BiH kasni sa procesuiranjem ratnih zločina

BiH kasni sa procesuiranjem ratnih zločina

BiH: Traže novi rok za najsloženije ratne zločine

ICTY
ICTY

Najsloženiji predmeti ratnih zločina neće biti riješeni do kraja ove godine, kako je predviđeno Strategijom, a državno tužilaštvo će tražiti produženje roka za još najmanje tri godine

Objavljeno: 21. maj 2015 | BIRN Justice Report, Sarajevo

Prezentujući rezultate rada Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, šefica Odjela, rekla je u četvrtak u Sarajevu kako Državno tužilaštvo, koje prema Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina procesuira najsloženije predmete, neće ispuniti rok određen ovim dokumentom.

"Najsloženije predmete mi smo trebali riješiti u roku od sedam godina od donošenja Strategije , a to je ova godina. Očito da se ovo neće moći ispuniti i mi smo na tu temu već razgovarali, da će se tražiti produženje roka za rješavanje tih predmeta za najmanje tri godine", kazala jer Tadić.

Dodala je da je osam predmeta koje je Tužilaštvo BiH preuzelo od Tužilaštva u Haagu "privedeno kraju".

"Ovim predmetima smo u ovoj i prošloj godini dali prioritet. Tužioci koji su radili na ovim predmetima bili su u potpunosti osposobljeni, imali su timove i sve ono što su tražili od rukovodstva, a u cilju da se ti predmeti završe", navela je Tadić.

Ona je rekla kako je Državno tužilaštvo u prošloj godini ostvarilo dobre rezultate u rješavanju predmeta ratnih zločina, te da su posebnu pažnju posvetili predmetima seksualnog nasilja.

Procjenjuje se da i dalje ima oko 500 nezavršenih istraga ratnih zločina na državnom nivou i još najmanje toliko na entitetskom nivou.

Tužioci Branko Mitrović i Munib Halilović, koji su izvijestili o radu okružnih i kantonalnih tužilaštava, kritikovali su način na koji se predmeti iz Državnog tužilaštva daju na rad tužiocima na lokalnom nivou.

Ratko Mladić
Ratko Mladić

Mitrović je kazao da su tužilaštvima u Republici Srpskoj već u ovoj godini proslijeđene četiri potvrđene optužnice.

"Mi nemamo apsolutno ništa protiv ustupanja predmeta, ali bih vas molio, ako možete, da šaljete u fazi istrage. Lakše je podići vlastitu optužnicu nego zastupati tuđu", rekao je on.

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), koje je organizovalo konferenciju, kazao je da je u 2014. zaposleno ukupno 20 novih tužilaca i sedam sudija.

"Ove mjere dovele su do konkretnih rezultata. Tako je u tužiteljstvima zabilježeno povećanje broja riješenih prijava za 25 posto, a riješenih istraga za 63 posto, te podignutih optužnica za 91 posto", naveo je Tegeltija, dodavši kako je povećan broj riješenih predmeta i pred sudovima.

Jadranka Lokmić-Misirača, članica VSTV-a, rekla je kako su problem istrage koje traju godinama.

"Za istrage koje traju osam godina teško je naći opravdanje, izuzev onih koje se odnose na potjernice", kazala je Lokmić-Misirača.

izvor: balkaninsight.com