Stari lisac Joža Manolić

Stari lisac Joža Manolić

Tomislav Naletilić
Tomislav Naletilić

Objavljeno: 08. juli 2006 | Adnan Buturović, Slobodna Bosna, 11. maj 2006

Na 17. godišnjicu osnutka HDZ Josip Manolić je s Pericom Juričem i Ivanom Vekićem sjedio pod Tuđmanovom slikom obilježavajući dan kad je osobno izigrao braću Veselice i izrežirao postavljanje Franje Tuđmana na čelo pokreta koji će obilježiti demokratsku Hrvatsku.

Raspalio je kritiku po aktualnom vodstvu HDZ koje ga nije pozvalo na službenu proslavu "jer nije više u HDZ".

Pohvalio je i snagu "Tuđmanove politike koja objedinjava".

Nekoliko tjedana kasnije Manolić je na suđenju Praljku, Prliću i drugima optužio Tuđmana i Šuška da su krivi za rat s Bošnjacima i operacionalizaciju ideje o podjeli BiH.

Josip Manolić
Josip Manolić

Lukavi Manolić zavarao je i SIS-ovsku ekipu Markice Rebića koja servisira obrane Praljka i petorice u Haagu, pa nije postalo opće poznato da će Manolić svjedočiti u tom procesu.

Svojedobno je Milan Levar naveo da je Manolić razgovarao s haaškim istražiteljima više puta u Grazu - što su pored ostalog iz ICTY Levaru zamjerili.

Markica Rebić je imao špijune u Haagu. Izjavio je na HTV da mu je stenogram svjedočenja Stipe Mesića dao Blaškićev odvjetnik Anto Nobilo. Ali Manolić je, pored svega, očito pretvrd orah za Markičinu mrežu.

Tomislav Naletilić - Slobodna Bosna

Tomislav Naletilić, bivši šef radiklnih emigranata u Njemačkoj, koji ne voli Manolića, u izjavi za Slobodnu Bosnu u maju/svibnju 2006. godine, na istom tragu, ali oštrije napao je Tuđmanovu politiku u BiH:

:: Znači, Vi vjerujete da se Tuđman dogovorio sa Miloševićem o podjeli BiH, a da su mreže KOS i UDB asistirale u realiziranju takvog plana?

To je jedina i prava istina.

S nama se Tuđman nije dogovarao oko podjele Bosne - a sa Srbima nikada se i ne bi mogao dogovoriti. Zato je igrao na provjerene saveznike koji su obiteljski ili prijateljski bili vezani sa Beogradom.

Od hrvatske emigracije Tuđman je dobio desetine miliona dolara pomoći, ali nas je smatrao neprijateljima. Tuđman je zapovjedio ubojstva Ludviga Pavlovića u Hercegovini i Mire Barešića u Hrvatskoj. Kada je ubijen i zapovjednik HOS BiH Blaž Kraljević, mi smo shvatili da nas je Tuđman otpisao. Umjesto nas koji smo inzistirali na savezništvu sa Bošnjacima, on je u Hercegovini uspostavio strukturu ljudi čije su karijere "stvorile" tajne jugoslavenske službe:

  • Matu Bobana
  • Slobodana Praljka i
  • Jadranka Prlića

:: Praljak i Prlić su optuženi u Haagu za pomaganje Hrvatskoj u agresiji na BiH, logore za Bošnjake, rušenje Starog mosta...

Da je ostao živ, Mate Boban bi bio prvooptuženi u Haagu. To je bio notorni kriminalac koji je svoj položaj direktora Robne kuće "Ima" iskorištavao da bi spavao sa tuđim ženama.

Mate Boban
Mate Boban

U zatvoru je završio zbog krađe šećera, a ne iz političkih razloga, kako je kasnije lagao. On je bio vođa pljačkaša HR Herceg-Bosne koji su osramotili hercegovačke Hrvate i zavadili nas sa Bošnjacima.

I crkva u Hercegovini je stajala iza njih, pa je mjesec dana pred otvaranje logora za muslimane fratar govorio nama poslije mise kako je došlo vrijeme da definitivno završimo i sa muslimanima.

Taj "vojskovođa" Slobodan Praljak je uz svu pomoć svog oca, udbaškog batinaša Mirka Praljka postao tek trećerazredni režiser, ali mu je otac rušitelj i siledžija uspio prenijeti svoj karakter. Postoje snimci kad Praljak nosa odoru generala Hrvatske vojske i ulazi u Hercegovinu sa tenkovima.

Franjo Tuđman i Gojko Šušak
Franjo Tuđman i Gojko Šušak

Što je drugo uradio Tuđman već izvršio agresiju na BiH, a Praljak, Boban i ostali Hercegovci mu bili sredstvo. Kad je Praljak srušio Stari most, po Širokom Brijegu su se janjci okretali što je srušen "turski most".

- Kakav turski most - govorio sam budalama - pljunuli ste na čast i obraz hercegovačkih Hrvata.

izvor: blog.dnevnik.hr-1621312586