Moskva ne želi dalje jačanje rublje i kupuje dolare

Moskva ne želi dalje jačanje rublje i kupuje dolare

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Jačanje rublje ne ide na ruku uvoznicima, posebno onima koji uvoze sirovine. Jaka nacionalna valuta utiče i na budžet, pošto prihodi od nafte i gasa čine više od 50 posto federalnog budžeta Rusije. Kompanijama koje su orijentisane na izvoz odgovara slabija nacionalna valuta

Objavljeno: 26. maj 2015

Rusija ne želi dalje jačanje rublje, strahujući da bi to moglo da šteti privredi, pa je Centralna banka ponovo počela da kupuje dolare da bi popunila devizne rezerve.

Za sada, suma kupljenih dolara nije velika i kreće se od 100 do 200 miliona dnevno.

Ala Dvorecka, profesor na Fakultetu socijalnih i ekonomskih nauka, ističe da se Rusija nalazi među desetak zemalja sa zadovoljavajućim deviznim rezervama i da može osigurati potrebnu količinu izvoza te otplaćivati vanjski dug.

Kao razlog za kupovinu deviza ona navodi opasnost od pretjeranog jačanja ruske nacionalne valute.

Od početka februara do početka aprila ove godine ruska rublja je "skočila" za 22,3 odsto i tako postala najprofitabilnija valuta na svijetu.

Stručnjaci nisu sigurni da li će nagli rast rublje imati dugoročnu tendenciju. Ranije, u decembru 2014, ruska valuta je izgubila vrijednost za oko 50 odsto u odnosu na američki dolar i euro.

Dmitrij Bedenkov, šef Odjeljenja za analitiku investicijske kompanije "Rus-Invest", navodi za ruske portale da kupovinu dolara treba shvatiti kao poruku tržištu da Centralna banka nije zainteresovana za pretjerano jačanje rublje.

Vanjskopolitička situacija je sada povoljnija, pa je i cijena nafte stabilnija. Ovakvo stanje na tržištu je, uz intervencije Centralne banke, doprinijelo stabilizaciji kursa rublje.

Jačanje rublje ne ide na ruku uvoznicima, posebno onima koji uvoze sirovine.

Jaka nacionalna valuta utiče i na budžet, pošto prihodi od nafte i gasa čine više od 50 posto federalnog budžeta Rusije.

Kompanijama koje su orijentisane na izvoz odgovara slabija nacionalna valuta.

To, prije svega, važi za kompanije koje izvoze robu u čiju cijenu je uračunata visoka stopa PDV-a - smatra glavni analitičar investicione kompanije "UfS" Ilja Balakirev. (Srna)

izvor: biznis.ba-47686

Rusija ovisi od stranog kapitala

Putin: Rusija se ne bi trebala odreći stranog kapitala

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Objavljeno: 26. maj 2015

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da se Rusija ne bi trebala odreći stranih investicija i tehnologija.

- "Ne bi smo smijeli ni po koju cijenu odreći stranih investicija i tehnologija koji nam mogu pomoći u ekonomskom rastu" - rekao je Putin.

Nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krim u martu 2014, Zapad je uveo sankcije Rusiji koje su joj ograničile pristup stranom kapitalu i tehnologijama.

Sankcije su uglavnom pogodile bankarski, energetski i obrambeni sektor.

Rusija je Zapadu odgovorila kontra mjerama.

izvor: slobodnaevropa.org-27037417