Američki CHAMP u Mrkonjić Gradu i Šipovu

Američki CHAMP u Mrkonjić Gradu i Šipovu

Brzi odgovor 2013 - Ratovanje prekidom komunikacija

OTKRIVENA TAJNA: U srijedu je u velikom dijelu BiH došlo do prekida svih komunikacija zbog ovoga

CHAMP
CHAMP

Objavljeno: 27. apr 2013

Prije nekoliko dana u Republici Srpskoj dogodio se kolaps sistema telefonskih veza, fiksnih i mobilnih, te interneta.

Službeno je, preko agencije Srna, objavljeno da je u srijedu na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Zvornika, Foče, Trebinja i Mostara bila u prekidu mobilna i fiksna telefonija, kao i internet.

Međutim, "zvanično objašnjenje" ne zvuči uvjerljivo. Naime, u kompaniji M:tel Srni je rečeno da je i dio korisnika na području Bijeljine i Brčkog imao poteškoće u fiksnoj telefoniji, koja je otežano funkcionisala i na području Mrkonjić Grada i Šipova, a kao objašnjenje te situacije navedeno je je zbog nepažnje prilikom radova na putnoj i vodovodnoj infrastrukturi došlo do prekida na magistralnom optičkom prstenu na relacijama Bijeljina-Zvornik i Banjaluka-Mrkonjić Grad.

Bilo pa prošlo, veze su ponovo uspostavljene i zbog toga se više niko ne zabrinjava, pa se onda i ne bavi pitanjem koliko je to objašnjenje zapravo nelogično. Kako je moguće da se nepažnja prilikom radova na putnoj i vodovodnoj infrastrukturi dogodi istovremeno na dvije različite lokacije? Kako je moguće da, ako je već prekinut magistralni optički prsten, na području Bijeljine i Brčkog samo dio korisnika ima poteškoće u fiksnoj telefoniji ili da ona na području Mrkonjić Grada i Šipova ipak funkcioniše, mada otežano?

Tu nelogičnost objašnjava informacija koju smo dobili iz viokopozicioniranog i dobro obaviještenog izvora, a koja kaže da je prekid elektroniskih komunikacija izazvao NATO u sklopu vježbe "Brzi odgovor 2013" - Quick response 2013.

CHAMP
CHAMP

"Brzi odgovor 2013" imao je za cilj demonstrirati EUFOR-ovu sposobnost da angažira svoje snage koje su u stanju pripravnosti u okviru rezervnih snaga stacioniranih izvan BiH, te da se pokaže kako su Oružane snaga BiH sposobne djelovati kao moderna vojna sila.

U vježbi je učestvovalo oko 700 pripadnika EUFOR-a iz Velike Britanije, Austrije, Turske i Mađarske, te pripadnici Oružanih snaga BiH. Oko 120 vozila, kamiona i helikoptera bilo je dijelom vježbe, a u više faza vježbe OSBiH i snage EUFOR demonstrirale su vojnu moć.

U sklopu te vježbe na Međunarodni aerodrom u Sarajevu sletio je jedan od najvećih transportnih aviona na svijetu, "Antonov 124″. Dopremio je vozila i teret za trupe iz Velike Britanije koje sudjeluju u vježbi, koja je počela 15. 4, a trajat će do do 28. 4.

U onome što je javnosti rečeno o toj vježbi, nije se spominjala nikakva aktivnost na području komunikacijskih tehnologija, ali je, tvrdi naš izvor, i to bio dio ove vježbe.

Elektronsko ratovanje, odnosno opremanje i uvježbavanje za takav tip ratovanje, staro je koliko i sma elektronika. No, dok se nekada taj oblik ratovanja svodio isključivo na prisluškivanje protivnika i zaštitu vlastitih komunikacija, razvojem komunikacijskih sistema, posebno interneta, ono je dobilo puno značajnije mjesto u vojnoj doktrini svake vojne sile.

Prisluškivanje i zaštita vlastitih komunikacija i danas, su, naravno, važan dio toga vida ratovanja, ali sve veću važnost dobiva onemogućavanje i sprječavanje protivnika da koristi svoje komunikacije i elektronske sisteme u cilju stvaranja vlastite povoljne situacije.

Uglavnom, elektronsko ratovanje je bitan dio strategija svih modernih armija i vojnih saveza i sastoji se od obrambene komponente (zaštita vlastitih elektronskih sistema, primjena protumjera usmjerenih na ekvivalentne protivničke sustave - npr. korištenje proturadarskih projektila) i napadne komponente (primjena elektronskih protumjera, ometanje protivničkih sistema, izvođenje fizičkih napada na sustave protivnika).

Uključivanje elektronskog ratovanja u program vojnih vježbi danas je stoga jednako logično kao i uključivanje tenkova ili raketnih jedinica, pa je zapravo vježba u vidu blokade telefonskog i internetskog prometa na dijelu teritorija BiH jedna, za današnje doba, sasvim rutinska stvar.

Tokom vježbe u BiH, naravno, nisu ni izdaleka upotrijebljena sva oružja koja NATO ima na raspolaganju. Jer, taj je vojni savez razvio i isprobao tzv. elektronsku bombu sposobnu da privremeno ili trajno onesposobi protivničke elektronske sisteme generiranjem mikrovalova visoke energije. Prvenstvena meta ovakvih napada su kompjuterski sistemi protivnika, ali i elektronika na vozilima, radarski centri i druga tehnika koju treba onesposobiti ili zarobiti bez većeg materijalnog razaranja.

Naravno, i informacija da je NATO svoje vježbanje blokade telefonskog i internetskog prometa ograničio na teritoriju RS je više nego zanimljiva. Je li to možda neka poruka onim snagama, prije svega u Beogradu, koje se i danas, dvadeset i nešto godina nakon početka oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije, protive mirnom rješenju otvornih pitanja? Je li možda ta vježba potaknula srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića na radikalnu promjenu stava o Srebrenici?

izvor: doznajemo.com

On October 22, 2012, A recent weapons flight test in the Utah desert may have changed future warfare after the missile successfully defeated electronic targets with little to no collateral damage.

Boeing and the U.S. Air Force Research Laboratory (AFRL) Directed Energy Directorate, Kirtland Air Force Base, N.M., successfully tested the Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project (CHAMP) during a flight over the Utah Test and Training Range.

CHAMP, which renders electronic targets useless, is a non-kinetic alternative to traditional explosive weapons that use the energy of motion to defeat a target.

During the test, the CHAMP missile navigated a pre-programmed flight plan and emitted bursts of high-powered energy, effectively knocking out the target's data and electronic subsystems. CHAMP allows for selective high-frequency radio wave strikes against numerous targets during a single mission.

"This technology marks a new era in modern-day warfare," said Keith Coleman, CHAMP program manager for Boeing Phantom Works. "In the near future, this technology may be used to render an enemy’s electronic and data systems useless even before the first troops or aircraft arrive."