Rusija najavila odlučne zahtjeve za reforme MMF i Svjetske banke

Rusija najavila odlučne zahtjeve za reforme MMF i Svjetske banke

Sergei Ryabkov
Sergei Ryabkov

Zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov je izjavio da će Rusija biti ustrajna u zahtjevima za reforme Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, javlja Anadolu Agency (AA)

Objavljeno: 26. maj 2015

Rjabkov je u obraćanju na redovnom godišnjem sastanku predstavnika ekonomskih i sigurnosnih institucija zemalja BRICS istakao da su lideri članica ovog ekonomskog savezništva Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike i ranije pokretali inicijative za reforme MMF i Svjetske banke, ali da su svi prijedlozi nailazili na blokade iz SAD.

U julu ove godine će u ruskom gradu Ufa biti održan Samit lidera BRICS, a Rjabkov je najavio da će jedna od glavnih tema tog susreta lidera zemalja članica biti inicijativa za reforme ove najvažnije finansijske institucije u svijetu.

Na Samitu BRICS, ali i na predstojećem Samitu G-20 u Turskoj ćemo staviti tu temu na dnevni red. Bit ćemo ustrajni u zahtjevima za pomenute reforme - poručio je Rjabkov.

Osvrnuvši se na aktuelne sankcije Evropske unije i SAD prema Rusiji, Rjabkov je kazao da one neće dati nikakve rezultate i dodao da u historiji ima mnogo neuspješnih pokušaja da se nametanjem sankcija ostvare politički ciljevi i da će aktuelne sankcije biti još jedan takav primjer.

izvor: biznis.ba-47705