FOTO: UDBa u Beogradu 1986

Tajni život udbaša iz Širokog Brijega: Htio sam se ubiti. Napadali su i mene i obitelj

UDBa u Beogradu 1986
UDBa u Beogradu 1986

• Osamdesetjednogodišnji Ivan Lasić Gorankić u žarište pozornosti javnosti došao je nakon svjedočenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču putem videolinka u Mostaru

Objavljeno: 26. maj 2015 | Zoran Krešić

Jezgro Udbe iz 1986. godine, odnosno Službe Državne Bezbjednosti SDB, odnosno sigurnosti SDS - za tzv. ustašku emigraciju:

  1. Predrag Đorđević
  2. Josip Perković
  3. Ivan Lasić
  4. Stanko Čolak i
  5. Božidar Spasić

Fotografija je nastala 1986. godine u beogradskom "Institutu za bezbjednost" tokom proslave odlaska u mirovinu Stanka Čolaka.

Za razliku od Stanka Čolaka (koji se smatrao Lasićevim mentorom), koji je ostao živjeti u Beogradu - Ivan Lasić Gorankić vratio se na kraju u Mostar, odnosno rodni Široki Brijeg, odnosno rodni Uzarić.

Početak rata Ivan Lasić Gorankić dočekao je u Mostaru. No, prije izbijanja sukoba, za dvadesetak visokopozicioniranih bivših ili aktivnih djelatnika policijskih i sigurnosnih službi stigla je zapovijed za privođenje i uhićenje. Počeli su im prijetiti. Nedugo zatim jedna ga je grupa otela i držala u zatočeništvu u nekoj mostarskoj garaži. Zlostavljali su ga. Nakon toga je, na inzistiranje hrvatskog Povjerenstva za dokumentiranje komunističkih zločina, odveden u Hrvatsku, gdje je dao iskaz u kojemu je vrlo opsežno govorio o svojim saznanjima.

Dio tog iskaza bio je temelj za podizanje optužnice u Münchenu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. No dio toga iskaza Gorankić je nedavno opovrgnuo i neizravno potvrdio da ga je dao pod prisilom.

Prezreni i pljuvani

Njegov nekadašnji bliski kolega Stanko Čolak prvi je put došao u Široki Brijeg prije desetak godina na pokop majci - a nije se ni javio Lasiću. No, ovaj je događaj obilježio incident. Izazvala ga je sestra Širokobriježanina Miljenka Hrkaća kojega je Udba uhitila pod lažnom optužbom za napad na beogradsko kino 1968. godine i željeznički kolodvor, a zatim je strijeljan. Ona je tada Čolaku opalila šamar i upitala ga gdje su kosti njezina brata.

U fratarskim kuloarima se govorilo i da je Ivan Lasić Gorankić, koji je tada bio zadužen za "unutarnjeg neprijatelja", bio najzaslužniji za progon hercegovačkog franjevca fra Joze Zovka. Ukazanje Gospe skupini djece u Međugorju koje je tada početkom 80-ih godina prošlog stoljeća predvodio fra Zovko nastojali su srušiti komunisti bojeći se da bi ova događanja mogla ugroziti njihov položaj. Na kraju je fra Jozo završio u zatvoru s lažnim konstrukcijama, a vjerovao je da mu je upravo Lasić smjestio nedokazane optužbe. Njihove obitelji, podrijetlom s Uzarića, bile su uvijek jako bliske.

Ivan Lasić Gorankić

Ivan Lasić Gorankić
Ivan Lasić Gorankić

Udbin agent Ivan Lasić Gorankić živi u katnici na granici dvaju širokobrijeških sela, Uzarića i Knešpolja. Kuća kao i svaka druga u tim selima, jedino što je na osami. Izdvojena od drugih, baš kao što je i čovjek koji u njoj živi izoliran od zajednice.

Inače, ova obitelj podrijetlom je iz Uzarića, ali se Ivan Lasić nakon okončanja svoje karijere u Udbi, odnosno poslije u SDS, smjestio nedaleko od svog rodnog kraja, ali ne u selu u kojem je rođen. Mještani kazuju i da ima stan u Mostaru, iz kojega je doselio nakon rata.

Josip Perković
Josip Perković

Osamdesetjednogodišnji Ivan Lasić Gorankić u žarište pozornosti javnosti došao je nakon svjedočenja dvojcu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču putem videolinka u Mostaru.

Posebno su bila zanimljiva njegova svjedočenja o ubojstvu Brune Bušića, pokušaju ubojstva Nikole Štedula te egzekuciji Inina direktora Stjepana Đurekovića, zbog koje se i vodi sudski postupak u Münchenu.

Gorankić je u trenutku kada se dogodilo ubojstvo Stjepana Đurekovića bio neformalni šef Perkoviću i Mustaču jer je u Beogradu bio na čelu II Uprave SDS - zaduženog za unutarnjeg neprijatelja.

Vladimir Šeks
Vladimir Šeks

Visokorangirani službenik Službe državne sigurnosti SDB Ivan Lasić Gorankić, koji je svjedočio u Münchenu, zagolicao je maštu mnogih, osobito kada je u iskazu spomenuo i da ga je prije 23 godine u Zagrebu odbio ispitati Vladimir Šeks s tvrdnjom kako "agent ne ispituje agenta".

Radio kao učitelj

Obitelj Ivana Lasića bila je jedna od najvećih u Uzarićima, a njegov je otac bio jedan od glavara. On je rođen 19. marta/ožujka 1934. godine. Nakon završene učiteljske škole u poslijeratnom jugoslavenskom razdoblju odmah je počeo raditi kao učitelj u mjestu Kočerin pokraj Širokog Brijega. Jedno je vrijeme proveo i kao nastavnik u Modriči na sjeveru BiH.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito

S trideset godina napustio je posao u školi te je aktivno pristupio SDS, u kojem je ostao najveći dio života, sve do 1988. kada je otišao u mirovinu. Kolege ističu i da je prije aktivnog stupanja u službu bio suradnik te "dojavljivao" sigurnosno zanimljivije informacije.

Započeo je raditi u ispostavi širokobriješkog odjela Udbe, a nedugo nakon toga prešao je raditi u jedan od regionalnih centara ove službe u Mostaru. Tamo je bio u najžešćem vremenu buđenja Hrvatskog proljeća.

Nakon desetogodišnjeg aktivnog staža u službi, Lasić Gorankić postao je načelnik Odjela II centra Službe državne sigurnosti u Mostaru, koji je bio zadužen za borbu protiv unutarnjeg neprijatelja i emigracije. Na to ga je mjesto predložio njegov kolega i dugogodišnji poznanik Stanko Čolak iz širokobriješkog mjesta Dužice, koji je i brata Dragu promaknuo u šefa SDS u Mostaru, a drugoga brata Ivana Čolaka u šefa policije u Širokom Brijegu.

Stane Dolanc
Stane Dolanc

Zanimljivo je da su i Ivan Lasić Gorankić i Stanko Čolak bili nastavnici. Zahvaljujući toj vezi, Lasić je nakon Mostara najveću promociju doživio potkraj karijere. Stanko Čolak, koji je otišao za pomoćnika Stani Dolancu, tadašnjem državnom sekretaru unutarnjih poslova, povukao je Lasića Gorankića na njegovu dotadašnju poziciju načelnika II Uprave SDS. To se dogodilo upravo nekoliko mjeseci prije nego što je izveden atentat na Đurekovića u Münchenu - u kojega on, prema vlastitim tvrdnjama, nije bio umiješan pa čak ni informiran o pojedinostima.

Svi su ga se bojali

Komunikacije s novinarima gotovo da i nije imao osim u jednome navratu s ekipom Večernjeg lista kada je ustvrdio da je pomišljao na samoubojstvo zbog siline napada na njega i pritisaka kojima su izloženi on i njegova obitelj - tada je posvjedočio da nije bio protiv osamostaljenja Hrvatske.

Franjo Tuđman
Franjo Tuđman

Nakon otvaranja slučaja Đureković u Njemačkoj, ime Ivana Lasića Gorankića sve se češće pojavljivalo u javnosti. On je čak 2009. godine privremeno uhićen i priveden u policiju nakon tjeralice Interpolove podružnice u Wiesbadenu jer ga se sumnjičilo da je povezan s organizacijom ubojstva.

No, od izručenja iz BiH spasilo ga je to što ima samo bosanskohercegovačko, ali ne i hrvatsko državljanstvo, a takve opasnosti neće biti ni ubuduće s obzirom na to da se ne očekuje skorašnje članstvo te zemlje u Europskoj uniji.

Nedavnim svjedočenjem, na kojemu je djelomično zanijekao odgovornost Perkovića u slučaju Đureković, Čolak se vjerojatno za dulje vrijeme ponovno vratio u anonimnost. Susjedi tvrde kako se ne viđa u "čaršiji", ni na misama, ni na društvenim događajima. S vremena na vrijeme, taj vremešni ali vitalni 81-godišnjak u starom neuočljivom mercedesu samo prođe kroz selo.

U bivšem su ga se sustavu bojali svi, i fratri, i težaci, i radnici, i intelektualci. Ipak, odlučio je ostati do kraja u Širokom Brijegu - gradu koji je bio jedna od glavnih meta Udbe - kojoj je on bio šef.

izvor: vecernji.hr-1007161