Mevlid Jašarević i pravoslavne vehabije

Mevlid Jašarević i pravoslavne vehabije

Mevlid Jašarević tvrdi da je nabavio oružje od Srbina

Mevlid Jašarević
Mevlid Jašarević

Objavljeno: 01. dec 2011

Terorista Mevlid Jašarević, koji je pucao na zgradu ambasade SAD krajem prošlog meseca, na saslušanju je izjavio da je dve pronađene puške i snajper, za kojim se traga, kupio od, kako tvrdi, jednog Srbina.

Prema pisanju sarajevskog "Dnevnog avaza", on je kazao da je tom Srbinu obećao da nikada neće odati njegovo ime, ukoliko pristane da mu proda oružje.

Jašarević je tužiocu Dubravku Čampari rekao da "kao musliman neće prekršiti obećanje".

On smatra da prilikom napada na ambasadu nije poginuo, jer "nije dovoljno dobar", odnosno da ga Alah nije uzeo, pošto "on uzima sam najbolje".

Jašarević je kazao da ne bi više učinio ništa slično zato, jer "oni nisu pucali na njega" i da bi, ako bi bio pušten na slobodu, otišao u Avganistan, pošto su, kako je rekao, tamo veće šanse da pogine.

On je rekao da je u radikalne krugove ušao uz Maksima Božića u Beču i slušao predavanja, vazove, kasete, CD-ove, govore...

Božić (21) je Srbin iz Bijeljine koji je u maju prošle godine uhapšen u Tuzli kao član grupe vehabija zbog sumnje da je pripremao teroristički napad.

Posle pristupanja vehabijama, Božić je koristio imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed. Prilikom hapšenja policija je kod njega pronašla i određenu količinu naoružanja i eksploziva. Sumnjalo se da je on, zajedno sa Enesom Sejarnićem, planirao da postavi eksploziv na Brčanskoj Malti, na dan obeležavanja oslobođenja Tuzle od JNA.

Božić se kao dete iz Bijeljine preselio u Beč, gde je prešao na islam. Iz Austrije je deportovan 2008. godine, nakon što je odležao kaznu za više krivičnih dela.

izvor: rtv.rs-287215

Kurt Voker: Jašarević radiakalizovan u Beču

Objavljeno: 17. nov 2011 | Tanjug

Bivši američki ambasador pri NATO Kurt Voker (Volker) izjavio je u Odboru američkog Kongresa za spoljne poslove da je "odmetnik koji je nedavno izvršio napad na Ambasadu SAD u Sarajevu (Mevlid Jašarević) bio musliman iz Sandžaka, s područja Srbije, kojeg su radikalizovali ekstremisti u Beču".

Voker, koji je aktuelni izvršni direktor Centra za transantlantske odnose Univerziteta "Džon Hopkins", pozvao je stoga na pojačani angažman SAD i rekao da "neke spoljne sile na tom području već rade na formiranju određenih događaja", spominjući Jašarevića kao primer.

- "SAD ne mogu dopustiti urušavanje političkih struktura, ugrožavanje ljudskih prava i vraćanje na konflikte u državama Balkana, jer bi to direktno uticalo na Evropu u celini. Ipak, ja još vjerujem da su evropske integracije pravi put za države Balkana. Mi se moramo snažno zalagati za ovaj cilj" - kazao je Voker.

Sarajevski "Dnevni avaz" piše da je ovaj uticajni bivši američki diplomata upozorio i da briselski način delovanja u BiH očito ne daje pravi efekt, pa je pozvao međunarodnu zajednicu, u prvom redu SAD i EU, da preispitaju dosadašnju politiku.

- "Želimo ovaj region u potpunosti integrisati u EU. Ali, stanovište da će sama perspektiva integracije u Uniju rešiti probleme u BiH ili na Kosovu, mora biti preispitano. Iako je prošlo 16 godina od Dejtona i 12 od formiranja trupa KFOR-a, mi u ovim državama vidimo stagnaciju, ako ne i regresiju" - kazao je Voker.

izvor: rtv.rs-284524