Kako je Ivan Lasić Gorankić pristao na svjedočenje

Kako je Ivan Lasić Gorankić pristao na svjedočenje

U BiH uhićen Ivan Lasić, jedan od četvorice udbaša s njemačke tjeralice

Ivan Lasić Gorankić
Ivan Lasić Gorankić

Objavljeno: 06. jul/srp 2009

Kako je prenio dični Radio Široki Brijeg, danas u 14 sati i 10 minuta (06. jul/srp 2009. godine) policijski službenici PU Široki Brijeg, temeljem zahtjeva Interpola, u Knešpolju su lišili slobode Ivana Lasića zvanog Gorankić (rođenog 1934. godine), s prebivalištem u Mostaru - stoji u priopćenju MUP ZHŽ. Uhićenog Lasića potražuje Interpolova podružnica Wisbaden, a isti je osumnjičen za kazneno djelo pomaganje i poticanje na ubojstvo. Uhićeni Lasić bit će smješten u prostoriji za zadržavanje PU Široki Brijeg do trenutka kada ga preuzmu policijski službenici nadležne agencije.

Podsjetimo se, Njemački savezni kriminalistički ured (Bundeskriminalamt - BKA) je prije nekoliko tjedana objavio na svojim internetskim stranicama tjeralicu za trojicom hrvatskih i jednim državljaninom BiH svezi s ubojstvom hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Osim državljanina BiH, Ivana Lasića, hrvatski državljani su:

Josip Perković
Josip Perković

1. Josip Perković (otac Saše Perkovića, savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika RH Stjepana Mesića).

Zdravko Mustač
Zdravko Mustač

2. Zdravko Mustač (stric Biance Matković, najavljene novopečene ministrice bez portfelja u vladi premijerke Kosor), te

Boris Brnelić
Boris Brnelić

3. Boris Brnelić iz Rijeke (do danas nije poznato s kim je iz vrhova vlasti u srodstvu, osim što mu je brat bivši riječki gradonačelnik, Ivan Brnelić).

Velika Četvorka

Velika Četvorka i dalje krasi počasno prvo mjesto na listi traženih osoba Njemačkog saveznog kriminalističkog ureda, kao što se vidi iz priloženog.

Takva reakcija od strane policije Federacije BiH nije iznenađujuća, budući da policijske strukture BiH već neko vrijeme rade svoj posao poprilično profesionalno i redovito postupaju u skladu s međunarodnim propisima i ugovorima, kao što je to bilo i u slučaju Glavaš. Kako je Ivan Lasić, zvani "Gorankić", državljanin BiH, sasvim sigurno će rasplet situacije s privođenjem istog završiti kao i u slučaju Glavaš.

Lasić je trenutno (ponedjeljak, 06. jul/srp 2009.) zadržan u PU Široki Brijeg, a uskoro će biti predan Interpolu BiH i prebačen u ekstradikcijski zatvor, nakon čega će nadležni sud BiH donijeti odluku o puštanju na slobodu jer BiH ne izručuje svoje državljane.

Naravno, uopće ne čudi što hrvatska policija nije napravila isto u slučaju trojice hrvatskih državljana s tjeralice, Mustača, Perkovića i Brnelića, i što se prema istoj ponaša kao da ne postoji, a istovremeno (opravdano) traži da joj se izruče vlastiti državljani koji su pobjegli u BiH (a ujedno su i državljani BiH), kao što su Glavaš i Šimić.

Interpol - Služba Kroz Prijateljstvo
Interpol - Služba Kroz Prijateljstvo

Naivno je nevjerovati da Europska komisija i EU institucije nisu upoznate sa smiješnim ponašanjem hrvatskih nadležnih službi, policije i Državnog odvjetništva kad su u pitanju očito trajno i slojevito zaštićeni nekadašnji visoki dužnosnici komunističke tajne policije koje traže institucije jedne zemlje članice EU, kao i to da Europska komisija i EU institucije nisu u stanju zaključiti o čemu se tu radi.

Posebno obzirom na rodbinsku povezanost traženih osoba s djelatnicima Vlade RH (razine ministara), pa i Ureda predsjednika RH.

Još je smiješnije ne zamijetiti da se u slučajeve bjegunaca određene ideološko-političke provenijencije angažiraju sve žive i mrtve državne institucije, od policije, državnog odvjetništva, sudova, obavještajnih službi, po modelu "Locirati, uhititi, transferirati", dok u slučajevima bjegunaca neke druge provenijencije od strane tih istih institucija ne potroši ni 10 minuta vremena.

Tu se može postaviti jedno pitanje:

Jesu li zbivanja u Hrvatskoj vezana uz pad Ive Sanadera povezana i s pitanjem "Igre gluhih i slijepih" po pitanju njemačke tjeralice?

Nekoliko stvari se izdvaja:

  • smjena Fabera s mjesta Ravnatelja policije koja je trebala postupiti u skladu sa zakonom po ovom pitanju - a nije
  • potpuna šutnja nadležnih službi u Hrvatskoj po ovom pitanju
  • zahlađenje odnosa na relaciji EU-Hrvatska, naročito Njemačka-Hrvatska
  • uguravanje Biance Matković na mjesto ministra u Vladi
  • Sanaderov oproštajni govor na Saboru HDZ u kojem je izjavio da su u komunizmu počinjeni strašni zločini nad hrvatskim narodom, te da bilo koji zločin počinjen u vrijeme komunizma ne može zastarjeti te da zato traži od pravne države da se ti zločini procesuiraju i sankcioniraju - a što njegova Vlada nije ni pokušala napraviti

Budući da su se hrvatske institucije u potpunosti raspale, ne funkcionira ni Vlada, ni državna uprava, ni sudstvo, ni državno odvjetništvo, ni policija, a Hrvatska je gotovo u potpunosti ispala iz kolosijeka za EU, izvjesno je da do daljnjeg nitko neće ništa raditi po ovom pitanju u Hrvatskoj, a ponajmanje stari/novi ministar unutarnjih poslova Karamarko, obzirom na milje iz kojeg dolazi, iako je evidentno da pitanje njemačke tjeralice nije ni približno "mala stvar".

izvor: pollitika.com


Ivan Lasić, treći čovjek s njemačke tjeralice, mirno živi u Širokom Brijegu

Spreman sam sve reći

Treće lice s njemačke tjeralice u predmetu ubojstva Stjepana Đurekovića Ivan Lasić Gorankić

Objavljeno: 05. jan/sij 2014

Europski uhidbeni nalog stigao je i za bivšeg načelnika Druge uprave u Beogradu, Lasića, no on nije mogao biti uhićen jer se ne nalazi na teritoriju Republike Hrvatske. Ovaj Širokobriježanin s dvojnim državljanstvom, i sa zagrebačkom adresom, ostao je nedostupan hrvatskim tijelima gonjenja jer se trenutačno nalazi u svojoj obiteljskoj kući u Uzarićima pokraj Širokog Brijega.

Ako Lasić ubuduće stupi na teritorij RH, policija će ga morati uhititi i počet će proces izručenja. Dok se nalazi na teritoriju BiH, u kojoj još uvijek nije na snazi europski uhidbeni nalog, a BiH po važećim zakonskim propisima ne izručuje vlastite državljane, Lasić će biti slobodan građanin.

Lasića smo u četvrtak pokušali kontaktirati kako bismo ga pitali kako će se postaviti u vezi s pristiglim europskim uhidbenim nalogom, hoće li doći u Hrvatsku, je li spreman iznijeti činjenice kojima raspolaže u predmetu "Đureković" na münchenskom sudu, no unatoč brojnim pokušajima s njim nismo uspjeli razgovarati.

Slobodna Dalmacija posjeduje iskaz Ivana Lasića dan Vijeću za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu, koji nosi datum od 15. lipnja 1992., kad je na čelu Vijeća bio Vice Vukojević.

Vice Vukojević
Vice Vukojević

Vezano uz ubojstvo Stjepana Đurekovića, koji je ubijen za vrijeme njegova službovanja u Beogradu, Ivan Lasić je rekao:

- "Ja sam došao u ožujku 1983. godine u Beograd. Nakon izvjesnog vremena, ne sjećam se datuma, doznao sam za ubojstvo Stjepana Đurekovića. O tome me je obavijestio moj kolega iz SIP, načelnik Druge uprave, Sreten Aleksić telefonom, ovim riječima: 'Jutros ti je jedan manje, jedan je pronađen mrtav'. Upitao sam ga o kome je riječ, a on je samo odgovorio: 'Direktor Ine'. To je bilo sasvim dovoljno da se zna da je Đureković ubijen. Ja sam smatrao da odmah o tome trebam obavijestiti svojeg neposrednog šefa, podsekretara Srđana Andrijevića. Kad sam mu rekao o čemu se radi, otišli smo kod sekretara da njega obavijestimo".

Stane Dolanc
Stane Dolanc

- "Sekretar je u to vrijeme bio Stane Dolanc. Ja sam ponovio ono isto: 'Pronađen je mrtav Stjepan Đureković'. Sekretar je odmah upitao: 'Je li sve u redu?' Ja sam mu odgovorio da ni o čemu nemam pojma, da samo znam da je pronađen mrtav i da se spominje da je u pitanju političko ubojstvo. Sekretar je opet ponovio i rekao: 'Je li sve u redu s ekipom?' Podsekretar mu je objasnio da ja ništa ne znam, da nisam u tijeku, a da Stanka Čolaka nema. Čolak je prije mene bio na položaju načelnika Uprave i nije bio potpuno predao dužnost, a već je bio imenovan za savjetnika".

Vidjet ćemo sa Stankom

- "Podsekretar je još jednom ponovio: 'Stanko je u tijeku, vidjet ćemo mi sa Stankom'. Sekretar je onda rekao: 'Bit će sada problema, bit će opet optužbi na naš račun. Moramo ubuduće paziti kako to radimo. Mi smo i do sada pravili velike greške, ja sam to govorio i Franji'. Mislio je na Franju Herljevića, prethodnog saveznog sekretara. Bez obzira na to što on nije konkretno govorio, shvatio sam da se radi o sličnim slučajevima. Dan, dva poslije ovog razgovora ja sam bio u kancelariji podsekretara kad je ušao Stanko Čolak i rekao: 'Srđane, sve je O.K. Ekipa je kompletna'. Tog dana Stanko je još jednom došao kod mene jer se nije bio definitivno preselio i rekao mi je: 'Idem ja zvati Perkovića u Zagreb'".

- "Perković je bio šef Odjela za borbu protiv emigracije u republičkom SUP Hrvatske. Kad je izišao, shvatio sam da ide u neku drugu kancelariju da nasamo obavi razgovor. Kasnije je dolazilo mnoštvo tih papira, informacija, raznoraznih komentara, optužbi na račun službe. Saznao sam da je ta garaža bila vlasništvo Ivana Jelića, odnosno organizacije HNO, tu je bila tiskara hrvatske države. Urednik, izdavač tog lista, bio je emigrant Krunoslav Prates".

Krunoslav Prates
Krunoslav Prates

- "Koliko je meni poznato, Krunoslav Prates bio je suradnik hrvatske službe i na vezi ga je držao Josip Perković. Ustvari, Perković ili netko drugi, uglavnom, u redovitim kontaktima mi smo kontaktirali s Perkovićem. Krunoslav Prates se vodio pod pseudonimom Stiv. On je mogao biti u najboljoj poziciji dati najbolje informacije, kao i nabaviti duplikat ključeva garaže. Jer oni su (op.p., ubojice) imali ključ kojim su otključali i zaključali garažu. Ne znam ni za koga drugog tko bi mogao biti u toj poziciji osim Stiva. Ne znam koliko je vremena prošlo, počelo se govoriti da je to učinila neka beogradska grupa. Arkanova grupa. Došao sam do podataka da se i Arkan čak otvoreno pred nekim hvalio. Ja sam otišao kod Stanka i rekao: 'Stanko, ovo nešto nije u redu'. On mi je odgovorio: 'Ne beri brige. Arkan je takav čovjek. To je poseban tip. To je grupa koja je završila Šiptare, sad ti je jasno'".

- "Božo Spasić je inspektor koji je radio u Drugoj upravi za ubojstvo Đurekovića, Božo Spasić i Predrag Đorđević. Poslije su njih dvojica nastavljala izlaziti s raznoraznim letcima u nekim novinama. Neke su se stvari radile nestručno. Naročito prema hrvatskoj emigraciji kad su u pitanju pravopisni izrazi" - stoji, među ostalim, u Lasićevu iskazu.

Morate predložiti na koga želite uputite te akcije

Lasića se smatralo najkooperativnijim visokopozicioniranim udbašom koji je svojedobno i na Županijskom sudu u Zagrebu, u postupku protiv Vinka Sindičića, svjedočio o tehnologiji donošenja odluka o likvidacijama hrvatskih emigranata.

Okružni /Županijski/ sud u Zagrebu, Zapisnik o saslušanju svjedoka Ivana Lasića, 29. siječnja 1993:

Bio sam prisutan kad je podsekretar (pomoćnik ministra unutrašnjih poslova - op. a.) Srđan Andrejević objašnjavao novom saveznom sekretaru (ministru) Dobroslavu Čulafiću (Crnogorac) proceduru likvidacija emigranata: "To je u vašoj nadležnosti, isključivo sekretar ima pravo i ovlašten je da u takvim akcijama daje i odobrenje, ali tu ima određena procedura. Vjerojatno je Vama to drug Stane Dolanc (Slovenac, Čulafićev prethodnik na čelu SSUP) objasnio. I on je imao takva ovlaštenja kakva je imao i Franjo Herljević (bosanski Hrvat, Dolančev prethodnik). Međutim, vi morate pribaviti suglasnost za takve stvari od Savjeta za zaštitu ustavnog poretka, kojem vi morate, nakon konzultacije s republičkim sekretarima, predložiti na koga želite uputiti te akcije, i tek nakon toga, kad vi dobijete odobrenja, onda smijete i možete uključiti mene ili bilo koga drugog koga vi i republički sekretar dotične Službe smatrate za kvalificirana, za pogodnoga za takve stvari".

Ja sam tada apsolutno shvatio tu proceduru, iako sam sličan zaključak imao i ranije u kontaktima s Dolancom. Postojale su određene nadležnosti republičkih sekretarijata i saveznog sekretarijata, i nisu nigdje bile u poziciji da se sukobljavaju, ukoliko su postupali i jedan i drugi u okviru svojih nadležnosti.

Na istom saslušanju, pred istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu Božidarom Jovanovićem načelnik II. odjela Centra SDB Mostar te kasnije - od 1983. do 1986. - načelnik II. uprave SDB SSUP SFRJ, i to kao svjedok u istražnom postupku o ubojstvuBrune Bušića, Lasić je konstatirao da nije bio uključen u proces likvidacije Đurekovića, ističući da je na tomu radio drugi Širokobriježanin Stanko Čolak kojeg je on naslijedio na funkciji načelnika II. Uprave SDB u Beogradu.

Skica za portret

Ivan Lasić Gorankić
Ivan Lasić Gorankić

Ivan Lasić svakako jest jedan od najpoznatijih hercegovačkih udbaša. Rođen je 19. ožujka 1934. u Uzarićima kod širokog Brijega. Veoma je rano postao suradnik Udbe i u tom se poslu posebice istakao u razdoblju od 1950. do 1964., dok je radio kao učitelj u Modriči i na Širokom Brijegu.

Koncem 1964. stupio je u Službu državne bezbjednosti, u kojoj je radio sve do umirovljenja 1988. Najprije je počeo raditi u širokobriješkoj ispostavi Udbe, ali je vrlo brzo unaprijeđen i prebačen u Centar Službe državne bezbjednosti u Mostaru, gdje je radio kao operativac u upravi za borbu protiv emigracije.

Godine 1974. postao je šef te uprave, te s tog mjesta odlazi u Beograd na mjesto načelnika Druge uprave Saveznog sekreterijata unutrašnjih poslova SSUP.

Sudac uvjeren da je Perković sudionik Đurekovićevog ubojstva

Bernd von Heintschel-Heinegg, glavni sudac u procesu Krunoslavu Pratesu za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Muenchenu, izrazio je u petak u razgovoru za Deutsche Welle uvjerenost da je Josip Perković suučesnik u tom ubojstvu, za koje je naredba stigla iz samog tadašnjeg političkog vrha SFRJ.

- "Mi smo na kraju procesa bili uvjereni u to da je Perković suučesnik u ubojstvu Đurekovića. Perković je bio taj koji je dao naredbu i koji je sve imao u svojim rukama. No Perković nije taj koji je imao neke osobne koristi od ovog ubojstva. Ono je bilo naručeno od samog političkog vrha" - kazao je Von Heintschel-Heinegg, koji danas radi kao odvjetnik.

Prates je na suđenju na Višem zemaljskom sudu u Muenchenu 2008. osuđen na doživotnu kaznu zatvora za sudjelovanje u Đurekovićevom ubojstvu, a zaključeno je kako je glavni organizator bio Josip Perković.

Vinko Sindičić
Vinko Sindičić

Krunski svjedok u suđenju Pratesu bio je bivši agent Udbe Vinko Sindičić. Mnogi promatrači, kako u Njemačkoj tako i u Hrvatskoj, su zbog njegove upletenosti u rad tajnih službi dvojili u vjerodostojnost ovog svjedoka.

- "Sindičić je za nas bio važan svjedok" - odgovara Von Heintschel-Heinegg - "Došli smo do zaključka da Sindičić, što se tiče podataka vezanih uz ubojstvo Đurekovića, govori istinu" - dodaje bivši sudac, naglašavajući kako se u procesu posebno posvetili analizi uvjerljivosti Sindičića kao svjedoka u slučaju Đureković.

- "Ne možete nekoga tko je u nekom drugom slučaju iznosio nekorektne navode automatski potpuno isključiti i polaziti od toga da će uvijek iznositi neistine. Njegove smo navode provjeravali i oni su svi bili potvrđeni i iz drugih izvora" - kaže Von Heintschel-Heinegg.

Na upit kako kao bivši sudac procjenjuje mogućnost da Perković zaista bude i izručen Njemačkoj, Von Heintschel-Heinegg je odgovorio kako sve ukazuje na to da je hrvatskim vlastima u interesu da se suđenje Perkoviću održi u Hrvatskoj - "Druga mogućnost bi bila da se Perkoviću sudi u Njemačkoj i da u slučaju da dođe do okrivljujuće presude kaznu izdrži u Hrvatskoj. No to je u ovom trenutku u drugom planu" - kazao je.

Iako je proces protiv Pratesa doživljavan kao pionirski poduhvat i kao početak rasvjetljavanja ubojstava jugoslavenske tajne službe, što je najavljivalo i njemačko državno odvjetništvo, to se ipak nije dogodilo.

Proces protiv Pratesa je zapravo počeo kao proces u kojem se rasvjetljava ubojstvo jednog hrvatskog emigranta, politički aktivnog, koji se kao takav uklapa u čitavu seriju sličnih ubojstava jugoslavenskih tajnih službi, rekao je Von Heintschel-Heinegg.

- "No u toku procesa je postajalo sve izvjesnije da se ne radi o klasičnom uklanjanju političko-ideoloških neprijatelja, nego o osobnom obračunu visokorangiranog političara. Mi smo uvjereni da je Đureković ubijen zato što je previše znao, što je nekima bilo preopasno" - zaključio je. (slobodnadalmacija.hr)

izvor: jabuka.tv