Putin lobira da Ratka Mladića puste na liječenje

Putin lobira da Ratka Mladića puste na liječenje

Želimo generalu da brzo ozdravi i da nam poživi barem do kraja presude

Ratko Mladić
Ratko Mladić

Objavljeno: 22. maj 2015

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, Ratko Mladić, mogao bi u avgustu mjesecu biti privremeno pušten na liječenje u Rusiji, piše ruski list "senica.ru". Visoka delegacija iz Rusije koju predvodi Elena Guskova i predsjednik "Odbora za zaštitu generala Ratka Mladića" Pavel Dorohin posjetili su Ratka Mladića 9. aprila 2015. godine u istražnom zatvoru Haškog tribunala u Sheveningenu. Tokom posjete, složili su se sa rukovodstvom sekretarijata tribunala da Mladića ispita nekoliko ruskih ljekara - koji bi u Hag stigli do sredine juna ove godine.

Zadatak ljekara je da pripremi ozbiljno bolesnog Ratka Mladića i pošalje ga u Moskvu na liječenje u trajanju od mesec dana. Liječenje bi trebalo biti zakazano za avgust mjesec u vrijeme ljetnjeg odmora u Haškom tribunalu. Izvor blizak Pavelu Dorohinu rekao je da već nekoliko mjeseci postoje aktivni diplomatski napori da se dobije dozvola da Ratko Mladić ode u Rusiju na liječenje.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Za razliku od prethodnih pokušaja da dobiju optuženog generala, sada postoje neke šanse da će Haški tribunal pristati da pusti Mladića u Rusiju. Pavel Dorohin kao zamjenik Dume i predsjednik Odbora Dume za industriju, rekao je da bi Mladić konačno mogao dobiti priliku da se liječi u Moskvi. Naporima za "liječenje generala u Rusiji" pridružio se i predsjednik Putin i vladini zvaničnici u drugim zemljama, kao i neki od uglednih ljudi u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim državama. No, ti "drugi" ovaj put nisu imenovani.

Dorohin tvrdi da je "ubijedio" nekoliko lidera Haškog tribunala, da Mladić bude oslobođen radi liječenja - ali ovo pitanje je više političke prirode. Postoji velika vjerovatnoća - tvrdi Dorohin - da će uspjeti, i da će Ratko Mladić biti pušten "barem privremeno" - prenosi senica.ru.

Do kraja juna će se konačno znati da li Ratko Mladić ide na liječenje u Rusiji tokom ljetnje pauze Haškog tribunala u avgustu. Šanse su velike - tvrdi Dorohin. (Pravda)

izvor: intermagazin.rs