Sveopći kaos vlada u SIPA

Opći kaos vlada u SIPA

Haos u državnoj policijskoj agenciji: Zubac ignoriše sve nacionalističke ispade u SIPA

Jovica Mirosavljević CHETNIKS
Jovica Mirosavljević CHETNIKS

Objavljeno: 25. maj 2015

Protiv v.d. komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Jovice Mirosavljevića Chetniksa nikada nije okončana interna istraga koju je pokrenuo bivši direktor SIPA-e Mirko Lujić, a zbog objavljivanja slika kojima je javno podržao Četnički ravnogorski pokret, piše novinska agencija Patria.

Lujić je odmah nakon što su kompromitirajuće fotografije objavljene, a na kojima se vidi Mirosavljević koji se slikao u prsluku na kojem piše "chetniks", poslao ga po kazni u Banja Luku.

Dolaskom na čelo SIPA-e Gorana Zubca, Mirosavljeviću je svanulo. Prvi akt koji je potpisao na mjestu direktora bila je naredba o vraćanju Mirosavljevića u Jedinicu za specijalnu podršku kojom je tada komandovao Mirsad Vilić.

Zubac se nije na tome zaustavio, već je Mirosavljevića o trošku SIPA-e poslao u London na usavršavanje engleskog jezika.

I tu uspon za Chetniksa nije stao. Za izrazitu "predanost poslu i dokazivanje" prilikom hapšenja Živka Budimira i Šemsudina Mehmedovića, kojima je iako nisu pružali nikakav otpor, protivno zakonu, stavio lisice na ruke i spektakularno ih priveo pred TV kamerama, Zubac ga je nagradio Zlatnom policijskom značkom.

Još jedan pripadnik specijalne jedinice, Ognjen Crnogorac, o čemu je prema saznanjima Patrie informisano i Ministarstvo sigurnosti BiH, objavljivao je slike iz mirovne misije u Liberiji, na kojima se vidi ogrnut zastavom sa orlom i četiri "S".

U mirovnu misiju u Sudan, sada odlazi i Davor Jovović koji kako nezvanično saznajemo ne govori dovoljno dobro engleski jezik da bi mogao biti mirovnjak.

Umjesto njega na telefon se kada je trebalo obaviti razgovor na engleskom jeziku, javljao Ognjen Crnogorac, o čemu je također obaviješteno Ministarstvo sigurnosti BiH, ali niko još uvijek na to nije reagirao.

U istoj mirovnoj misiji u Sudanu bio je nakon usavršavanja engleskog jezika u Londonu i Mirosavljević. On je tada po kontejnerima gdje su bili smješteni pripadnici bh. policijskih agencija trgao zastave sa ljiljanima, i zabranjivao proslavu Dana nezavisnosti BiH. No, ona na kojoj je Crnogorac na bazenu sa trobojkom ne smeta mu.

Kao ni ona na kojoj on sam veliča četnički pokret, a vodi najelitniju policijsku jedinicu u državi.

Mirosavljević je od odlaska Vilića iz Specijalne jedinice, a uz blagoslov Gorana Zubca, napravio "etničku čistku", o čemu ćemo pisati u nekom od narednih tekstova.

Šta je bilo 1992. godine na Vracama

Ono što je još pogubnije po kredibilitet SIPA-e kada je riječ o Mirosavljeviću, jesu ozbiljne indicije da je on bio saučesnik ubistva iz 1992. godine, koje se dogodilo u prostorijama Policijske škole na Vracama. Samir Mišić, dječak, ubijen je 1992. godine u Policijskog akademiji na Vracama.

Mirosavljević je tada zadužio i pušku. I stao rame uz rame sa s Mandićevim specijalcima koji su zarobili učenike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. S puškom u ruci viđen je na mjestu ubistva Samira Mišića. Mirosavljević je na Vracama 1992. godine fizički zlostavljao zarobljene bošnjačke i hrvatske učenike.

izvor: nap.ba