BiH moćnika Munira Mesihovića, Mirsadom Mujićem, sadašnjim predsjednikom NO Aluminija, Adilom Osmanovićem, bivšim ministrom za izbjeglice u Vladi FBiH koji je zapravo spojio Mujića i Primorca. Marijan Primorac se ne zaustavlja na FBiH, pa kraci njegove hobotnice sežu i u Republiku Srpsku. U dobrim je odnosima s Miloradom Dodikom i vladikom Grigorijem, ali i Mladenom Ivanićem, čiju je kampanju financijski podržao.

Svoj način djelovanja Primorac je "ispekao" u Hrvatskoj, a širi se i na Srbiju. Tako je sada u iznimno dobrim odnsima s Mićom Jovanovićem, srbijanskim poduzetnikom, vlasnikom kontroverznog Megatrend univerziteta. Plaća mu troškove putovanja i reprezentacije, ljetovanja, zimovanja, uskače s pozajmicama... Metoda "široke ruke" ide tako daleko da čak organizira i druženja svojih partnera u Širokom Brijegu na kojima su dovođene i djevojke iz escort agencija. Djevojke mu pronalazi njegov poslovni suradnik, zagrebački kirurg Branimir Vučković, a sve troškove snosi Primorac.

Primorac šuruje i s Mensurom Aljičevićem, organizatorom prostitucije i šverca droge iz Sarajeva, te sa znamenitim Pašom, viđenim na Klicinom pokopu u društvu muža Nikoline Pišek, koji ga je umrežio s mafijašima iz regije.

Nikšić skinuo Domljana

Mirsad Mujić je, pak, postao jako blizak s Primorcem dok je još bio označavan kao obećavajući kadar SDA. Mujić cijeni Primorca s kojim se savjetuje čak i oko nekih političkih stavova. Svoju lojalnost istodobno naplaćuje i "pokrivanjem troškova", što uključuje čak i kupovinu poslovnih odijela. Preko vladike Grigorija je ishodio dozvolu RS-a za uvoz plina, te je kao nagradu vladiki organizirao prijevoz privatnim zrakoplovom na poslovni sastanak u Beograd u travnju ove godine. Zrakoplov je u vlasništvu Miće Jovanovića, a troškove je podmirila Primorka. U Zagrebu je častio i Gorana Zubca, direktora SIPA-e, Zorana Galića, direktora Granične policije, Žarka Laketu, Galićeva pomoćnika, te njihove vozače.

Primorac je u posao "poklapanja Aluminija" krenuo 2013. godine. Tada je v. d. direktor bio ugledni profesor Vjekoslav Domljan koji je planirao raskinuti poslovne ugovore s dobavljačima, među kojima je bila i Primorka. Nešto kasnije, isto je želio uraditi i Željko Kordić, a imali su podršku tadašnjeg predsjednika NO Aluminija, Mirka Puljića. Puljić je inzistirao da Domljan ostane u kompaniji sve dok mu sam Nikšić nije zaprijetio da će ga smijeniti ako ne "skine" Domljana, koji je sam povukao kandidaturu za generalnog direktora. Izabran je Željko Kordić, koji je uvjetovan da za savjetnika postavi Mladena Alpezu iz Gruda, inače pravnog zastupnika firme Frank Trgovina d.o.o. Grude.

Pritisci, prijetnje i prijateljska uvjeravanja

Čim je Kordić preuzeo dužnost, Primorac je krenuo s pritiscima da naplati svoja potraživanja od Aluminija. Prvo je bilo dogovoreno da će u ožujku 2014. godine biti isplaćeno pet milijuna maraka (tri Primorcu, dva Energtek Herzu), a drugih pet milijuna mjesec dana kasnije. Kad je vidio da Kordić neće "igrati kako on svira", krenula su zastrašivanja od Roberta Buhača, a i sam je Nikšić poručio Kordiću da se dogovori s Primorcem.

S prijetnjama se suočio i Mario Gadžić, koji je tada bio kandidat za člana NO ispred malih dioničara. Primorac ga je najprije želio potkupiti, a kad je vidio da ne može, krenuo je s prijetnjama. Prijetio je da će Gadžić ostati bez posla u Reiffeisen banci. Gadžić je krajem travnja 2014. godine podnio ostavku u NO Aluminija, isto kada i Kordić. U isto vrijeme je Kordić na sastanke u Primorku odlazio sa zaštitarima jer je strahovao za svoju sigurnost. Primorac je potom krenuo u juriš na Aluminij.

Najprije je prouzročio blokadu računa Aluminija, pustivši mjenice za naplatu 10,2 milijuna maraka. Lijanović i Nikšić su odmah preko Elektroprivrede HZHB-a pustili mjenice za naplatu 45 milijuna KM. Jednako je izrežirao i deblokadu kompanije u srpnju 2014. godine. Nikšić i Lijanović su kumovali "traženju" rješenja dužničke krize u Aluminiju tako da se dugovi što manje pretvaraju u vlasničke udjele, kako EP HZHB ne bi dobio nadzor nad tvrtkom. U traženje rješenja tada se uključio i Martin Raguž.

Izravni dogovor Lagumdžija-Primorac

Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

Iza kulisa se u to vrijeme postavljala nova upravljačka struktura u kompaniji. Nikica Ljubić je postao generalni direktor, direktor je postao i Tomislav Lovrić, a u Nadzorni odbor je ušao Mirsad Mujić. Podršku tom projektu su davali Nikšić i Osmanović, dok je Lijanović tada bio uhićen zbog sumnje da je utajio poreze i carinska davanja.

Nije jasno čime je Primorac tako zadužio NIkšića, niti na koji mu se način odužio za usluge. Neke informacije govore kako je sve rađeno temeljem izravnog dogovora Lagumdžija - Primorac. Novom upravljačkom strukturom, kao i većinom u NO Aluminija, Primorac je uspio potpuno ovladati kompanijom. Preko svoje tvrtke Primorka, kao posrednik u prodaji, diktira komercijalne uvjete poslovanja prema drugim kupcima metala, TLM-u i Glencoreu, pri čemu se gotovo ucjenjivački postavlja posebno prema TLM-u tražeći avansno plaćanje. Odgoda plaćanja znači povećanje cijene proizvoda...

Uspostavio je i suradnju s Veselinom Pejovićem, zvanim Veso, kojem je pomogao da postane vlasnik crnogorskog KAP-a. Pejović je KAP kupio za 28 milijuna eura, a Primorac mu je pomogao sa 7,7 milijuna eura. Taj iznos se sada vraća kroz robu iz KAP-a (inkognit, aluminij).

Imajući sve to u vidu i nije čudno što je Marijan Primorac Prndelj ponio titulu 'hercegovačkog Sanadera'!

Uloga HDZ-ovaca u Primorčevu usponu

Iako su se oba HDZ-a (RH i BiH) distancirali od Marijana Primorca, on još uvijek održava žive kontakte prema pojedincima, pogotovo prema bivšim ministrima s kojima je imao "poslovne" odnose. Sastanci se dogovaraju u Zagrebu i u Makarskoj. Ivica Galić, predstavnik malih dioničara u NO Aluminiju kojeg je postavio Primorac, također je član HDZ-a. Radio je prije na Carini i od tada se njih dvojica poznaju. I to ne samo da se poznaju nego su tada zajedno zaobilazili carinske propise i stvarali nezakonitu ekstra dobit.

izvor: dnevno.hr-817801