Jadranka Kosor osniva stranku

Jadranka Kosor osniva stranku

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor

Činjenica koja nikako ne ide u prilog bivšoj premijerki kao političarki jest ta da niti jedne izbore, nikada nije dobila

Bivša premijerka Jadranka Kosor razmišlja o osnivanju stranke, hoće li joj i što će joj to donijeti u životu ostaje za vidjeti

Objavljeno: 29. maj 2015 | Iva Međugorac

Čudni su putevi hrvatskih političara, dade se konstatirati iz zbivanja na političkoj sceni u Lijepoj našoj. Dok Ivo Josipović i službeno kreće u nove političke pohode, sličan scenarij uskoro bi mogli ugledati i u kuhinji bivše premijerke Jadranke Kosor. Umjesto prepoznatljive salate od krumpira, Kosor - prema kazivanju za Nacional - razmišlja da u političkoj kuhinji zakuha svoju i posve novu političku stranku. S tom bi strankom izašla na parlamentarne izbore premda ima ponuda da se kandidira na listama nekih manjih stranaka.

Kosor, bivša članica HDZ, male stranke očito ne preferira već bi ona sa svojom pokušala nešto veliko. Hoće li joj to poći za rukom, ostaje za vidjeti. Međutim, svi slični politički izleti kojima smo imali prilike svjedočiti nisu urodili plodom. Plodno tlo za formiranje stranke svakako je prisnost s predstavnicima medija, i vlasnicima istih. Prisno druženje Kosor je nedavno odradila sa zaštitnim licem portala Index Matijom Babićem.

Otkako je izbačena iz redova najveće oporbene stranke Kosor se isprofilirala u jednu od najvećih kritičarki HDZ, ali i glasnu prosvjednicu na društvenim mrežama gdje se često kritički osvrne na aktivnosti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Kad već nije vješta s engleskim jezikom, bivša premijerka pokazala je da je vješta u nekim drugim suvremenim tehnologijama prijeko potrebnima za politiku i napredak. Kada već govorimo o Jadranki Kosor teško je ne reći da je riječ o pravom političkom fenomenu.

Političkim vodama plivala je u svim smjerovima, i po svim strujama. Od članstva u Pokretu za Jugoslaviju, preko onoga u HDZ kojega se domogla uz asistenciju pokojnog predsjednika Tuđmana hitro se uspela na tron stranke, ali i Vlade. Ondje ju je nevješto ustoličio bivši premijer Ivo Sanader nakon naprasitog odlaska predajući joj time u ruke ključeve države, ali i vlastite sudbine kojoj i danas svjedočimo na snimkama iz sudnice.

Ivo Josipović
Ivo Josipović

Ime Ivo izrazito je značajno u životu premijerke Kosor, jer i ovih dana vezuje ju se uz jednog takvoga, odnosno Josipovića. S njime, prema navodima pojedinih medija pokušava graditi neki novi treći put, mada smo s bivšim predsjednikom pet godina putovali po rubu provalije, s jednim kotačićem u rupi.

Kosor je u javnost dospjela i prije politike, kao spikerica Radio Zagreba. I ondašnji kolege koji je pamte kao voditeljicu emisije za izbjeglice i prognanike za bivšu prvu damu Lijepe naše imaju samo riječi hvale. To mora da je zapelo za uho i Tuđmanu koji je zapazio njezinu marljivost i ambicioznost koja je pridonijela tome da postane saborska zastupnica.

Pravi uzlet donosi joj tek Sanader kojega je pratila u stopu - "Kud Ivo tud i ja!" - rečenica je koju joj i danas mnogi predbacuju jer s njime nije pošla u odaje remetinečkog zatovra. Dok je on harao državom, od njega se nije odvajala već je uz smiješak s puta sklanjala sve kojih se on želio riješiti.

Ivo Sanader
Ivo Sanader

Trn u njezinu oku, valjda dijelom i zbog ženske osobnosti bile su upravo pripadnice ljepšeg spola s kojima je njezin Ivo tada surađivao. Obračunala se diskretno i mudro, onako kako to samo žene znadu s Biancom Matković o kojoj se danas malo toga znade. S puta je sklonila i Grabar Kitarović, koja joj i danas očigledno upada u oči.

Je li baš Kosor svojeg Ivu cinkala glavnom državnom odvjetniku uspavanom Mladenu Bajiću perući time grijehe sa svojih ruku te progovarajući o crnim torbama punim love koje su stizale u HDZ, jedno je od pitanja koje bi se mogle svrstati u rubriku vječna tajna.

O Sanaderovom prljavom vešu Kosor nije imala pojma. Niti je nju itko išta pitao, niti je ona u čemu sudjelovala. Tko će ga znati možda je samo hodala po ručkovima obavljajući svoj posao. Sanader u ovoj priči tako postade zločestim vukom, dok se naivna djevojčica Jadranka sasvim slučajno našla u toj priči. Ona je radila za hrvatske interese, radeći tako domogla se i stana o kojem teško progovara. Iz njega je, pisalo se svojedobno izbačena srpska obitelj.

Vrijeme u kojem je Kosor vodila državu, u usporedbi s onime što nam danas pijetlovi nude priznati se mora i nije tako loše. Obilježile su njenu vladavinu razne mjere štednje, priče o vodama s okusima, famozni harač, broševi, ali i bliskost sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

Tomislav Karamarko
Tajni agent Bob Rock

Primila je u toj eri u stranku Tomislava Karamarka, a nekoliko mjeseci nakon njegove pobjede na izborima za predsjednika HDZ ona leti iz stranke. I to po sličnom onom principu po kojemu se Kosor riješila svojeg Ive Sanadera.

Mnogi Jadranki Kosor nikada nisu oprostili financiranje ustanka u Srbu. Jadranka Kosor tim je činom taj zločin oživjela jer upravo od te godine četnički dernek se svakog 27. srpnja nastavlja. Bijaše to njen ustupak Srbima i Miloradu Pupovcu koji je dvije godine u Saboru HDZ-ovu većinu držao na aparatima.

Tko danas zna što je Jadranka Kosor?

Saborska zastupnica, bivša novinarka, premijerka? Teško je reći gdje se nju može svrstati. Ali činjenica koja nikako ne ide u prilog bivšoj premijerki kao političarki jest ta da niti jedne izbore, nikada nije dobila.

izvor: dnevno.hr-804411