Kraj jedinstvene policije u Mostaru

Kraj jedinstvene policije u Mostaru

Suspenzija profesionalizma: Kraj jedinstvene policije u Mostaru

Slađan Bevanda i Denis Lasić
Slađan Bevanda i Denis Lasić

Ilija Lasić, nelegitimni policijski komesar HNK, prema izvorima bliskim bezbjednosnim strukturama u ovom kantonu, započeo je obračun sa svim nepodobnim policijskim kadrovima

Nažalost, nelegalnim imenovanjem Ilije Lasića kao i njegovim odlukama o suspenzijama profesionalnih nestranačkih policajaca, MUP HNK poprima obrise klasične stranačke policije čiji primarni zadatak neće biti zaštita svih građana ovoga kantona nego prvenstveno obračun sa političkim neistomišljenicima i osobama koje HDZ BIH označi kao bilo kakvu prijetnju njihovim interesima

Objavljeno: 20. maj 2015 | Predrag Blagovčanin

Spornim imenovanjem Ilije Lasića na poziciju policijskog komesara HNK od strane Denisa Lasića, predsjednika Vlade HNK, Slađana Bevende ministra MUP-a HNK te Ive Karačića predsjednika nezavisnog policijskog odbora HNK, započinje proces kadrovskog i operativnog premještanja policijskih službenika u okviru Uprave policije.

Odlukama koje je Ilija Lasić donio, nepunih mjesec dana nakon nelegalnog imenovanja na ovu poziciju, dolazi do potpunog reustroja unutar Uprave policije HNK tako da se sa rukovodećih i najodgovornijih pozicija smjenjuju nepodobni kadrovi.

Dotadašnji načelnik PU Mostar Draženko Miletić je premješten na radno mjesto načelnika Odjela općeg kriminaliteta u Odjelu kriminalističke policije dok je samostalni inspektor Branko Drinovać s radnog mjesta načelnika Odjela gospodarskog kriminaliteta premješten na radno mjesto načelnika Policijske uprave Mostar.

Suad Tojaga je sa radnog mjesta zapovjednika PS SP/BS Mostar, PU Mostar, premješten na radno mjesto načelnika Odjela za kriminalističko obavještajne poslove - Sektor krim. policije dok je Amir Begić, dotadašnji glavni inspektor raspoređen na radno mjesto načelnika Odjela za protueksplozijsku zaštitu u Odjelu uniformirane policije na razdoblje od šest mjeseci.

Postavlja se pitanje kako je nelegalno izabrani policijski komesar Ilija Lasić mogao izvršiti reorganizaciju policijskih kadrova i u čijem interesu je destabilizacija i narušavanje bezbjedonosne situacije u Mostaru.

Na izbor Ilije Lasića na poziciju Komesara policije HNK žalio se Klub Bošnjaka u skupštini HNK-a koji su pokrenuli proceduru poništenja imenovanja Ilije Lasića, podnijeli krivičnu prijavu protiv: Denisa Lasića, Slađana Bevande i Ive Karačića - te od OHR i visokog predstavnika Valentina Incka zatražili hitnu suspenziju nezakonite odluke o izboru policijskih komesara HNK.

Međutim, iako je Tužilaštvo HNK 30. decembra 2014. godine tačnije, tužilac Spomenko Jukić na nedvojben način utvrdio da je u ovom predmetu došlo do povrede procedure prilikom izbora ravnatelja policije ali se te povrede i procedure koje su provodile prijavljene osobe ne mogu okvalificirati kao kaznena djela, Tužilaštvo je odbilo pokretanje istrage protiv Denisa Lasića, Slađana Bevande i Ive Karačića.

Na ovu odluku Spomenka Jukića i Tužiteljstva HNK - Klub Bošnjaka uložio je pritužbu koja je također 30. marta 2015. godine odbijena iako je Glavni kantonalni tužitelj Mladen Jurišić odluku nezavisne komisije o imenovanju Ilije Lasića za policijskog komesara definisao kao ništavnu i pravno neodrživu. Kao glavni razlog za nepokretanje istrage i poništavanje odluke o imenovanju Ilije Lasića, Mladen Jurišić ističe pravnu zabludu u kojoj se nalazio "HDZ-ov trojac" odgovoran za nasilno preuzimanje političke kontrole nad policijom HNK.

O težnjama HDZ da od policije HNK stvori privatnu stranačku policiju potpomognutu kontrolom nad Tužilaštvom ovog kantona najbolje govori i činjenica o jučerašnjoj suspenziji dugogodišnjih profesionalnih policijskih službenika Draženka Miletića i Suada Tojage.

Iako smo kontaktirali smjenjenog policijskog službenika Suada Tojagu, izjavu o razlozima njegove suspenzije nismo dobili budući da nam je rekao da mu je o ovoj temi zabranjeno govoriti.

Ljudevit Marić portparol MUP HNK u izjavi za portal Tačno.net istakao je da je tema o suspenziji policijskih kadrova isključivo interna stvar MUP-a HNK. Uprkos našoj želji da razgovaramo sa Ilijom Lasićem o situaciji u MUP HNK policijski komesar nije odgovarao na naše pozive.

Nažalost, nelegalnim imenovanjem Ilije Lasića kao i njegovim odlukama o suspenzijama profesionalnih nestranačkih policajaca, MUP HNK poprima obrise klasične stranačke policije čiji primarni zadatak neće biti zaštita svih građana ovoga kantona nego prvenstveno obračun sa političkim neistomišljenicima i osobama koje HDZ BIH označi kao bilo kakvu prijetnju njihovim interesima.

izvor: tacno.net