Tomislav Karamarko je nasilnik

Tomislav Karamarko je nasilnik

Policija zataškavala prijave za obiteljsko nasilje protiv Tomislava Karamarka

Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

Tomislav Karamarko nasilnik je, sklon zloupotrebama moći i demonstraciji sile. Kao istraživački novinar i sam sam imao priliku vidjeti tu nasilnu stranu kandidata za predsjednika HDZ

Objavljeno: 17. maj 2012 | Domagoj Margetić

Na nedavno održanom ročištu, pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, tijekom mojeg iznošenja obrane i dokaza mojih tvrdnja o Karamarkovim kriminalnim vezama i korupcijskim aferama, bivši ministar policije doslovno je izgubio živce i otvoreno mi zaprijetio u sudnici suca Dražena Kevrića: "Ako nastaviš ovako, neću više odgovarati za svoje postupke".

Na sličan način - nekada prvi hrvatski obavještajac - prijetio je i drugim novinarima, a nedavno je zbog njegovih prijetnji smrću novinarka Sanja Bojović u Kanadi zatražila politički azil. Iako je Karamarko prije nekoliko dana na novinarsko pitanje odgovorio kako to nije istina, na moje izričito pitanje jesu li te informacije točne, Bojović mi je elektronskom poštom potvrdila kako je u zahtjevu za politički azil u Kanadi, kao razlog bijega iz Hrvatske navela upravo Karamarkove prijetnje smrću.

Tijekom svojih mandata u Protuobavještajnoj agenciji, a potom Sigurnosno obavještajnoj agenciji, Karamarko je ilegalno pratio, prisluškivao i nadzirao pojedine novinare, ali i protiv njih pokretao montirane policijske istrage i podizao montirane policijske kaznene prijave nadležnim državnim institucijama, kako bi na novinare izvršio nezakoniti pritisak, sa ciljem da ti novinari prestanu kritički pisati bilo o njemu, bilo o njemu bliskim osobama.

Upravo zbog toga, kada bi tijekom proteklih godina razgovarao s kolegama, mnogi bi mi rekli kako se "boje Karamarka i kako ne žele pisati o njemu i aferama s kojima ga povezuju jer je on osvetoljubiv i u stanju je svašta napraviti. Slična je bila situacija i sa mojom kolumnom "Domagojeve strelice" na portal Mojzagreb.info. Nakon što sam u lipnju 2011. godine dostavio uredniku portala moju kolumnu o Karamarkovim korupcijskim aferama, kolega me telefonom izvijestio kako "su odlučili da kolumnu neće objaviti". Na moje inzistiranje da mi pošteno i otvoreno kaže koji su razlozi neobjavljivanja kolumne, u kojoj koristim isključivo informacije iz antikorupcijskog istraživanja udruge Partnerstvo za društveni razvoj u okviru BACCI projekta Europske unije (Balkanska antikorupcijska inicijativa) - kolega mi je priznao kako se boji, kako ne želi sukob s Karamarkom i kako ne želi da im Karamarko sredi da ostanu bez portala, ili da se nađu pod policijskim i drugim vrstama pritisaka.

Nakon što sam javno izjavio kako je moja kolumna o Karamarku na navedenom portalu cenzurirana i zabranjena, uredništvo tog portala u potpunosti je ukinulo moju kolumnu "Domagojeve strelice". Bio je to samo jedan od primjera na kakve je pritiske spreman Karamarko, tada još uvijek aktualni ministar policije, i kakav strah od Karamarka vlada u medijima i novinarskim krugovima.

U novinarskim krugovima ostao je zabilježen i slučaj Karamarkovih prijetnji ženskim osobama koje su posjedovale informacije i dokaze, točnije fotografije koje su dokazivale kako je Tomislav Karamarko u tom trenutku varao suprugu Enisu sa javnosti dobro poznatom ljubavnicom, u tom trenutku visokopozicioniranom zaposlenicom jedne velike medijske kuće.

Tada je, prema nekim izvorima, ali kako su to pisali i pojedini novinari Tomislav Karamarko prijetio ženi koja je posjedovala te fotografije, njezinim i životom njenog maloljetnog sina, zbog čega se ona navodno obratila pokojnom Ivi Pukaniću, kojemu je i dala fotografije i dokaze koje je posjedovala. Puki je, navodno, pokušao tada razgovarati s Karamarkom i smiriti ga.

Neki su novinari kasnije pisali kako je jedan od razloga zbog kojih je Karamarko manipulirao pretragom Pukanićevog sefa, izuzetog iz Pukijevog stana u zagrebačkoj Ilici, upravo taj što je Pukanić fotografije i dokaze o toj Karamarkovoj preljubničkoj aferi držao upravo u tom svojem privatnom sefu. O tomu je svojevremeno opširnije na jednom portalu pisala i Jasna Babić.

Dakle, Tomislav Karamarko jednostavno je sklon nasilju, prijetnjama i obračunima sa svima koji mu se na bilo koji način nađu na putu. Osim toga, već godinama o Karamarku su među novinarima kružile i informacije o navodnim prijavama

  • jednoj za obiteljsko nasilje koju je protiv njega prema informacijama iz policije podnijela njegova sada već bivša supruga Enisa Karamarko
  • te drugoj prijavi, koju je prije toga protiv njega zbog nasilnog ponašanja i fizičkog nasilja podnijela druga ženska osoba

Prijave zbog obiteljskog nasilja

Upravo u tim slučajevima, prema mojim sugovornicima iz policije, došle su najbolje do izražaja Karamarkove manipulacije i zloupotrebe policije, obzirom da su i MUP i policija na njegov zahtjev organizirano prikrivali te dvije navodne prijave za obiteljsko nasilje protiv Tomislava Karamarka. Bivša supruga Enisa Karamarko, rođena Muftić, svog je tadašnjeg supruga i ministra unutarnjih poslova navodno prijavila zbog obiteljskog nasilja zadnji puta prije otprilike godinu i pol dana. U prijavi je, navodno, tvrdila kako je Karamarko zlostavlja i fizički i psihički, te kako se radi o obiteljskom nasilniku.

Do prijave je došlo nakon jednog od brojnih incidenata u obitelji Karamarko, ali kako je za postupanje po prijavi supruge tadašnjeg prvog policajca bila zadužena mjesno nadležna policijska postaja, tada je do izražaja došlo Karamarkovo manipuliranje policijom. Novinari su i tada dobili insajderske informacije iz policije o prijavi Karamarkove supruge zbog obiteljskog nasilja, ali se u prvom trenutku nitko nije usudio objaviti tu informaciju.

Već nakon nekoliko sati, kako tvrde moji izvori, bivši je minister krenuo u akciju zataškavanja pa je svoje suradnike, navodno, uvjeravao kako je supruga prijavu podnijela samo zbog toga što je doznala za neku navodnju ljubavnicu, a i on joj je u jednoj svađi prvi puta spomenuo mogućnost razvoda braka, pa je sve to navodno bila osvetoljubiva reakcija Enise Karamarko na takvo ponašanje njezinog supruga.

Ubrzo je, prema nekim izvorima, Karamarko uspio uvjeriti bivšu suprugu Enisu da podnesenu prijavu povuče, što je ona na kraju pod njegovim pritiskom, navodno, i učinila, nakon čega je cijeli slučaj doslovno izbrisan iz policijske dokumentacije, zahvaljujući tome što je Tomislav Karamarko u tom trenutku bio ministar unutarnjih poslova.

Na sličan način je, navodno, i prije toga, protiv Karamarka povučena još jedna kaznena prijava, koju je policiji podnijela nepoznata ženska osoba, a koju je prema njezinim tadašnjim navodima bivši ministar policije fizički zlostavljao. Kako je i ta prijava, na kraju ipak povučena, a dokumentacija i svi tragovi o tome u potpunosti uklonjeni iz policijske dokumentacije, ove informacije mojih izvora u policiji naprosto nije moguće potvrditi.

Domagoj Margetić
Domagoj Margetić

Ipak, danas su me neke nove informacije, ponovno podsjetile i na ove slučajeve u kojima je Karamarko uspio u potpunosti zataškati prijave protiv njega, pa sam usprkos tome što navode policijskih izvora o obiteljskom nasilništvu nije moguće potvrditi, odlučio napisati ovu kolumnu, prije svega kako bi razbio novinarsku i medijsku šutnju o tim prijavama, koja vlada skoro pune dvije godine. Veliki broj novinara, naime, dobio je ove iste informacije o Karamarku, provjeravali su ih i došli do istih informacija, potvrda, ali se sve na kraju svelo na privatne razgovore među novinarima.

No, činjenica je da i taj mogući slučaj obiteljskog nasilja u potpunosti odgovara Karamarkovom profilu i obrascu ponašanja. Činjenica je da među novinarima ove informacije kruže već oko godinu dana i da ih veliki broj novinara privatno komentira i prepričava, ali ih nitko nema hrabrosti objaviti, pa niti ovako kroz komentar, niti sa svim ogradama u slučaju da se informacije pokažu nevjerodostojne.

Osim toga, i činjenica da se u međuvremenu Karamarko i službeno razveo od bivše supruge Enise, govori u prilog vjerodostojnosti ovih informacija.

U svakom slučaju ako bi se pokazalo da policija u slučaju navodne prijave bivše Karamarkove supruge nije postupala onako kako bi postupila u drugim takvim slučajevima kada se ne radi o dužnosniku tog profila, bio bi to prvorazredan skandal koji bi dokazao da je Tomislav Karamarko zloupotrebljavao i koristio policiju kako bi ona u njegovo ime i za njegov račun skrivala njegovo "prljavo rublje" od očiju javnosti.

Baš zbog toga, tijela unutarnjeg nadzora MUP-a morala bi ispitati sve ove informacije i navode i provjeriti njihovu vjerodostojnost i istinitost, a pokaže li se u ovom slučaju da "gdje ima dima ima i vatre", policija bi protiv bivšeg ministra trebala pokrenuti istragu zbog oziljnih sumnji na zloupotrebe i manipulacije sustavom policije. Svakako, bio to samo dim ili vatra, nije zgorega pozvati vatrogasce.

izvor: seebiz.eu-35184